27 Haziran 2012 11:20

Vekili yaralayan gaz bombasına soruşturma izni yok

Batman Valisi Ahmet Turhan, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat’ın gaz bombasıyla yaralanmasına ilişkin polisler hakkında soruşturma açılması için izin vermezken, “Gaz bombası fişekleri havada çarpışıp sekmiş olabilir” şeklinde açıklama yapması dikkat çekti.Yüksek Seçim Kurulu’nun bağımsız adaylarla il

Vekili yaralayan gaz bombasına soruşturma izni yok
Paylaş

Yüksek Seçim Kurulu’nun bağımsız adaylarla ilgili kararının protesto edildiği eylemde çıkan olaylar sırasında DTK Koordinasyon Kurulu Üyesi ve Batman Milletvekili Ayla Akat, bacağına gaz bombasının isabet etmesi sonucu yaralanmıştı. Akat, aldığı yara yüzünden bacağının kesilme riskiyle karşı karşıya kalmıştı. Akat’ın suç duyurusu üzerine Batman İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Ahmet Nuri Oğuz, ön inceleme raporu hazırladı. Yaklaşık 1 yıl süren ön inceleme raporunu değerlendiren Batman Valisi Ahmet Turhan, polisler hakkında soruşturma izni verilmemesine karar verdi.

Vali Turhan, olaylar sırasında göstericilerin polise taş, havai fişek ve molotofkokteyli attığı, emniyet kuvvetlerinin de kademeli olarak güç kullandığını ve eyleme son vermeyi amaçladıklarını belirtti. Vali Turhan’ın kararda verdiği kararda şu ifadeler yer alıyor: “Polis Çevik Kuvvet Yönetmeliğinin 2. Maddesi’nde gaz tüfeklerinin toplumsal olaylarda kullanılacak silah ve araç olarak tanımlandığından bu olayda konu tüfeklerin kullanımında kanunen bir sakınca bulunmadığı, tüfekleri kullanan personelin Emniyet Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen kurslara katılarak gerekli sertifikaları almaya hak kazandıkları, kalabalığın tahmini olarak uzaklığına göre, gaz tüfeklerinin havaya doğru belirli bir açı verilerek kullanıldığı, bahse konu gaz tüfeklerinin namlularının boru şeklinde olduğu, yiv ve set bulunmadığından nokta atışı yapılamayacağı, kullanılan mühimmat namluyu terk ettikten sonra hava şartlarına bağlı olarak sapmaların ve kullanılan gaz fişeklerinin yoğun olması sebebiyle havada çarpışmış olabileceği, toplumsal olay sırasında emniyet kuvvetlerince 1 bin 500 kadar gaz mühimmatı kullanıldığı ve bu olaylar esnasında emniyet kuvvetlerinden de yaralananlar olduğu görülmüştür.”

3 BİN KİŞİYE BİN 500 GAZ BOMBASI

Vali Turhan, ayrıca, yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı gösteride bin 500 kadar gaz bombası kullanıldığını belirtilirken, olaylarda emniyet personelinden de yaralananlar bulunmasını da bir gerekçe olarak gösterdi.

‘KARAR ŞAŞIRTICI DEĞİL’

Konuyla ilgili açıklama yapan BDP Batman Milletvekili Ayla Akat, Batman Valisi’nin verdiği karara şaşırmadıklarını, valiliğin daha önceden de benzer kararlar verdiğini belirtti. Yaşanan hak ihlalinin gizli saklı yaşanmadığını hatırlatan Akat, “O gün orada polisin müdahalesinden sadece kolluk güçleri sorumlu değildir. Bundan Emniyet Müdürlüğü ve Vali’de sorumludur. Kolluk güçleri orantısız güç kullanma yetkisini Emniyet Müdürü ve Vali veriyor. Dolayısıyla Vali’nin böyle bir karar vermesi şaşırtıcı değil. Bu durum aslında sokağa inen işkencenin en büyük göstergesidir. Daha önceden de vekillere yönelik polis saldırıları vardı. Sevahir Bayındır’ın polisin müdahalesi sonucunda kalça kemiği kırılmıştı. Eğer vekillere yönelik saldırılara bile soruşturma izni vermiyorlarsa sıradan halkın sokakta gördüğü şiddet olaylarına ilişkin neler yaşanıyordur? Söz konusu olaylarda bir iradenin onayı var. Batman Valisi’nin daha önceden de benzeri pratikleri olmuştu. Newroz kutlamalarında Ahmet Türk’e yönelik saldırıda da benzer bir tutum içerisine girmişti” dedi.

Raporda yer alan “3 bin kişilik kitleye karşı 1 bin 500 gaz bombası kullanılmıştır” ifadesinin bir itiraf olduğunu belirten Akat, “Valilik bununla eylemde uygulanan şiddetin açık faturasını ilan etmiştir. Bu tarz eylemlerde gaz bombasının yanı sıra içerisinde gaz ve boya bulunan tazyikli su kullanılıyor. Bu maddeler cilde temas ettiğinde alerjik etkilere neden olabiliyor. Bunun yanı sıra birçok kişi darp ediliyor” dedi. (Batman/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de 771 tutuklu öğrenci var!

SONRAKİ HABER

Rusya: Provokasyonu NATO yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...