19 Nisan 2017 00:20

YSK’nin kararları seçime gölge düşürdü

Adana'da 'Hayır' oyu kullanan vatandaşlar, YSK’nin mühürsüz zarf ve pusula kararının seçime gölge düşürdüğünü düşünüyor.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

 
Referandumda yüzde 58 ile ‘hayır’ oyu veren Adana’da vatandaşlar, YSK’nin mühürsüz zarf ve pusula kararının seçime gölge düşürdüğünü düşünüyor ve YSK’nin kararını geri çekmesini istiyor.

Referandum sonuçları açıklandı, ancak Yüksek Seçim Kurulunun seçim sırasında mühürsüz zarf ve pusulaları geçerli sayma kararı seçime gölge düşürdü. Yurdun birçok yerinde halk sokağa çıkarken, YSK’nin seçimin kaderiyle oynadığını söylüyor. 
Biz de referandum sonuçlarını Adana’da vatandaşlara sorduk. Referandumda yüzde 58 ile ‘hayır’ diyen Adanalılar, sonuçların güvenilir olmadığını düşünüyor. 

‘YSK YASAYI UYGULAMIYOR’

İlk olarak avukat olan Şeyma Avcı Özbilen ile konuşuyoruz. Özbilen, referandumun ardından tartışmaların odağında bulunan YSK’ye tepkili. YSK’nin mühürsüz oyları geçerli saymasının skandal olduğunu söyleyen Özbilen, hukukun geldiği noktayla ilgili de kaygılarını paylaşıyor: “Hakim, savcılar görevden alındı. Peki yerine gelenler kimden yana? Hukuk işlemiyor, temyize götürüyoruz, orada da işlemiyor.” Halkın yarısının başkanlık sistemine karşı olduğunu gösterdiğini söyleyen Özbilen, “Yüzde 50’nin istemediği şeyi nasıl getirirler?” diye soruyor. 

‘YSK KARARI KARA BİR LEKE’

Atatürk Parkı’nda otururken mikrofon uzattığımız Demokrat Parti İl Başkan Yardımcısı Hamit Menteş de “Türkiye’nin kaderinin oylandığı bir seçimde YSK’nin mühürsüz zarf ve pusula kararı, demokrasi için kara bir leke.” diyor ve ekliyor: “Bu karardan geri dönülmesi gerekiyor.”

Geçmişte CHP’den Karataş, Seyhan ve Büyükşehir belediyelerinde meclis üyeliği yapmış olan Mehmet Fuat Karataş da YSK’nin kanuna aykırı hareket edemeyeceğini belirterek karardan bir an önce geri dönülmesini istiyor. “Erdoğan her şey hakkında tek başına karar vermek durumunda kalacak” diyen Karataş, “Meclis ‘biz istemiyoruz’ diyemeyecek. Emniyet supabı olmayacak. Dönüşü olmayan bir yola girebiliriz” ifadelerini kullanıyor. 

ADİL BİR SEÇİM OLMADI, HALK İKİYE BÖLÜNDÜ

Ensar Bayna isimli genç de, referandum sürecinin adil yürütülmediğini düşünüyor. Halkın referandum kampanyası boyunca ‘evetçiler’ ve ‘hayırcılar’ diye kutuplaştırıldığını söyleyen Bayna, ekonomideki gidişatın kendilerini kaygılandırdığını söylüyor ve referandum sürecinde bu konunun tartışılmadığını düşünüyor: “Dört kişilik bir aileyi ele alalım. Bir ailenin sadece karnını doyurması için gerekli para 1800 lira. Şimdi 4 kişilik bir aile karnını mı doyursun, üstüne başına kıyafet mi alsın, evini mi geçindirsin? Önce ekonomi alanında düzenlemeler olması gerekiyordu.” 

KADINLAR VE ÇOCUKLARIMIZ İÇİN KAYGILIYIZ

Sonuçtan dolayı üzgün olduğunu ifade eden Mehtap Bulgur isimli vatandaş da YSK’nin mühürsüz oy ve pusula kararının seçime gölge düşürdüğünü söylüyor. “Ülke için, kadınlar için ve çocuklarımız için kaygılıyım” diyen Bulgur, mücadeleye devam edeceklerini söylüyor.  

Berkan Akgüloğlu da MHP’li olduğunu söylüyor ve referandumda sandığa gitmediğini söylüyor. Akgüloğlu, “Gönlüm Cumhuriyete sahip çıkmak için ‘hayır’dan yanaydı ancak sandığa gidemedim” diye de ekliyor. İnönü Parkı’nda oturan Zeliha Sonar da AKP’li olduğunu söylüyor ve referandum da ‘evet’ diyeceğini açıklayan MHP ve BBP’nin kendilerini desteklemediğini söylüyor.  Sonucu değerlendiren Esin Çalım isimli vatandaş da Erdoğan’ın ‘hayır’ın önde olduğu büyük şehirleri düşünerek hareket etmesi gerektiğini ifade ediyor. 

ÖNCEKİ HABER

'Üsküdar' anlayışına karşı gençlik ne yapacak?

SONRAKİ HABER

‘Sizin evinizde neden din adamlarının fotoğrafları yok’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...