20 Nisan 2017 11:17

Mersin bit pazarında her gün bir kepenk iniyor

Mersin'de bir zamanlar 'İğne atsan yere düşmez' denilen Zafer Çarşısındaki (bit pazarı) esnaf artık sinek avlıyor.

Paylaş

Ergin ÇAĞLAR

Mersin’in tarihi işlek çarşısı olan Zafer Çarşısındaki (bit pazarı) esnaf iflasın eşiğinde. Bir zamanlar ‘İğne atsan yere düşmez’ denilen kalabalık alış veriş merkezi Zafer Çarşısındaki esnaf, adeta sinek avlıyor. Zafer Çarşısındaki esnaf ülkede gizli bir krizin olduğunu ifade ederken, bu kriz ile beraber küçük esnafın giderek yok olduğunu dile getirdi.

17 yıldır Zafer Çarşısında giyim dükkanı olan Mahir Kaya, son 5 yıldır işlerinin kötü olduğunu dile getirdi. İlk zamanlara göre ticaretin daha da düştüğünü ifade eden Kaya, neredeyse işlerin yarı yarıya azaldığını söyledi. Dolar ve avronun yükselmesi ile giyim sektöründe aldıkları kumaşların pahalaştığını dile getiren Kaya, “Bizim aldığımız ürünler pahalılaştı; fakat piyasada bu ürünleri yine aynı fiyata satıyoruz. Yani dolar ve avronun yükselmesi bir dezavantaj yaratıyor. Bugün esnaf kan ağlıyor” dedi.

‘KÜÇÜK ESNAF YOK OLUYOR’

Zafer Çarşısı yöneticisi ve yaklaşık 40 yıldır burada ikinci el beyaz eşya satarak ticaret yaptığını dile getiren Hüseyin Durak ise, işlerinin düştüğünü siftahsız dükkan kapattığını aktardı. İnsanların alım gücünün azaldığını anlatan Durak, ülkede gizli bir krizin yaşandığını söyledi. Zafer Çarşısında eski dönemlerde bir dükkanın kiralanmasının dahi çok zor olduğunu dile getiren Durak, “Bugün Zafer Çarşısındaki esnaf dükkanlarını kapatıp gidiyor. Esnaf ekonomik gidişattan memnun değil. Şunu söyleyebilirim küçük esnaf yok oluyor” dedi.

‘SİFTAHSIZ DÜKKAN KAPATIYORUZ’

20 yıldır Zafer Çarşısında esnaflık yaptığını söyleyen Ahmet Gündoğan, önceki dönemlerde yaklaşık olarak günde 40 ila 50 çift arasında ayakkabı sattığını bugün ise neredeyse siftahsız dükkan kapattığını dile getirdi. Mersin merkezde açılan devasa mağazaların küçük esnafı bitirdiğini de aktaran Gündoğan, “Ekonominin eski pazar canlılığının oluşması için yeni düzenlemeler yapılması gerekir. Pazar canlanacak ki küçük esnaf kazanacak, küçük esnaf kazanacak ki ekonomi düzelsin” dedi. (Mersin/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Gazetecilerin 3 aylık raporu: Hapis, yasak, işssizlik 

SONRAKİ HABER

Cem Küçük'e Adnan Oktar sahip çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...