19 Nisan 2017 12:18

Bilirkişi HES için doğa ve tarih yok olur uyarısı yaptı

Antalya Akseki’de bilirkişi, Dedegöl Enerji firmasının HES projesinin mevcut ekosistemi tehdit ettiğini belirtti.

Paylaş

Antalya’nın Akseki ilçesinde Dedegöl Enerji firmasının yapmayı planladığı HES projesiyle ilgili açılan davanın bilirkişi raporunda, bölgenin hem tarihi hem de doğal açıdan büyük değer taşıdığı belirtildi. Bilirkişi raporunda HES projesinin, mevcut ekosistemi tehdit ettiğine dikkat çekildi.

ÇED olumlu raporunun iptali için açılan davada yaklaşık 15 gün önce bölgede inceleme yapan bilirkişi heyeti raporunu tamamladı. Değişik üniversitelerden bilim insanlarının hazırladığı raporda, Sinanhoca Regülatör ve HES projesinin Akseki ve İbradı Önemli Doğa Alanı, Üzümdere Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Altınbeşik Milli Parkı’na yakınlığı sebebiyle mevcut ekosisteme tehdit teşkil ettiği belirtildi. Raporda, projenin gerçekleşmesi halinde ekosistemde ve mikroklimada değişmelerin olması ve bu özel koruma alanlarının etkilenmesinin kaçınılmaz olduğu vurgulandı. 

Raporun detaylarında ise akarsudaki karabalık, gökkuşağı alabalığı ve sazan gibi birçok balık türü ve diğer sucul canlıların, yapılacak projeden en çok etkilenmesi muhtemel canlılar olduğuna dikkat çekildi. 

Önemli Doğa Alanı’nda yırtıcı kuşlar ve birçok Akdeniz ormanlarına ait kuş türü tespit edildiği de belirtilen raporda, yırtıcı kuşlardan özellikle gökdoğan, tavşancıl ve küçük kartalın önem taşıdığı dile getirildi. Projenin neslini olumsuz etkileyeceği önemli türler arasında Akdeniz bölgesinin endemik bir memeli türü olan yünlü kaya yediuyurunun burada yaşadığı, endemik ve nesli küresel ölçekte tehlike altında olan bir kara semenderi Lyciasalamandra atifi, endemik Toros kertenkelesi ve Antalya kertenkelesinin de burada yaşadığı vurgulandı. Bu nedenlerle faaliyet alanının, yaban hayatı açısından çok önemli bir alan olduğu ifade edildi.

Davanın avukatı Münip Ermiş, “Mahkemeden yürütmenin durdurulması talebimiz bulunmaktadır. Bu konuda bir karar verileceğini umuyoruz” dedi. (Antalya/DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Ottoman body nedir, cilde faydası var mı?

SONRAKİ HABER

Trabzon'da derede ceset bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa