20 Nisan 2017 11:14

Gazetecilerin 3 aylık raporu: Hapis, yasak, işssizlik 

Çağdaş Gazeteciler Derneğinin 2017'nin ilk 3 ayında gazetecilere yönelik baskı ve saldırı raporu: Hapis, yasak, işssizlik 

Paylaş

Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Şubesi 2017 yılının ilk 3 ayında gazetecilere yönelik baskı ve saldırılara ilişkin raporunu açıkladı. Basın ve ifade özgürlüğünün giderek daha fazla yok edildiğine dikkat çekilen rapordaki verilere göre, 2017 yılı gazetecilere hapis, yasak, işssizlik getirdi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Ankara Şubesi 2017 yılı Ocak, Şubat, Mart medya raporunu açıkladı. Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğü dolayısıyla da basına-yayın özgürlüğünün son 2 yıldır planlı yoğun bir saldırıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını engelleyip, yalan ve şiddet üzerine bir yönetimi inşa eden ve yalanlarını basın-yayın üzerinden meşrulaştırmaya çalışan anlayışın başlattığı saldırının ulaştığı bu son evre, gazeteciliğin katledilip, gazetecilerin işsiz bırakılması, cezaevlerinde ölüme mahkûm edilmesidir” denildi. ‘Halkın doğru haber alma hakkı’ çerçevesinde görevlerini yürüten basın organları ile gazeteciler, geçen üç ayda siyasi iktidarın temsilcileri tarafından doğrudan tehdit edildiği, iktidarın yönlendirmesindeki kolluk kuvvetleri tarafından gözaltına alındığı, yargı tarafından tutuklandığı, cezaevinde tecritte tutulduğu, su bile verilmediği aktarılan açıklamada, iktidarın gazeteci Ahmet Şık’a yönelik tutumunun bu sürecin merkezinde yer alacak ağırlıkta olduğu ifad edildi. Fethullah Gülen Cemaati’ne ilişkin haber ve kitabı nedeniyle 5 yıl önce ‘AKP-Gülen Cemaati işbirliği’yle yürütülen kurmaca soruşturma sonucunda açılan tutuklanan ve 1 yıl 9 gün cezaevinde kalan gazeteci Ahmet Şık’ın, bu kez cemaatle ilişkilendirilerek tutuklandığı kaydedildi. 

HAYATIN SESİ ÇALIŞANLARININ İŞSİZLİK MAAŞI KESİLDİ

Gazetecilerin değil işlerini yapmak yaşamlarını sürdürmesine bile bu iktidarın tahammülü olmadığı ifade edilen açıklamada, OHAL kararnamesi ile kapatılan Hayatın Sesi Televizyonu çalışanlarına işsizlik maaşlarının bile bağlanmadığı kaydedildi. 

TRT EŞİT DAVRANMADI, HAYIR DİYEN GAZETECİLER İŞTEN ATILDI

Referanduma giden süreçte de medya üzerinde baskıların yaşandığı aktarılan açıklamada, “Bu düzenlemenin basına yönelik baskılara dönüştüğü üç temel olay yaşandı: Yüksek Seçim Kurulu’nun, seçim döneminde radyo ve televizyonların ‘eşitlik ilkesi’ çerçevesinde yayın yapmayanların cezalandırması yönündeki yetkisinin kaldırılması; TRT’nin, propaganda sürecinde siyasi partilere eşit sürelerde yer vermemesi; referandumda ‘hayır’ yönünde oy kullanacağını açıklayan gazeteciler işten atılırken ‘evet’ diyenlere dokunulmaması. Her adımda siyasi iktidarın arkasında olduğu ‘evet’ için yayın düzenlemeleri yapılan, baskılar kurulan bu dönemde, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Yasası’na eklenen bir hükümle, basın-yayın organlarına, toplumsal olaylara ilişkin yayınları üzerinden bir bahane yaratılarak ceza kesilmesinin yolu açıldı. Hatta o kadar ileri gidildi ki, RTÜK’te, ‘bilgilendirme toplantısı’ adıyla televizyon yöneticileriyle bir görüşme gerçekleştirilerek, yayınlarda nasıl sansür uygulanacağı anlatıldı” denildi. 

2017 yılının ilk 3 ayında gazetecilere yönelik baskı ve saldırıların raporda yer verilen istatistiği ise şöyle;

-2 gazeteci darbedildi, 
-17 gazeteci gözaltına alındı,
-10 gazeteci tutuklandı,
-2 basın kurumu kanun hükmünde kararname ile kapatıldı,
-4 olay hakkında ‘yayın yasağı’ kararı verildi,
-3 siteye erişim engeli verildi,
-90 gazeteci işten çıkartıldı. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Müjdat Gezen ‘Kuzu’ya hakaretten’ ifade verdi

SONRAKİ HABER

Mersin bit pazarında her gün bir kepenk iniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...