28 Haziran 2012 05:19

Vanlılara göre depremde en çok çalışan belediye, tutuklamalar ise siyasi

Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (SAMER) Van’da Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın tutuklanmasının ardından siyasi gündem ve depremin etkilerine yönelik yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı. Van merkezinde 319 kişi ile yapılan anketin sonuçları Vanlıların deprem sonrası çalışmalar bakımından Van Belediyesi ve BDP&rsqu

Vanlılara göre depremde en çok çalışan belediye, tutuklamalar ise siyasi
Paylaş
Umut Yeğin

YÜZDE 31: EN İYİ BELEDİYE ÇALIŞTI

Van merkezde yapılan anketin yüzde 59’u işyerlerinde, yüzde 13’ü evlerde, yüzde 10’u ise sokaktaki vatandaşlarla yapıldı. Yirmi sorunun sorulduğu ankette, ‘Sizce depremin etkilerinin giderilmesinde en büyük görev hangi kuruma düşer?​’ sorusuna verilen yanıtlardan yüzde 68’i ‘valilik’, yüzde 16’sı ‘hükümet’, yüzde 10’u da ‘belediye’ olurken, ‘Sizce Van’da yaşanan deprem sonrasında sorunların çözümünde en iyi çalışan kurum hangisiydi?​’ sorusuna yüzde 31 ‘BDP’li belediyeler’, yüzde 28 ‘belediye’, yüzde 10 ‘Kızılay’, yüzde 5 ‘Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE)’,  yüzde 18 ‘diğer’ yanıtını verdi. Valiliği en iyi çalışan kurum olarak görenlerin yüzdesi ise 8 de kaldı. Yine ‘Deprem sonrası sorunların çözümünde Belediye Başkanının çabalarını yeterli buluyor musunuz?​’ sorusuna yüzde 68 ‘evet’ yanıtını verirken, yüzde 20 ‘hayır’ dedi. Ankete katılanların yüzde 22’si ise Belediye Başkanını ‘kısmen’ başarılı buldu.

VANLILAR TOKİ’DEN MEMNUN DEĞİL

Ankette sorulan ‘Deprem sonrası Van’ın yeni bir yere taşınmasını ve TOKİ’nin konut uygulamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?​’ sorusuna yüzde 63 ‘olumsuz’, yüzde 18 ise ‘olumlu’ yanıtını verdi. Bu soruya paralel olarak sorulan, ‘Depremden sonra Van Belediyesi’nin yaptığı kentsel hizmetleri (altyapı, su, kaldırım çalışması) yeterli buluyor musunuz?​’ sorusuna yüzde 57 ‘evet’, yüzde 21’i ‘hayır’, yüzde 20 ise ‘kısmen’ yanıtını verdi.

YÜZDE 79: TUTUKLAMA SİYASİ

Ankete göre Vanlılar Bekir Kaya’nın tutuklanmasının da siyasi olduğu fikrinde. Ankette sorulan ‘Van Belediye Başkanının tutuklanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?​’ sorusuna yüzde 79 ‘olumsuz’ yanıtını verirken, yüzde 3’lük bir kesim ‘olumlu’ yanıtını verdi. ‘Sizce neden tutuklandı?​’ sorusuna ise yüzde 34 ‘siyasi nedenler’, yüzde 13 ‘BDP’li olması’, yüzde 11 ‘Çok çalıştığı için’ yanıtını verirken, yüzde 4 ‘teröre yardım’, yüzde 34 ise ‘fikrim yok’ yanıtını verdi.

BU PAZAR SEÇİM OLSA...

Ankette ‘Bir önceki seçimde hangi partiye oy verdiniz?​’ sorusuna verilen yanıtların yüzde 61’i ‘BDP (bağımsız)’, yüzde 12’si ‘AKP’ yanıtını verirken, ‘Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?​’ sorusuna yüzde 67'si ‘BDP’, yüzde 7 ‘AKP’, yüzde 1’i ise ‘CHP’, yüzde 4 ‘diğer’ ve yüzde 13 ‘kararsızım’ yanıtını verdi. Ankete katılanların yüzde 8’i ise ‘oy kullanmayacağım’ dedi. (Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

KESK’te kadın sekreterlikleri boşaltıldı

SONRAKİ HABER

Mücadeleci sendikal arayış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...