28 Haziran 2012 02:19

Üretici köylüler talepleriyle Mecliste

Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy-Sen) yöneticileri, tarımsal mazotta Özel Tüketim Vergisinin (ÖTV) kaldırılması konulu imza kampanyasını Meclise taşıdı. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu  Üyesi ve İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’le basın toplantısı düzenleyen sendika y

Üretici köylüler talepleriyle Mecliste
Paylaş
Sultan Özer

KÖYLÜ BİTİRİLİYOR

Türkiye’nin toprakları, iklimi ve su kaynakları bakımından dünyanın en önemli tarım potansiyeline sahip bir ülke olduğunu kaydeden Tüzel, uygulanan politikalarla tarımın bitirilme noktasına getirildiğini söyledi. Fındık, çay, zeytin, narenciye, baklagiller, tahıl, yaş sebze ve meyve üretiminde köylünün özel sektörün insafına terk edildiğini dile getiren Tüzel, köylülerin en önemli sorunlarından birinin mazottan alınan ÖTV olduğunun altını çizdi. Mazottan ÖTV’nin kaldırılması konusunda daha önce yasa teklifi verdiklerini  hatırlatan Tüzel, mazotun ürünün her aşamasında kullanılan en önemli girdilerden olduğunun altını çizdi. Gübre, ilaç ve tohumla birlikte mazotun da yüksek fiyatı nedeniyle köylülerin küçülme, yok olma ile karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Tüzel, “Gariptir ki, zenginin kullandığı yat, teknede kullanılan mazottaki ÖTV sıfırdır. Ama dişini tırnağına takarak üretim yapan köylünün mazotundan yüksek oranda ÖTV alınmaktadır” dedi.

Köylünün kullandığı mazot, ilaç, tohum gibi girdilere destek verilmesi gerektiğini belirten Tüzel, AB ülkelerinde köylülerin, ürünlerinin devlet tarafından desteklendiğini hatırlattı.

ON BİNİ AŞKIN İMZA

Tarımda önemli bir nüfusun yer aldığını, ancak uygulanan politikalarla her geçen gün eridiğini dile getiren Tüzel, üretici köylünün var olabilmek için mücadele verdiğini, milyonlarca köylünün temsilcisi Tüm Köy Sen yöneticilerinin de onların sesini Meclise getirdiğini söyledi. Tüzel getirilen on bini aşkın imzayı içeren dilekçeleri Meclis Dilekçe Komisyonu’na ileteceklerini de ekledi.

Daha sonra söz alan Tüm KöySen Genel Sekreteri Üretici Mehmet Eker de mazottan ÖTV’nin kaldırılması, tarımsal üretim girdilerinden vergi alınmaması talebini ifade etti.

Sendika olarak birkaç aydır yürüttükleri imza kampanyasına ilişkin bilgi veren Eker,  tarımsal üretim girdilerinden olan ve üretim maliyetindeki payı yüzde 25’leri bulan mazottan ÖTV’nin kaldırılmasını istediklerini, bu konuda daha önce Tüzel’in yasa teklifi verdiğini, bundan sonra da bölgelerine gelen milletvekillerinden konuyla ilgili taahhütler alacaklarını söyledi.

Eker üretici köylüler olarak, “Tarımsal üretimde kullanılan mazot, gübre ve ilaçlardan başta ÖTV olmak üzere tüm vergilerin kaldırılmasını” talep ettiklerini söyledi.

Daha sonra söz alan Tüm Köy Sen Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Satılmış Başkavak da sendikalarının ilk kuruluşundan bu yana, on yıldır verdikleri hukuk mücadelesini anlattı. “Köylü sendika kuramaz” denilerek sendikalarının kapatıldığını, ancak verdikleri mücadele ile hukuki alanda da kazanım elde ettiklerini belirten Başkavak, “Artık köylülerin sendikasının olduğunun yargı tarafından da onaylandığını” söyledi.

Tüm Köy Sen heyeti yarın da CHP Grubu ve Tarım Komisyonu Başkanı ile görüşecek.   (Ankara/EVRENSEL)


KAPLAN: SESİNİZ OLACAĞIZ

Sendikacıların ikinci ziyareti BDP Grubu oldu. Tüzel’le birlikte BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan’la görüşen sendikacılar taleplerini bir kez daha dile getirdiler. Burada konuşan Genel Başkan Şevki Konur da sendikalarının hukuk mücadelesini ve kuruluş sürecini anlattı. Bugün köylülerin önünde, ya yok olma, kendi topraklarında ırgat, maraba olma ya da örgütlenme olmak üzere iki yol olduğunu belirten Konur, ikinci yolu seçtiklerini söyledi. Üretimin özgür ve demokratik bir ortamda yapılabileceğini belirten Konur, ülkede çirkin bir savaş yaşandığını söyledi. Konur, “Savaşı çıkartan ve kışkırtanların değil, bizim öleceğimiz bir savaş. Biz de ölmek istemiyoruz” dedi.

BDP’ye yönelik yanlış bir algının, eleştirinin yapıldığını, sadece “Doğu ve Güneydoğu sorunlarıyla ilgileniyorlar” denildiğini belirten Kaplan, bugüne kadar verdikleri 200 araştırma önergesinin sadece 74’ünün bu konuyla ilgili olduğunu söyledi. Üretici köylülere, çevreye ve diğer birçok konuya ilişkin önergeler verdiklerini, o sorunları dile getirdiklerini kaydeden Kaplan, üreticiyi teşvik eden bir anlayışı göremediklerini söyledi. Hükümetin bütün teşvikleri, kredileri büyük şirketlere verdiğini, yerli halkın yararlanmaması için yüksek kriterler getirdiğini anlatan Kaplan, “sesiniz olacağız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

AB’de ‘bütçe veto yetkisi’ önerisi

SONRAKİ HABER

Van’da uçurtmalar özgürlüğe uçtu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...