19 Nisan 2017 08:05

Soma davası 11 Temmuz'a ertelendi

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma davasının 17. duruşmasında ara karar verildi. Dava 11 Temmuz'a ertelendi.

Paylaş

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği iş cinayetiyle ilgili 6'sı tutuklu 51 kişinin yargılandığı davanın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 17'nci duruşmasının ikinci celsesi görülmeye başlandı. Dava öncesi madenci yakınları bir araya geldi. 

Dünkü celsede yaşanan gerginliğin ardından Akhisar Tren İstasyonu önünde toplanan madenci yakınları duruşma salonu önüne yürüdü. Üzerinde yaşamını yitiren 301 madencinin isimleri bulunan "Unutmadık unutturmayacağız" yazılı pankart taşınan yürüyüşte, sık sık "Kader değil katliam, kaza değil cinayet", "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek" ve "301 'in hesabı sorulacak" sloganları atıldı.

Yürüyüş sonrası kısa bir açıklama yapan madenci avukatlarından Can Atalay, "TOMA'larını çalıştırsalar da korkmayacağız. Rüşvetler dağıtılsa da davanın takipçisi olacağız. Referandumdan hayır çıksaydı da gelecektik. Sözde evet çıktı yine buradayız. Sonuna kadar devam edeceğiz" dedi.

Açıklama atılan sloganlarla sona erdi.

CAN GÜRKAN’DAN PİŞKİN SAVUNMA

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği iş cinayetiyle ilgili 6'sı tutuklu 51 kişinin yargılandığı davanın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 17'nci duruşmasının ikinci celsesinde ilk sanıklara tutukluluk hallerinin devamı talebine ilişkin beyanları soruldu. 

Sanıklardan Can Gürkan, bilimsel gerçeği aradıklarını iddia ederek “Kömür yangını iddiası olan raporların boşa çıktığını gördük. Bilimsel gerçeği arıyoruz. Bilirkişi raporları kurgu çıktı. Kablonun yanamayacağını da ortaya koyduk. Yeni bir bilirkişi heyetinin bilimsel çalışma yapmasını talep ediyorum" dedi.

Beyanlarında mahkeme ve adaleti de suçlayan Gürkan, "İddiaların gerçek olmadığını mahkeme heyeti de tespit etti. Öngörmeyi bırakın ne olduğu bilinmeyen bir şeyi bizi biliyormuşuz ve tedbir almamışız gibi gösteriliyor. Bilirkişi raporlarında olası kastı destekleyen hiçbir şey kalmamıştır. Mahkeme bize ‘Siz öngördünüz’ diye suçluyor. Ama neyi öngördüğümüzü ortaya koyan yok. Bunu adaletsiz buluyorum. Bu mudur Türk adaleti. Adaletin hakkı. Mahkeme yaptığı işin hakkını vermeli. Tahliye talep ediyorum" diye konuştu.

AVUKATA GÖRE KATLİAM SABOTAJ OLABİLİRMİŞ

Diğer tutuklu sanıklar da yeni bir bilirkişi heyetinin oluşturularak bilimsel çalışma yapmasını ve tahliyelerini talep etti. Sanıkların ardından söz alan Can Gürkan'ın avukatı Kadir Çekin ise bilirkişi raporunun kurgu çıktığını iddia ederek “Sabotaj olma olasılığı çok yüksek" dedi. Çetin'in bu sözleri üzerine müşteki avukatları ve aileler tepki göstererek salonu terk etti. 

GÜRKAN’IN AVUKATI ÇEKİN EYLEMLERE KIZDI

Maddi gerçeğin ve gerçek suçluların peşinde olduklarını iddia eden Çekin, maddi gerçeğin ortaya çıkmasından müdahil tarafın korktuğunu öne sürdü. Kurgu üzerinden hükme gidildiğini söyleyen Çekin, "İdolojik olarak nerede olduklarını biliyoruz. Bu ideoloji içinde Türkiye madenler kapatılsın patronlar yargılansın bu işi yapanlar kalmasın diye bir şey mi var. Heyete bizim baskı yaptığımızı söylediler ama onlar baskı yapıyor. Her duruşma öncesi yapılan eylemlerle demeçlerle gördük bu baskıyı" dedi. 

Raporu hazırlayanlardan bazılarının FETÖ iddiasıyla görevden alındığına ilişkin konuşan Çekin'e Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı tepki gösterdi. 

AVUKAT SARTIK HERKESİ FETÖ’CÜ İLAN ETTİ

Mahkemenin görüşünü doğru bulmadıklarını söyleyen sanık avukatlarından Alp Gürkan'ın avukatı İhsan Sartık’ın Manisa soruşturmasında gizli gelişmeler olduğunu söylemesi üzerine, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, "O dosya gizli diyorsunuz dosyayla ilgili bilgi veriyorsunuz. Siz herkese FETÖ'cü demişsiniz. FETÖ'cüler otopsiyi engellemiş demişsiniz. Mahkemeyi neden oyalıyorsunuz" diye tepki gösterdi. Mahkemenin maddi gerçeği araştırmadığını söylemlerini yineleyen Sartık, Manisa soruşturmasının beklenmesini talep etti. 

Beyanların ardından mahkeme heyeti duruşmaya öğle arası verdi.

ARA KARAR VERİLDİ

Mahkeme heyeti ara kararında, yeni bilirkişi heyetinin oluşturulma talebinin reddine, alınan tüm raporlarda sabotaja dair bir olgunun bulunmamasından dolayı Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gizli yürütülen sabotaj soruşturmanın beklenmesi talebinin reddine, Savcının esasa ilişkin mütalaasını bir sonraki celseye kadar vermesine karar verdi. Ayrıca sanıklarının tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti davayı 11 Temmuz tarihine erteledi.

Kararın ardından duruşma salonu önünde madenci yakınları ile birlikte açıklama yapan müşteki avukatlarından Can Atalay, duruşmalarda polis yoğunluğunun artırılmasına dikkat çekerek, ilçe emniyet müdürünün bunun sebebini açıklaması gerektiğini ifade etti. Çok zor bir döneme girdiklerini belirten Atalay, bir kişinin dahi başına birşey gelse diğerlerinin geride kalanların bu adalet mücadelesini sürdüreceğini belirtti. Sanıkların ve avukatlarının "en yüksek makamlarla" görüştüklerine ilişkin beyanlarına da dikkat çeken Atalay, kastedilenin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olduğunu ve gerekirse ailelerle birlikte kendilerinin de görüşmek için gideceklerini ifade etti. Atalay kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu. 

Ardından konuşan avukat Selçuk Kozağaçlı ise, "Bizimle madene inen hakimlerden birinin yeri dğişirse bu bilmeyen biri dosyaya gelsin diyedir. Bizim istediğimiz kararı vermeyeceklerse bile bu hakimler vermelidir. 500 dosyada sonuna kadar yürümüş bir hakimin Temmuza kadar yeri değişirse bu bize kötülük etmek içindir" dedi. (Manisa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Twitter'ı güvenli kullanmanın 10 yolu

SONRAKİ HABER

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi: Direnişin sesi olalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa