19 Nisan 2017 07:38

Tuncel, Beştaş, Aydoğan ve Kışanak hakim karşına çıkacak

Tutuklu bulunan HDP ve DBP’li Sebahat Tuncel, Meral Danış Beştaş, Nursel Aydoğan ve Gültan Kışanak 21 Nisan'da hakim karşısına çıkacak.

Paylaş

Tutuklu DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın yüzlerce yıl hapis istemiyle yargılandığı davalar Malatya ve Diyarbakır’da görülecek.

Tutuklu Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve görevden uzaklaştırılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak 21 Nisan’da Diyarbakır ve Malatya’da hakim karşısına çıkacak. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak olan Nursel Aydoğan’ın davası yetkisizlik gerekçesiyle Şırnak’tan Diyarbakır’a, Kışanak ve Tuncel'in davaları ise "güvenlik" gerekçeyle Diyarbakır’dan Malatya’ya nakledilmişti.

KIŞANAK'A 230 YIL HAPİS İSTEMİ 

Darbe girişimi sonrası Meclis’te kurulan Darbe Komisyonu’nda konuştuktan sonra döndüğü Diyarbakır’da 25 Ekim'de gözaltına alınarak, 30 Ekim'de tutuklanan Gültan Kışanak hakkında 2012-2016 yılları arasında katıldığı basın açıklaması, cenaze töreni ve DTK toplantıları nedeniyle “Örgüt kurma ve yönetme”, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız olarak katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” ve 41 defa “Örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla iddianame hazırlanmıştı. İddianamede, Kışanak’ın 230 yıla kadar hapsi isteniyor. 

TUNCEL’İN 135 YIL HAPSİ İSTENİYOR

Sebahat Tuncel ise 13 HDP’li milletvekilinin gözaltına alınmasını protesto etmek için 4 Kasım 2016’da geldiği Diyarbakır Adliyesi önünde polislerce yaka paça gözaltına alınmış ve 6 Kasım’da tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konulmuştu. Tuncel hakkında hazırlanan iddianamede, 2012 ve 2016 yılları arasında katıldığı 16 eylem ve etkinlik, DBP’nin PM toplantılarında yaptığı açıklamalar ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) toplantıları suçlama konusu yapıldı. Tuncel’in 135 yıla kadar hapis ile cezalandırılması isteniyor. 

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi, ayrı soruşturmalar kapsamında tutuklanan Kışanak ve Tuncel’in hakkında açılan davalar için birleştirme kararı vermişti. 

AYDOĞAN 103 YILA KADAR HAPİS İSTEMİYLE YARGILANIYOR

HDP milletvekillerine yönelik 4 Kasım’da yapılan operasyonda Diyarbakır’da gözaltına alınıp götürüldüğü Şırnak’ta tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konulan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ise 103 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Aydoğan, 2007 ve 2016 yılları arasında siyasi parti faaliyetleri kapsamında Diyarbakır, Siirt, Batman, Mardin, Urfa, Elazığ ve Şırnak illerinde katıldığı eylem ve etkinliklerde yaptığı konuşmalar ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Özgür Kadın Hareketi’nde (DÖKH) yaptığı ileri sürülen çalışmalar nedeni ve 8 Mart’a katılmak ile suçlanıyor. 

BEŞTAŞ’IN 23 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

Silivri Cezaevi’nde tutuklu olan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, 28 Ocak 2016’da Diyarbakır’da gözaltına alındıktan sonra aynı gün "adli kontrol" şartı ile serbest bırakılmıştı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yaptığı itiraz üzerine Beştaş hakkında tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarılan Beştaş, HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken’in tahliye edildiği 30 Ocak akşamı tutuklanmıştı. Beştaş, Diyarbakır Sur ilçesinde ilan edilen “sokağa çıkma yasağı” ardından başlatılan operasyonları protesto etmek amacıyla yapılan yürüyüş ve basın açıklamasına katılması ve o dönem üyesi olduğu HDP MYK’nin DAİŞ saldırısı altındaki Kobanê için 2014 yılında yaptığı çağrı nedeniyle suçlanıyor. Beştaş’ın 8 yıldan 23 yıla kadar hapsi isteniyor. (Diyarbakır/DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Hakem Kassai'nin Wikipedia sayfasını 'troll'lediler

SONRAKİ HABER

Yıldırım: YSK karar verecek bizim işimiz değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa