19 Nisan 2017 12:54

Mevsimlik tarım işçileri gün yüzü görebilecek mi?

Mevsimlik Tarım İşçileri Genelgesi yayımlandı. Genelge uygulamada hayat bulacak mı, mevsimlik tarım işçileri gün yüzü görecek mi?

Paylaş

Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak amacıyla bulundukları illerden başka illere giden vatandaşların ve ailelerinin bu süreçte yaşadığı sorunların giderilmesi amacıyla genelge yayımlandı.

Başbakan Binali Yıldırım imzalı Mevsimlik Tarım İşçileri Genelgesi’nde, iklim şartlarına uyumlu, emniyetli barınmadan sağlık hizmetlerine, çocukların eğitiminden geçici yerleşim alanlarına su ve elektrik hizmeti verilmesine kadar birçok düzenleme yer alıyor. 

SAĞLIK HİZMETLERİ SUNULACAK

Geçici yerleşim alanlarının belirli aralıklarla her türlü haşereye karşı ilaçlanması ile atıkların uzaklaştırılması, temiz içme ve kullanma suyu sağlanması hizmetleri, belediye sınırları içinde veya mücavir alanlarda ilgili belediyelerce, belediye sınırları dışında ise il özel idarelerince yerine getirilecek.
İl halk sağlığı müdürlüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kanser taramaları ile bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı düzenli sağlık taramaları, aşılamaları, gebe, bebek ve çocukların izlemleri yaptırılacak. 
Sağlık verileri Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi’ne (e-METİP) aktarılacak. 

ÇOCUKLARA EĞİTİM 

Okul çağma gelmemiş çocuklar için aile ve sosyal politikalar il müdürlükleri tarafından geçici yerleşim alanlarında görevlendirilecek çocuk gelişim uzmanlarınca eğitim ve bakım hizmetleri sunulacak. MEB tarafından kullanılmakta olan e-Okul’da yer alan mevsimlik tarım işçisi çocuklarına ilişkin kayıtlar e-METİP’e aktarılacak. 

Genelgede ayrıca çocuk işçiliği ile ‘etkin’ mücadele edilmesi kararlaştırıldı!


GECE YOLCULUĞU YASAKLANDI

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından işçilerin göç döneminde yolculuklarının güvenli ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi maksadıyla, göç alan ve veren yerler arasında trafik denetimleri artırılacak, araç ve yol www.alomaliye.com güvenliğinin gerektirdiği kontroller hassasiyetle ve sıklıkla yapılacak ve gerekli bütün tedbirler alınacak. 

Ayrıca, münhasıran mevsimlik tarım işçilerini taşıyan kara yolu araçlarının 24.00-06.00 saatleri arasında şehirler arası yolculuk yapmamaları sağlanacak.(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Star Wars’ın 40’ıncı yılına özel, kitap yayımlanacak

SONRAKİ HABER

Kerkük Valisi: Bağımsızlık referandumuna Kerkük de katılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...