21 Nisan 2017 00:19

Halimizi hatırımızı bile sormadılar

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan bir işçi, seçim sonuçlarına tepki göstererek, YSK'ya karşı inancı olamdığını dile getirdi.

Paylaş

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan bir işçiyim. Referandum geçse de tartışmalar devam ediyor. Seçimin şaibeli olduğuna dair açıklamalar olsa da çoğu insan bunun böyle olmadığına ve böyle olsa da itirazlardan sonuç alınmayacağına inanıyor. 

Sürekli seçim yapılması veya yapılacak olması hissi bile işçilerde ekonomik nedenlerle tedirginlik yaratıyor. İşçilerin önemli bir kısmı “Referandumda evet veya hayır çıksa da biz de işimize baksak” düşüncesi ile hareket ediyordu. “İşlerin yola girmesinin seçimin bitmesi” olarak gördükleri için yeni seçim çağrılarına tedirgin yaklaşıyorlar. 

Tabii mesela büyük bir metal fabrikasında bir işçi arkadaşım, “Seçime ve sonuçlara dair insanlar güvenilir bakamıyor” dedi. Hayır oyu vermiş işçilerin, sessiz kaldıklarını görüyorum. Çaresiz bir sessizlik gibi geliyor bu bana. Evet diyenler de kısmen rahat değil ama bunu da ifade etmeye, seçime dair konuşmaya çok yanaşmıyorlar. 

Kayseri’de seçim sonuçları açıklandıktan sonraki gün fabrikalarda, “Yine yenildiniz” gibi fanatik yorumlar az da olsa yapıldı-yapılıyor. Parti seçimleri gibi yaklaşımlar seçimden sonra arttı. Örneğin AKP’li işçi CHP’li işçiye, “Yine yenildiniz” gibi ifadelerde bulunuyor. MHP’nin özellikle taktik olarak evet dediğini ama seçimde evet oyu vermediğini söyleyenler de oluyor.

Bir de sanki özel kontrollü yapılıyor gibi bir çok fabrikada çalışan işçiler mahallede, “Akrabamla ters düştük, facebooktan sildim kendisini” gibi ifadeler kullandı ya da bunun tersi yorumları. Kutuplaşmanın arttığını herkes görüyor hissediyor. 

Taner Yıldız bir mobilya fabrikasına ziyarette bulunmuştu. O fabrikadan işçi arkadaşlarım da, “Evet dediler başka bir şey demediler. Halimizi hatırımızı bile sormadılar, ne yer ne içersiniz demediler. Seçim bitti yine aynı düzen devam” yorumunda bulunuyor. 
Eğer şaibe varsa doğru olmadığını ifade eden bir evetçi kitle olsa da bir şekilde bunu da komplo ile açıklamaya çalışıyorlar.  Yani, “Şaibe varsa yanlış ama evetçiler değildir, ortalığı karıştırmak isteyenlerdir” deniliyor. 

Doğruluğundan emin olmasam da bir evetçi arkadaşım, “CHP de iki yıl önce mühürsüz oyların geçerli sayılması için başvuruda bulundu. Şimdi neden mızıkçı davranıyor ki” yorumunu yaptı. Kayseri’de evetçilerin fazlaca bir zafer havasına kapıldığını söyleyemeyiz. Daha önce günlerce sürecek bir heyecan olurken şimdi hemen konu bir şekilde kapatılmaya çalışılıyor. 

Hayırcılarda ise şimdilik bir moral bozukluğu yok ama YSK gibi devlet organlarına inançlarının kaldığını söyleyemeyiz. 

ÖNCEKİ HABER

İşçileri yeniden kendi talepleri etrafında birleştirmeliyiz

SONRAKİ HABER

Yeter demek için çok sebebimiz var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...