18 Nisan 2017 12:26

‘Açlık grevindeki tutuklulara B1 ve B12 vitamini verilmiyor’

Şakran Cezaevinden tahliye olan Koçer Oral, açlık grevindeki tutuklulara B1 ve B12 vitaminlerinin verilmediğini söyledi. 

Paylaş

Şakran Cezaevinden tahliye olan Koçer Oral, bir haftadır açlık grevinde olan tutuklulara, ihtiyaçları olan vitaminlerin verilmediğini söyledi. Şakran 2 No’lu T Tipi’nden tahliye olan Oral, tutukluların ciddi anlamda kilo kaybı yaşadığını, unutkanlık, baş dönmesi, titreme ve kan tükürme gibi sağlık sorunlarının başladığını anlattı. 

‘SORUMLU CEZAEVİ YÖNETİMİDİR’

2012 yılında yapılan açlık grevinde doktorların koğuşlarda sağlık kontrolleri yaptığını hatırlatan Oral, şu anda sağlık kontrollerinin yapılmadığını ve açlık grevini kırmak adına tutukluların zorla cezaevi hastanesine kaldırılmak istendiğini kaydetti. Cezaevi yönetiminin mahpuslara “Sizi kampüse götürüp burada müdahale edeceğiz” dediğini söyleyen Oral, bu şekilde bir müdahalede yaşanacak olumsuzluklardan cezaevi yönetiminin sorumlu olacağını hatırlattı. 

‘REFAKATÇİ VERİLMİYOR’

Açlık grevlerinin ilk günlerinde B1 ve B12 vitaminleri verildiğini ancak sonradan bu vitaminlerin kesildiğini dile getiren Oral, “Meyve suyu almak istiyorduk ama yasakladılar. Çay, şeker ve tuz cezaevi yönetimi tarafından yasaklandı. Çikolata alıp eritip arkadaşlarımıza veriyorduk. Onu da yasakladılar. Arkadaşlarımızın direncini kırmak için her şey yapılıyor. Bağırsakların kurumaması için tutukluların günde 3 defa lavaboya götürülmesi gerekiyor. Grevde olan tutsakların 2 refakatçisi olmalı. Refakatçilerden biri açlık grevine girdi. Bir refakatçi verilmesi gerekiyor ama keyfi olarak engelleniyor” dedi.

Yönetimin tutukluların taleplerine yanıt vermediğini de sözlerine ekleyen Oral, şunları aktardı: “Cezaevi yönetimi bize bunlar terörist diyordu ve bize öyle bakıyorlardı. Hakaret ediyor ve kötü davranıyordu. Nefretle bakıyorlar. Cezaevi yönetimi her türlü baskı ve saldırıyı uyguluyor” diye konuştu. (İzmir/DİHABER)


‘BU SESE KULAK VERİN’ 

Cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine destek vermek için Diyarbakır’da tutuklu yakınları dönüşümlü açlık grevine başlamıştı. İki gün dönüşümlü şekilde süren açlık grevini, dün  5. grup devraldı. Grup adına DBP Diyarbakır Eş Başkanı Ruşen Akça Kürtçe yaptığı açıklamada tutukluların direnişini sahiplenme çağrısı yaptı. Tutuklu yakınlarından Şehriban Uyanık, kızının 55 gündür Sincan cezaevinde açlık grevinde olduğunu anlatarak şunları söyledi: “ Kızım ve arkadaşları için  burada oturma eylemindeyim. Onlar başkanları için ve yurtlarının tarumar edilmesine tepki vermek için  açlık grevindeler. Sonuna kadar her ne pahasına olursa olsun, istekleri yerine getirilene kadar onlarla olacağız”dedi. Balıkesir cezaevinde kardeşinin açlık grevinde olduğunu anlatan Herdem Kızıldemir ise, kardeşiyle  15 gündür iletişim kuramadığını, sağlık durumuna ilişkin bilgi alamadığını söyledi.  Kızıldemir, mahpusların sesinin duyulmasını sağlamak için açlık grevinde olduklarını ekledi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hayır ve Ötesi: Tek imzayla blok oylar kullanıldı

SONRAKİ HABER

Dünya ‘hayır’ın gücünü gördü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...