20 Nisan 2017 10:23

Tüketici Güven Endeksi açıklandı: Kimse uçuş beklemiyor

Güven endeksi gösterdi ki, hükümet ve kurmaylarının iddialarının aksine vatandaş referandumun nisandan sonra ülkeyi uçuracağını düşünmüyor!

Paylaş

Bülent FALAKAOĞLU
İstanbul

Ekonomik büyümenin önemli öncü göstergeleri arasında sayılan ‘tüketici güven endeksi’ açıklandı. Vatandaşların maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentilerini yansıtan ‘tüketici güven endeksi’ az da olsa arttı. Güven endeksi nisanda 3.5 puanlık artışla, marttaki 67.8 düzeyinden nisanda 71.3’e yükseldi.

15 Temmuz sonrası kıpırdayan güven endeksi sonraki aylarda sürekli bir düşüş eğilimi göstermişti. Nisan ayında, ise hükümetin ‘teşvik paketleri, istihdam seferberliği’ gibi uygulamalarının yeniden bir umuda yol açtığı görülüyor. Ayrıntıya bakıldığında ise karamsarlık ve yoksulluk göze çarpıyor. Aradaki fark, genel durum ile kişisel beklenti arasındaki farktan kaynaklanıyor.

YOKSULLUKTA İSTİKRAR

Vatandaşın genel ekonomik durum beklentisi endeksi mart ayında 93.2 iken, nisan ayında yüzde 3.3 artarak 96.2 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre arttığını gösteriyor.

Genel ekonomik duruma dair beklenti yüzde 96 iken işsiz sayısının azalacağına dair beklenti 73. İşsiz sayısının azalacağına dair beklenti bir önceki aya göre yüzde 3.7 oranında artsa da hâlâ genel anlamda çok düşük.  

Aynı şey vatandaşların tasarruf etme beklentileri için de geçerli. Mart ayında 19.9 olan endeks, nisan ayında 25.1 değerine yükseldi. Bu artış, tasarruf edebileceklerine olan inançları çok düşük de olsa tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre arttığını gösteriyor. Lakin yüzde 25 çok düşük bir rakam. 

Bu sonuç vatandaşın  yoksulluğunun bir sonucu. Geliri artmadan ne harcayabileceğine ne de tasarruf edebileceğine inanmıyor vatandaş. 

AKP Hükümeti, başkanlık sistemi ‘3i’ ile savundu: “İstikrar, istiklal, istikbal.” Görünen o ki, vatandaş yoksulluğunun ‘istikrar’ kazandığına kani. Hükümet ve kurmaylarının iddialarının aksine nisandan sonra referandumun ülkeyi uçuracağını düşünmüyor belli ki...

100’ÜN ALTI ‘KÖTÜMSER’ 

Anket sonuçlarından hesaplanan ve 0 - 200 aralığında değer alan tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

ÖNCEKİ HABER

Türk-İş 1 Mayıs’ta Ankara’ya çağırıyor

SONRAKİ HABER

'Kapital'in Ressamı' Yüksel Arslan hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...