21 Nisan 2017 09:24

Zarrab'ın avukatı: Amerika’nın çıkarları için uzlaşmalıyız

ABD'de tutuklu bulunan Reza Zarrab'ın avukatları 'ABD'nin çıkarları doğrultusunda Türkiye'yle anlaşma sağlamaya çabalıyoruz' açıklaması yaptılar.

Paylaş

“İran’a uygulanan ambargoyu ihlal etmek ve kara para aklamak” suçlamalarıyla ABD’de tutuklu bulunan Reza Zarrab’ın avukatları eski ABD Adalet Bakanı Michael Mukasey ve New York eski Belediye Başkanı Rudolph Giuliani, “Zarrab davasında ABD'nin çıkarları doğrultusunda Türkiye'yle anlaşma sağlamaya çabalıyoruz” açıklaması yaptılar.

Amerika’nın Sesi (VOA), Zarrab’ın savunma ekibi tarafından Hakim Richard Berman’a 14 Nisan’da gizlilik kaydıyla sunulan belgenin, altı gün sonra Amerikan federal yargı sisteminin belgelerinin kamuoyuyla paylaşıldığı sitede yayınlandığını anlatırken 31 sayfalık belgede Giuliani ile Mukasey imzalı ifadelere göre Hakim Berman’ın, “Zarrab’ın bütün bu avukat paralarını kim ödüyor?” sorusunun yanıtını da avukat Benjamin Brafman “Kendisi ve ailesi ödüyor” yanıtını verdi.

‘İKİ ÜLKE DİPLOMATİK YOLLARDAN ÇÖZÜME YAKIN DURUYOR’

Zarrab davasındaki amaçlarının ABD'nin güvenlik çıkarları doğrultusunda Türkiye ile ABD arasında “Zarrab lehine” bir anlaşma sağlamak olduğunu söyleyen Giuliani, “Gerek Türkiye’nin önemli bir müttefik olarak görülmesi, gerekse ABD’nin ulusal güvenlik çıkarları nedeniyle iki ülkenin de davanın diplomatik yollardan çözülmesine yakın durduklarını” belirtti.

‘ERDOĞAN’LA GÖRÜŞTÜK’

Bu çerçevede Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüklerin belirten Giuliani, bu görüşmelerden hem ABD Adalet Bakanlığı’nın ve New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’nın önceden haberdar olduğunu ifade etti. Giuliani ayrıca Ankara’da “Amerikan Dışişleri Bakanlığı temsilcisinden” brifing aldıklarını söyledi.

Giuliani ifadesinde, Erdoğan ile yapılan görüşmede kendisi dışında Mukasey ve Avukat Larry Levy’nin de olduğunu belirterek, “Her ne kadar gizlilikle yürütülen bazı şeyler ortaya çıksa da Amerikan hükümetinin üst düzey yetkilileri bu konuda bir anlaşma sağlamak için kararlılıklarını sürdürmeye devam ediyor” dedi.

Rudy Giuliani, Zarrab’ın nükleer madde veya silah satmak yerine tüketim ürünleri ticareti yaptığını savundu. Bağlı şirketin Türkiye adına ABD’de faaliyetleri yaptığını ancak kendisinin şirketin bu çalışmalarında yer almadığını ileri sürdü.

Mukasey de mahkemeye sunduğu ifadede, Zarrab davasındaki rolünü, “Amerikan ulusal güvenlik çıkarları doğrultusunda Türkiye ile bir uzlaşma sağlamak” şeklinde açıkladı. Davada Zarrab’ın lehine gelişmeler sağlanması halinde Türkiye’nin Amerikan ulusal çıkarlarını daha fazla savunabileceğini öne süren Michael Mukasey Türk ve Amerikalı üst düzey hükümet yetkililerinin Amerikan ulusal güvenlik çıkarları doğrultusunda olası bir anlaşma konusunda istekli olduğunu kaydetti. (New York/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

!f Senaryo Lab’in 2017 yetenekleri belli oldu

SONRAKİ HABER

Sine Ergün 2017 Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü’nü kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...