20 Nisan 2017 00:41

'Bu sistem ne Kürtlere, ne Türklere fayda sağlar'

İstanbul'un Esenyurt ilçesinde çalışan bir işçi, referandum hakkındaki düşüncelerini Evrensel'e değerlendirdi.

Paylaş

Esenyurt’tan bir işçi
İstanbul

Öncelikle Evrensel gazetesine biz işçilere söz hakkı verdiği için çok teşekkür ederim. Kendimizi ifade edeceğimiz nerdeyse hiçbir yayın organı kalmadı. Ben Esenyurt’ta bir fabrikada 12 saat çalışan Kürt bir işçiyim. Referandum süreci boyunca fabrikamızda başkanlık sistemini oldukça fazla tartıştık. 

Herhalde Kürt olduğum için ve hayır oyu vereceğimi söylediğim için birçok kez “terörist” söylemleriyle karşılaştım. Ama ben ve benim gibiler yılmadan arkadaşlarımıza getirilmesi düşünülen bu sistemin demokrasiye bir fayda sağlamayacağını, aksine bu sistemin tek adam rejimine yol açacağını söyledik. Ama onlar daha maddeleri bile okumadan, sadece bir kişi istediği için evet diyeceklerini söylediler. Hatta “O getiriyorsa vardır bir bildiği” dediler. Ama o gittikten sonra ne olacak sorusuna ise hiçbir zaman cevap veremediler. Ben oyumu hayırdan yana kullandım. Çünkü bu sistemin ne Kürtlere ne Türklere ne de tek bir işçiye fayda getireceğini düşünmüyorum. Yıllarca doğuda süren kardeş savaşının bitmesi için dua ettik. Bir ara tam işte böyle bir Başbakan geldiğini düşündüğümüz anda o da oy uğruna bu süreci heba etti. Getirdikleri anayasada hiçbir çözüme yer yok. Sadece kendilerine hazırlanmış adeta bir zırh gibi. Zaten onun için olacak ki meydanlarda anayasa ile ilgili 3 ay boyunca hiçbir maddeyi anlatmadılar. PKK, FETÖ hayır diyormuş biz evet demeliymişiz. Evet diyelim de neye evet diyelim! Doğuda ölen masum çocuklara mı? Kapattığınız bütün kanallara mı? Kapattığınız gazetelere mi? Oy verdiğimiz vekillerin haksız yere içeride oluşlarına mı? 12 saat gökyüzündeki maviliği bile göremeyen işçiler için mi? Ben bunların hiçbirine evet demedim. 

Referandum bitti siz kazandığınızı zannediyorsunuz, yanılıyorsunuz. Sömürü sistemini destekleyenlerin, sadece koltuk hayali kuranların, Kürtlere hep sırtını dönenlerin, işçiye, emekçiye, öğrenciye hiçbir hak tanımayanların tarihte nasıl anıldıklarını herkes görüyor. Biz emekçiler bu ülkenin bütün yükünü sırtımızda taşırken neden görmezden geliniyoruz? Saraylarında tahtlarında oturanlar ne zaman bizim sesimizi duyacaklar? Resmi tatil olan 1 Mayıs’ı bile kutlamanın yasak olduğu bir ülkede başkanlık sistemi kime yarar getirecek onu da anlamış değilim. En kötüsü de kendi ülkemde kendimi artık bir mülteci olarak görüyorum. En çok zoruma giden de bu doğrusu.

ÖNCEKİ HABER

‘Ülkenin yarısı terörist mi!’ 

SONRAKİ HABER

‘Ne olacak 100 tane de fazla atalım’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...