21 Nisan 2017 05:54

Av yasağının başlamasıyla balık zamlandı

15 Nisan itibariyle av yasaklarının başlaması balık fiyatlarında artışa neden oldu. Sardalyanın fiyatı yüzde 50 artışla 10 TL'den 15 TL'ye yükseldi.

Paylaş

Balık avı yasağı 15 Nisan itibariyle başladı. Gırgır ve trollerin yanı sıra, bu yıl ilk kez çevirme ağlarıyla avlanan küçük balıkçılara da yasak geldi. Bundan ilk etkilenen de fiyatı yüzde 50 artan sardalya oldu. Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Hasan Uysal, bazı yasakların adaletsiz olduğunu, yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Denizlerde 15 Nisan tarihi itibariyle başlayan av yasağı, Çanakkale'de de balık fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Çanakkale Boğazı'nda ve uluslararası sularda gırgır, trol ve çevirme ağlarla avlanmak yasak. Çevirme ağları ve boğaz dalyanlarıyla ilgili yasaklar ilk kez uygulanıyor.Yasakların ilk gününden itibaren balık fiyatları yükselmeye başladı. Yasağa bir de son günlerde kuvvetli lodos eklenince, bölge için yaz mevsiminin en değerli balığı olan sardalyanın fiyatı yüzde 50 artışla, 10 TL'den 15 TL'ye fırladı.

Av yasağıyla birlikte balık fiyatlarındaki artışın Çanakkale'de en net biçimde sardalyada görüldüğünü belirten Hasan Uysal şunları söyledi:

"Fiyatlardan en çok etkilenen bölgemizin sevdiği ve zamanı olan sardalya oldu. Çoğunlukla da bunu büyük tekneler, gırgırlar avlıyordu. Av yasağının başlamasıyla beraber ilk etapta fiyata yüzde 50 etkilendi. Dalyanlardan da yeterince balık gelmiyor. Avcılık dönemine göre fiyatı artabilir. Spontane belki günlük artışlar olabilir ama bu yaz kilosu ortalama 15 TL'den sardalya yiyebileceğimizi düşünüyorum." 

'AV YASAKLARI GEREKLİ'

Av yasaklarının, su ürünlerinin gelecek nesillere aktarılması açısından yerinde olduğunu belirten Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Hasan Uysal, avcılığın serbest olduğu dönem kadar balık fiyatları makul olmasa da, halkın balık tüketmeye devam etmesi gerektiğin söyledi.

'TROLLERİN ULUSLARARASI SERBESTLİĞİNE DE KARŞIYIZ'

Yasaklarla ilgili bazı adaletsizlikler olduğunu söyleden Hasan Uysal sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gırgır ve trol tekneleri için 15 Nisan'da av yasağı başladı. 1 Eylül'de tekrar denize açılacaklar. Ama geçiş güzergahındaki problemlerden dolayı, tarihlerde ve yasaklamalarda aslında çok sağlıklı olmayan, özellikle bizim Çanakkale bölgesini ciddi anlamda etkileyip, diğer bölgelerde bizim avlamadığımız balıkların avlanmasını sağlayabilecek gibi bir adaletsizlik var. Troller ise, 15 Temmuz'da Kuzey Ege'de uluslararası sularda avcılığa başlayacaklar. Aslında bu serbestliğe de karşıyız. Onlar da normal gırgırlar gibi 1 Eylül'de denize açılmalı. Sonuçta uluslararası sular da desek, bunlar bizim boğazlar yoluyla kendi iç denizlerimize göç eden balıklar. Çevirme ağlarıyla avcılık yapan küçük balıkçılar ise 15 Nisan- 15 Mayıs arasında yasaklı. Ama bırakma ve uzatma yöntemiyle avlanmalarında bir yasak yok şu an." (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Siyasiler ve hukukçular: Hayır çıksa iptal edeceklerdi

SONRAKİ HABER

Karagül'den Cem Küçük'e sert sözler: Tasfiye planlıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa