20 Nisan 2017 13:14

‘AKP 7 Haziran oyuna geri dönmüştür’

Diyarbakır’da bir araya gelen HDP, DBP, DTK ve TJA başkanlık referandumunu ve YSK'nin açıkladığı sonuçları değerlendirdi.

Paylaş

Diyarbakır’da bir araya gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Tevgera Jinên Azad (TJA) referanduma ilişkin bir açıklama gerçekleştirildi. Açıklamaya HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, DBP Eş Başkanı Gülcihan Şimşek, DTK Eş Başkanı Leyla Güven ve TJA adına Fatma Kaçan katıldı.

Yapılan açıklamada HDP’nin oy kaybettiğine dönük açıklamaların gerçeği yansıtmadığı belirtilirken mühürsüz oyların çoğunluğunun bölge illerinde olmasının tesadüf olmadığı ifade edildi. AKP’nin, gerçekleştirdiği ittifaklara rağmen 7 haziran seçimlerindeki oy oranına döndüğü, iktidarı kaybettiğinin de altı çizildi.

‘2.5 MİLYON OYUN %90’I KÜRT İLLERİNDE’

DTK adına referandum değerlendirmesi yapan Leyla Güven, OHAL koşullarında referandum yapıldığını ve bir çok manipülasyon yaşandığını ifade etti.

Güven, “Bölge illerinde 500 bin insan göçertildi ve bu insanların oy kullanamadığını biliyoruz. 2.5 milyon mühürsüz oyun %90’ı Kürdistan’da, yine yüz binlerce mültecinin Kürdistana yerleştirildiğini biliyoruz. Mültecilere ne şekilde oy kullandırıldığı önümüzdeki günlerde ortaya çıkacaktır. Büyük şehirler hayır demişken referandumdan evet çıkması kabul edilemez. Türkiye’de AA resmi bir seçim kurulu değildir ve onun yayınladığı verilerle çıkıp referandum konuşması yapmak hukuki değildir. Devletin kurumu olan YSK’nin açıklaması beklenmedi.

AKP milletvekili Orhan Miroğlu'nun açıklamalarına da değinen Güven, “ Miroğlu AKP-MHP ittifakından dolayı Kürt halkına karşı mahçuptur. Halkın içine çıkacak yüzü yoktur. Kürt oyları üzerinden en son konuşacak kişi Miroğludur” dedi.

‘BU ANAYASA HALKI İKİYE BÖLMÜŞTÜR’

Daha sonra konuşan DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Gülcihan Şimşek ise referandumda çıkan hayır sonucunun halkların kazanımına dönüştüğünü belirterek "AKP-MHP ittifakının dikta rejimine halk onay vermemiştir. Bu kadar zora ve baskıya rağmen halk kazanmıştır. En çok baskıyı gören Kürt halkı 'kendi kendimi yönetebilirim' mesajı vermiştir, AKP kaybetmiştir. Baskıcı politikası Kürt halkını engelleyememiştir. YSK verdiği karardan dönmelidir, bu anayasa halkın değildir çünkü halkı ikiye bölmüştür” şeklinde konuştu.

‘KADINLAR YENİ BİR ANAYASA İÇİN MÜCADELE ETMELİ’

TJA adına konuşan Fatma Kaçan ise 8 Mart ile birlikte Türkiye kadın hareketi ve Kürt kadın hareketinin faşizme, OHAL’e ve tek adam rejimine karşı ciddi bir mücadele verdiğini kaydederek şunları söyledi “Referandumda 'hayır’ın örgütlenmesinde sesi olan kadınlardır, kadınları ayrı olarak selamlamak gerekiyor. Bu hileli oylamaya karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Türkiye’de yeni bir anayasanın örgütlenmesi için kadınları mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz” dedi.

HDP Grup Başkan vekili Ahmet Yıldırım ise Türkiye’de dört anayasa değişikliği yapıldığını anlatarak şunları söyledi: 16 Nisan rejim değişikliği itibariyle Türkiye’de bir ilktir, bunun dışında birlikte anıldığı şaibeler ve meşruiyeti anlamında tarihe geçmiştir. Bir metnin rakamsal olarak oylanması, halkın oylamasından zorla geçirtilmiş olması onu asla meşru bir anayasa metni yapmaz.

‘HDP’NİN OY ORANIYLA KENDİNİZİ MEŞRULAŞTIRMAYIN’

HDP oy kaybetti söylemlerine de değinen Yıldırım, “Üç büyük şehri kaybetmişisiniz, Karadeniz'de orta Anadolu'da oy düşürmüşsünüz, kalkıp HDP’nin oy oranı üzerinden kendi faşizminizi, eşitsiz referandum anlayışınızı meşrulaştırmaya çalışıyorsunuz. Yüzlerce insanla günlerce araştırılacak verilerdir bunlar ama YSK üç saatlik toplantıyla itirazımızı reddetti. Bu bile verilen kararın hukuki değil siyasi olduğunu gösteriyor" dedi

‘VALİ SİYASİ DEĞERLENDİRME YAPAMAZ’

Muş Valisinin ’Kimse çamura yatmasın, sonucu kabul etsin’ açıklamalarına da değinen Yıldırım, “Vali bir memurdur, siyasi değerlendirme yapamaz. Referanduma, ona dönük itirazlara,  sonuçlarına dair açıklama yapmak bir valinin hakkı ve haddi değildir. Bu, referanduma nasıl taraf olduğunun itirafıdır" ifadelerini kullandı.

‘AKP 7 HAZİRAN OYUNA GERİ DÖNDÜ’

Kürtlerin oyunun 'evet'e kaydığı söylemlerine de değinen Yıldırım "14 bölge ilinde yaptığımız araştırmalara göre 1 Kasım'da 2 milyon 2 yüz bin oy almışız. Bu dönemde çıkan 'hayır' sayısı 1 milyon 8 yüz 27 bin. Düşüş 373 bin. Katılım oranının 14 ilde % 7 düştüğünü hesaba katarsak bu da 620 bine tekabül ediyor, bir de böyle bir sonucu var. 620 bin seçmenin sandığa gitmediği yerde HDP’nin 373 bin oy kaybı var. Bunun dışında 1 Kasım'dan bugüne bölgeye fazladan atama yapılan güvenlik görevlisi sayısı 110 bindir. AKP 7 Haziran oyuna geri döndü. Kendini kandırabilir ama halkı kandıramaz, iktidarı kaybetmiştir. Meşruiyeti de tartışılır bu saatten sonra” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD ve İran arasında gerginlik sürüyor 

SONRAKİ HABER

Figen Yüksekdağ davası: Kürsü dokunulmazlığı yargılanamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...