21 Nisan 2017 00:26

‘Kürtler evet dedi’ diyenler Cizre’ye, Sur’a baksın!'

Şaibeli referandumun ardından bölgede yaşayan yurttaşlar, gündemde oldukça tartışma konusu haline gelen 'Kürt seçmen' hakkında düşüncelerini paylaştı.

Paylaş

Serpil BERK
Fırat TOPAL
Diyarbakır

Referandum bitti fakat tepkiler devam ediyor. Şaibeli seçimin iptal edilmesi tartışmalarının yanı sıra gündemdeki bir diğer konu da Kürtlerin ‘evet’ oyu verdiğine yönelik tartışmalar.

Referandum sonrası ülkede oluşan bu atmosferi sorduğumuz Diyarbakırlılar kazanılan seçimin kaybedildiğini, tarafsız olması gereken YSK’nin aldığı emirlerle hareket ederek tarafsızlığını kaybettiğini söylüyor. Kürtler ‘evet’ dedi tartışmalarına ise yurttaşlar, Kürtleri değerlendirecek kesimlerin Cizre’ye, Nusaybin’e, Sur’a bakması gerektiğini kaydediyor.

‘ÇOK SÖZDE ÇOK YALAN VARDIR’

Sanat sokağında saat satışı yaparak geçimini sağlayan Serdar, parasına güvenerek hareket eden kesimlere tepki göstererek başlıyor sohbet etmeye ve şunları söylüyor, “Parası olan her şeyi yapabilirim sanıyor, kendini güçlü sanıyor. Cumhurbaşkanı, ‘Doğuda oylarımızı arttırdık’ diyor. Ben esnafım ve AKP’ye oy veren kişilerle de görüşüyorum , getirmek istedikleri sisteme karşı olan birçok AKP’li tanıyorum, bu yüzden oylarını artırdığını düşünmüyorum. Mühürsüz oyların çoğunun bölge illerinden çıkması tesadüf olamaz. İnsanlar silahlar eşliğinde oy kullandı. Ülke geneline de bakınca YSK’nin tarafsız hareket etmediği görülüyor. Benim Türkiye’den bir beklentim kalmadı. Benim babam, dedem ömürleri boyunca çalıştı. Fakat kazandıkları para bir araba tekerleği almaya bile yetmezken başkasının çocuğu kalkıp gemicikleri sıraya dizecek. Derler ki; çok malda çok haram çok sözde de çok yalan vardır.”

‘YETERLİ ÖNLEMİ ALAMADIK’

Yüksek kahvede sohbet ettiğimiz Mehmet Çetinkaya, seçime dönük şaibe söylemlerine değinerek, “Biz zaten yıllardır her seçimde hilenin olduğunu bilmiyor muyduk?  Peki bunu bilmemize rağmen ne önlem aldık? Hiç. Bakıyoruz birçok yerde blok oy kullanılmış, blok oylar batıda kullanılamaz bunu çok iyi biliyoruz. Doğuda yaptılar ne yaptılarsa. Bazı köylerde sandık görevlileri yoktu. Bizler organize olma konusunda eksik davrandık” dedi.

‘TORBALAR AÇILMADAN SONUÇLARI AÇIKLANDI’

Referandumda sandık görevlisi olduğunu söyleyen Hamit Palamut, referandumun  adil bir şekilde yapılmadığını ifade ederek, “Ben sandık görevlisiydim, sandık kapandı, torbalar elimde seçim kuruluna gittim. Daha torbalar açılmadan görevli olduğum sandığın sonuçlarının açıklandığını gördüm” dedi. Bölgede uygulanan baskılara  rağmen, AKP’nin Kürt oylarını alamadığını belirten Palamut, “TV’lerde birtakım yazarlar çıkıp ‘AKP Kürt oylarını aldı’ diyor. Ancak bunca baskıya rağmen yüksek oranda ‘hayır’ dedik. Kürtler değerlerine sahip çıktı, kimse bunu göz ardı edemez. AKP bunu anlasın; Kürtlere geri adım attıramaz. Referandumdaki bu hukuksuzluğa CHP ve HDP birlikte kamuoyu oluşturarak itiraz etmeli” dedi.

‘KÜRTLER NEWROZ’DA İRADESİNİ GÖSTERDİ’

Arjîn Amedî ise yasağın ve OHAL’in olduğu koşullara rağmen, halkın üzerine düşeni yaptığını belirterek, “Halk üzerine düşeni yaptı. YSK hiçbir şekilde açıklanmayacak bir karar aldı. Fazla kullanılan oylar var, meşru olmayan bu kararla AKP hiçbir şey yapamaz” dedi. Kürtlerin ‘evet’leri ile referandumun kaybedildiği söylemlerine ise Amedî şunları söyledi: “Mühürsüz oyları çıkarsınlar bakalım Kürtler AKP’ye ‘evet’ mi ‘hayır’ mı demiş? Kimse Erzurum, Erzincan, Urfa’ya bakarak Kürtleri değerlendirmesin. Yasağın, OHAL’in olduğu yerlere baksınlar. Cizre’ye, Sur’a, Nusaybin’e baksınlar. Yüz binlerce insan göç etmek zorunda kaldı, silahların gölgesinde sandığa gidildi. Kürtler kimsenin kitlesel olacağına ihtimal verilmeyen Newroz’da iradesini gösterdi, Kürtlerin AKP’den bir beklentisi yok. Biz göreceğimizi gördük. Zaten yıllardır baskı içerisinde yaşıyoruz canımızdan başka verecek bir şeyimiz yok anlasınlar artık.”

ÖNCEKİ HABER

Halkın büyük bir kısmı istememesine rağmen...

SONRAKİ HABER

Lübnanlı komünist bir işçiye adanmış şarkının öyküsü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...