27 Haziran 2012 12:07

İsveç'ten KESK gözaltılarına tepki

POLİSİN KESK merkez ve bağlı sendikaların bürolarını basarak 71 sendikacıyı gözaltına almasına İsveç’teki demokratik kitle örgütleri ve sendikalar tepki gösterdi. 1.2 milyon memuru temsil eden İsveç Memur Sendikaları Konfederasyonu (TCO) Başkanı Eva Nordmark Başbakan Erdoğan’a bir mektup yazarak KESK yöneticilerinin g&oum

İsveç'ten KESK gözaltılarına tepki
Paylaş
Murat Kuseyri

POLİSİN KESK merkez ve bağlı sendikaların bürolarını basarak 71 sendikacıyı gözaltına almasına İsveç’teki demokratik kitle örgütleri ve sendikalar tepki gösterdi. 1.2 milyon memuru temsil eden İsveç Memur Sendikaları Konfederasyonu (TCO) Başkanı Eva Nordmark Başbakan Erdoğan’a bir mektup yazarak KESK yöneticilerinin gözaltına alınmalarını protesto etti ve serbest bırakılmalarını istedi.
71 KESK yöneticisinin gözaltına alınmasının ardından İsveç Türkiyeliler Dayanışma ve Kültür Derneği İsveç’teki sendikalara ve politik partilere tutuklamalara karşı harekete geçmeleri çağrısı yaptı. Çağrıda tutuklamaların amacının emekçilerin haklı talepleri için mücadele eden ve Kürt sorununun barışçıl yönden çözülmesini talep eden KESK’i susturmaya yönelik olduğuna dikkat çekildi.
Yüzü aşkın gazetecinin cezaevinde olduğunu hatırlatan İsveç Gazeteciler Federasyonu Başkanı Jonas Nordling de tutuklamaların sendikal örgütlenmeye yönelik olduğunu söyledi ve Avrupa Sendikalarına tavır almaları çağrısında bulundu.

SERBEST BIRAKILSINLAR

İsveç’teki memurların yüzde 78’ini temsil eden TCO, KESK’lilerin gözaltına alınmalarını bir açıklama yaparak protesto etti. Açıklamada Dünya Sendikalar Federasyonu, IFS’in  yayınladığı  son Sendikal Hak İhlalleri Raporu’nda sendikal çalışmalarından dolayı Türkiye’de 25 sendikacının cezaevinde bulunduğu, 100’ün üzerinde emekçinin sendikaların örgütlediği gösterilere katıldıkları için yargılandıklarının yer aldığına dikkat çekiliyor.
TCO ayrıca Başbakan Erdoğan’a bir mektup yazarak Türkiye’deki son tutuklamalardan duyduğu kaygıyı dile getirdi ve gözaltındaki sendikacıların serbest bırakılmalarını talep etti. TCO Başkanı Eva Nordmark’ın imzasını taşıyan mektupta aşağıdaki görüşlere yer veriliyor:
“Türk Hükümeti sendikal hareketi baskı altına almak yerine sendikaların sosyal adalet ve demokrasinin yerleşmesi için verdikleri mücadeleyi özendirmeyi yeğlemelidir. Sendikacıların gözaltına alınmaları en temel sendikal hak ve özgürlüklerin ihlalidir. KESK’e ve tüm sendikalara yönelik baskı ve saldırıların Türkiye’nin altına imza attığı Uluslararası Çalışma Örgütü, ILO sözleşmesinin 87, 98, 100 ve 111. maddeleri uyarınca derhal durdurulmasını talep ediyoruz.”
(Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TBM: Çözüm çatışmada değil diyalogda

SONRAKİ HABER

İran Cenevre'ye çağrılmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...