27 Haziran 2012 10:30

Kraliçe ile IRA lideri el sıkıştı

İNGİLTERE Kraliçesi 2. Elizabeth, İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA’nın eski liderlerinden Martin McGuinness ile el sıkıştı. Kraliçe 2. Elizabeth, Kuzey İrlanda’daki yerel yönetimde başbakan yardımcısı olan Martin McGuinness’le bir sanat etkinliğinde bir araya geldi.Etkinlik, bölgede yıllar boyu çatışmış toplumları bir

Kraliçe ile IRA lideri el sıkıştı
Paylaş

İNGİLTERE Kraliçesi 2. Elizabeth, İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA’nın eski liderlerinden Martin McGuinness ile el sıkıştı. Kraliçe 2. Elizabeth, Kuzey İrlanda’daki yerel yönetimde başbakan yardımcısı olan Martin McGuinness’le bir sanat etkinliğinde bir araya geldi.
Etkinlik, bölgede yıllar boyu çatışmış toplumları bir araya getirmeyi amaçlayan kitle örgütü İşbirliği İrlanda tarafından düzenlendi. Kuruluşun başkanı Peter Sheridan, bu iki sembolik ismin el sıkışmasının muazzam önem taşıdığını, insanların “çatışmanın ötesinde bir hayatın başladığını” anlayacağını söyledi.
IRA, Kuzey İrlanda’daki İngiliz yönetimine karşı 30 yılı aşkın bir süre çatıştıktan sonra 1998’de imzalanan barış anlaşmasıyla savaşa resmen son vermişti. Bunun ardından bölgede seçim yapıldı ve 1970’lerden beri ilk kez özerk yönetim oluşturuldu. IRA’nın siyasi kanadı Sinn Fein de yeni yönetime katıldı.
Kraliçe ile yapacağı görüşmeyi değerlendiren McGuinness bu adımı “barış için risk almak” şeklinde yorumladı. McGuinness şöyle devam etti: “O, tarihin bir başka devriydi. Sorun şunun kabul edilmesidir ki, devletin uyguladığı şiddet benim toplumuma mensup birçok kişinin büyük acılar yaşamasına neden oldu; ama aynı şekilde başkalarının da kayıp verdiğini kabul etmek gerekir. Politikacıların oraya gönderdiği İngiliz askerleri de hayatını kaybetti. Kraliçe de kendi ailesinden birini (Lord Mountbatten) yitirdi. Ama bugün artık başka bir dönemden geçtiğimizi görmek gerekir.”
McGuinness, Kraliçe ile görüşmeyi kabul etmesinin, kendisini ısrarlı bir İrlanda cumhuriyetçisi olmaktan alıkoymadığını da vurguladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bangladeş ve Uganda’da sel felaketi

SONRAKİ HABER

Tunus’ta postacılar grevde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...