27 Haziran 2012 12:06

TBM: Çözüm çatışmada değil diyalogda

TÜRKİYE Barış Meclisi (TBM), 23 Haziran’da İstanbul’da gerçekleştirilen “Kürt Sorunu Çalıştıyı”nda alınan kararları yazılı bir açıklamayla duyurdu. Açıklamada, toplantıya katılan farklı kesimlerin buluştuğu ortak noktanın Kürt sorununun çatışma ve güvenlikçi bakış açısı ve sav

TBM: Çözüm çatışmada değil diyalogda
Paylaş

TÜRKİYE Barış Meclisi (TBM), 23 Haziran’da İstanbul’da gerçekleştirilen “Kürt Sorunu Çalıştıyı”nda alınan kararları yazılı bir açıklamayla duyurdu. Açıklamada, toplantıya katılan farklı kesimlerin buluştuğu ortak noktanın Kürt sorununun çatışma ve güvenlikçi bakış açısı ve savaş ile değil, diyalog ve uzlaşmayla çözüleceği fikri olduğu belirtilerek, “Sorunun demokratik, eşitlikçi ve barışçıl bir temelde çözülmesi için çaba gösterilmesi gerekir” denildi. Açıklaamda ayrıca Kürt sorununun çözümü için bir genel affın gündeme alınması gerektiği dile getirildi.

‘TUTUKLAMALARA SON VERİLMELİ’

Açıklamada, toplantıda silahların susmasını sağlamaya dönük çalışmanın öncelikli mesele olarak ele alınması gerektiği vurgulanarak, alınan kararlar şöyle sıralandı: “Kürtçe eğitim için öncelikle Kürt alfabesi resmen kabul edilmeli, üniversitelerde Kürtçe eğitmen yetiştirecek bölümler hemen açılmalıdır. Güven sorunun aşılması için adım atma konumunda olan hükümettir. Devlet şiddetine, tutuklamalara ve en temel medeni ve siyasi hakların ihlaline son verilmesi için acil çalışma başlatılmalıdır. Türkiye’nin imzacısı olduğu uluslararası anlaşmalarda yer alan temel medeni, siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel hak ve özgürlüklerin hayata geçirilip uygulanması, uluslararası anlaşmalarda bazı maddelere konmuş olan çekincelerin kaldırılması ve uluslararası hukuka riayet edilmesi gerekmektedir. Seçim barajı gibi anti demokrat yasalar, evrensel normlara uygun hale getirilmesi için toplumsal duyarlılık artırılmalıdır. Her kesimin ve her ferdin eşitliği ve eşit hak ve özgürlükleri evrensel standartlarda tanımlanarak güvence altına alınması için farklı kesimlerle birlikte ortak çaba harcanmalıdır. Tarafların eşit olarak masaya oturmaları sağlanmalıdır. BDP’nin de tartışmasız bir siyasi aktör olarak tanındığı, siyaset temelinde girilecek diyalog ve uzlaşmayla çözüm geliştirilmelidir. AKP, arkasındaki halk desteğine dikkat çekilerek demokratik çözüm yönünde sorumlu adımlar atmak için cesaretlendirilmeli ve siyasetçiler barış konusunda özgüvenli davranmaları için teşvik edilmelidir.”

‘GENEL AF GÜNDEME ALINMALI’

Açıklamada ayrıca Kürt sorununun çözümü için ‘Ergenekon’, ‘Balyoz’ ve ‘KCK/PKK’ davalarını kapsayan genel bir af çalışmasının başlatılması gerektiği belirtildi.

‘ORTAK ÇÖZÜM MECLİSİ’

Açıklamada “Diyanet İşleri Başkanlığı ziyaret edilmeli, camilerde hutbelerde barış çağrısı yapılması sağlanmalıdır. Türkiye Barış Meclisi, Gençlik Meclisleri oluşturulmalı, Kürt ve Türk gençleri bir araya getirilmelidir. Her iki toplumdan en çok kabul gören isim ve kurumların bir araya geldiği bir Ortak Çözüm Meclisi oluşturulmalıdır” denildi. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Uludere’ye gitmek de yasak!

SONRAKİ HABER

İsveç'ten KESK gözaltılarına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...