21 Nisan 2017 00:15

TÜPRAŞ’ta uyarı eylemi

TÜPRAŞ’a bağlı İzmir Aliağa, Kocaeli İzmit, Batman ve Kırıkkale rafinerilerinde çalışan Petrol-İş üyesi işçiler, dayatmalara karşı eylem yaptı.

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

TÜPRAŞ işçilerinin, Koç Holding’in 3 yıllık sözleşme ve hak kayıpları getiren dayatmalarına karşı mücadelesi sürüyor. TÜPRAŞ’a bağlı İzmir Aliağa, Kocaeli İzmit, Batman ve Kırıkkale rafinerilerinde çalışan Petrol-İş Sendikası üyesi işçiler, dayatmaların geri çekilmesi ve taleplerinin kabul edilmesi için dün işyerleri önünde protesto eylemleri yaptı. Daha önce de uyarı amacıyla 2 saat ile 4 saat arasında iş bırakma eylemleri yapan işçiler, 25 Nisan’da yapılacak görüşmede anlaşma sağlanmazsa daha etkili eylemler yapacakları uyarısında bulundu. Aliağa’da yapılan eylemde konuşan Petrol-İş Şube Başkanı Ahmet Oktay, işçilere “Bu saatten sonra duruşundan da tavrından da geriye dönen namerttir” sözünü verdi. 

Aliağa rafinerisinde dün sabah, gündüz vardiyası işe girmeyerek saat 12.00’ye kadar sloganlarla fabrika bahçesinde bekledi. Gece vardiyası da dışarı çıkmayarak 12.00’ye kadar çalışmaya devam etti. 

‘SÖZLEŞME SÜRESİ KIRMIZI ÇİZGİMİZ’

TÜPRAŞ kapısı önünde açıklama yapan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, sözleşmelerin tıkanma noktasına geldiğine dikkat çekerek, “8. oturumumuzu ayın 18’inde yaptık. Bir sonraki görüşme ayın 25’inde. Biz kendi taleplerimizde ısrarcıyız, işverenin de kendi taleplerini geriye çekmesini istedik. Genel Merkez ve dört şube başkanı ile yaptığımız dar oturumda işveren taleplerini geri çekme tavrı göstermezse bu heyetle toplantıya devam etmeme yönünde ortaklaştık” dedi. İki yıllık sözleşme süresinin kırmızı çizgileri olduğunu ifade eden Oktay, “Bu saatten sonra duruşundan da tavrından da geriye dönen namerttir, kendi adımıza konuşuyorum. Masada yaptığımız kavgayı alanlara taşımak gibi bir derdimiz var. Bu süre içinde işverenin düzenlemiş olduğu hiçbir etkinliğe işçi arkadaşlarımız katılmama tavrını sürdürecek. Bizim dirayetli olmadığımızı, ehliyetimizin olmadığını yazanlar var, bu tür söylemleri beraber ortadan kaldıracağız. 3600 çalışanı ile sonuna kadar götüreceğiz. Bu kavga bizim” dedi.    

‘TİMUÇİN BOŞUNA ÖLMEDİ’

TÜPRAŞ İşyeri Baştemsilcisi Serdar Subaşı da, “Timuçin boşuna ölmedi, Adem boşuna yanmadı. Haftada bir el, ayak kırılmaları oluyor. Biz hakkımızı istiyoruz, sadece emeğimizin karşılığını istiyoruz” dedi. Subaşı daha sonra Petrol-İş Genel Merkezi’nin hazırladığı basın metnini okudu. Genel Merkez açıklamasında, TÜPRAŞ’ın ülke ekonomisine yaptığı katkıların devamlılığının, işletmede sağlanan çalışma barışı ve kalifiye işgücünün örgütlülüğü ile mümkün olduğunu belirtti. 

Açıklamada, “İşçi sınıfının hak mücadelesi üzerinde Demoklesin Kılıcı gibi duran Yüksek Hakem Kurulu prosedürünün, grev yasaklı TÜPRAŞ işyerinde bir tehdit unsunu olarak kullanılmasını asla kabul etmeyeceğiz. İşverenin bu prosedürden medet umarak böylesi bir tavır geliştirdiğini düşünmek dahi istemiyoruz. Çünkü grev silahı yasalarla elinden alınmış olan TÜPRAŞ işçisi, hak ve kazanımlarını sonuna kadar koruyacak ve sonuna kadar direnecektir” denildi.   

İşçiler, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “İşveren şaşırma, sabrımızı taşırma” sloganları attı. Kapı önünden yemekhaneye sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi. 

DAYATMALARI KABUL ETMEYİZ

TÜPRAŞ Kırıkkale Rafinerisi önünde yapılan eylemde konuşan Petrol-İş Şube Başkanı Recep Sefer, “Temel kazanımlarımızdan asla vazgeçemeyiz” dedi. Dayatmaları kabul etmeyeceklerini söyleyen Sefer, devam etti: “40 yıla yaklaşan mücadelemiz ile elde ettiğimiz kazanımları bırakmayız. Mücadelemizden asla vazgeçmeyiz.”

Kocaeli’nin Körfez İlçesi’nde bulunan TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi’nde de eylem yapıldı. Rafinerinin önünde açıklama yapan Petrol-İş yöneticileri işçilerin yaptığı hizmetin karşılığını almak istediğini, bunun için hak arayışlarının devam edeceğini belirtti. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bir iş cinayetinin anatomisi

SONRAKİ HABER

Obel Cıvata işçileri sonuçtan kaygılı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...