19 Nisan 2017 11:36

İzmir Barosu, YSK hakkında suç duyurusunda bulundu

İzmir Barosu, referandum süresince YSK'nin almış olduğu hukuka aykırı kararlar nedeniyle kararları alanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Paylaş

İzmir Barosu, 16 Nisan’da gerçekleştirilen referandum süresince Yüksek Seçim Kurulu’nun almış olduğu hukuka aykırı kararlar nedeniyle kararları alanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.
 
İzmir Adliyesi 4. Kat baro biriminde yapılan basın açıklamasına, Baro Başkanı Av. Aydın Özcan, yönetim kurulu üyeleri ve avukatlar katıldı. Yüksek Seçim Kurulu’nun Referandum devam ederken, tüm oy dengesinin sağlığını ve referandumun tarafsızlığını şaibeye düşürecek şekilde ‘mühürsüz oy pusularının’ da geçerli sayılacağı duyurusunun, kanuna aykırı olarak ve referandum güvenirliğini olumsuz etkileyecek şekilde yapılmasının “Görevi Kötüye Kullanma” suçunun unsurlarını oluşturduğunu söyledi.

Anayasa Mahkemesi'nin 2014 yılında bireysel başvuru üzerine verdiği kararında, meslek odalarının seçimlerinde dahi mühürsüz oy pusulalarının geçersiz olacağından söz edildiğini ifade eden Özcan, “Şu halde YSK'nın emredici bu kanun hükmünü herhangi bir gerekçeyle görmezden gelmesi hukuka uygun olamaz” dedi.

AYNI SEÇİMDE İKİ FARKLI UYGULAMA

YSK’nin, yurt dışı oylarda mühürsüz oy pusulalarını geçerli saymadığını, yurt içi oylarda ise geçerli saydığını belirten Özcan, “Aynı seçimde, bir yerde farklı uygulamada, diğer yerde farklı uygulama yapılmıştır. Oy pusulaları ve zarflara oylama sonrasında kaşe basılmıştır. Mühürsüz oyların sayılmasının yanı sıra, mühürsüz oy pusulalarına sonradan mühür basıldığı da belgelenmiştir” dedi.
 
YSK'nin uygulamalarının, Anayasa'nın 67. maddesinde güvence altına alınmış seçme hakkını ve 79. maddesinde yer alan seçimlerin doğruluk ve dürüstlük kurallarını ihlal ettiğini ifade eden Özcan, ayrıca ‘tercih’  mührü dışında  ‘evet’ mührünün kullanılmasının da seçmenin iradesini etkileyecek nitelikte olduğunu belirtti.

Tüm yasa, Anayasa, AİHS maddelerinin ihlal edildiğini dile getiren Özcan, söz konusu uygulamalarla ilgili YSK görevlileri hakkında ‘Görevi Kötüye Kullanma’ suçundan soruşturma açılmasını talep ettiklerini belirtti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Lyon taraftarı Vodafone Arena'da olmayacak

SONRAKİ HABER

CHP: Meclisten çekilebiliriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa