20 Nisan 2017 19:42

Denizli Göç İdaresi'nde zorla geri gönderme 

Denizli'de 3 gün önce ayrımcı bir şekilde Göç İdaresince alıkonulan iki mülteci trans kadın hızlı bir şekilde sınır dışı etme kararı alındı.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Denizli Göç İdaresince, kamu güvenliğini bozduğu iddiasıyla  haklarında sınır dışı kararı alınan iki trans mülteci, 15 günlük itiraz süresi beklenmeden sabah saatlerinde ülkelerine yollanacak. Mülteciler ülkelerine gönderilmeleri durumunda hayati tehlike ile karşı karşıya iken mültecilerin avukatları ise işlemin iptali için çaba sarf ediyor. 

OHAL'le birlikte getirilen yeni düzenlemelerle mültecilerin geri gönderilmesi noktasında idarenin yetkileri de genişletildi. İdareye, yargı sürecinin dolmasını beklemeden sınır dışı etme hakkı tanındı. 

Denizli'de 3 gün önce ayrımcı bir şekilde Göç İdaresince alıkonulan iki mülteci trans kadın hızlı bir şekilde sınır dışı etme kararı alındı. Karar, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 54. maddesi uyarınca kamu güvenliğini bozduğu iddiasıyla alınırken, trans mülteciler, sağlık kontrollerinin ardından havaalanına götürülecek ve sabah 06:00 uçağı ile ülkelerine gönderilecek.

Göç İdaresi, mültecilerin sınır dışı işlemi için 15 günlük itiraz süresinin dolmasını da beklemezken, mültecilerin ülkelerine gönderilmeleri durumunda hayati tehlike ile karşı karşıyalar. 

'İTİRAZ HAKKI TANINMADI'

Avukatlar, ise mülteciler hakkında verilen sınır dışının durdurulması için akşam saatlerinden itibaren hukuki mücadele veriyor. Avukatların verdiği bilgilere göre, mültecilere itiraz hakkı tanınmadı. Avukatlar, mesai saatleri dışında oldukları için Anayasa Mahkemesi'ne tedbir kararı için başvuramadıklarını da dile getirdiler. 

OHALLE SINIRDIŞI HAKKI GENİŞLETİLDİ

Darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL’den mülteciler de nasibini aldı. Artık statüsü olsa bile, idarenin vereceği kararla mülteciler kamu düzeni ya da kamu güvenliği gibi Türkiye’de tartışmalı olan kavramlar ileri sürülerek sınır dışı edilebiliyor. Bu düzenleme uluslararası sözleşmelerde yer alan mültecilerin geri gönderilmeme (non-refoulement) ilkesine aykırı iken mültecilerle ilgili çalışma yapan dernekler bu düzenlemeye tepki göstermiş 

ÖNCEKİ HABER

Prof. Kaboğlu: AYM'ye de AİHM'e de gidilebilir

SONRAKİ HABER

Beşiktaş, çeyrek finalde Avrupa Ligi'ne veda etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...