27 Haziran 2012 07:34

TANAP projesi imzalandı

AZERBAYCAN devlet petrol şirketi SOCAR ve Türkiye’den BOTAŞ ile TPAO’nun ortaklığı ile 26 Aralık 2011 tarihinde ön mutabakatı gerçekleştirilen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) tarafların katılımıyla imzalandı.Başbakanlık çalışma ofisinde düzenlenen imza töreninde, anlaşmayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

TANAP projesi imzalandı
Paylaş

AZERBAYCAN devlet petrol şirketi SOCAR ve Türkiye’den BOTAŞ ile TPAO’nun ortaklığı ile 26 Aralık 2011 tarihinde ön mutabakatı gerçekleştirilen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) tarafların katılımıyla imzalandı.

Başbakanlık çalışma ofisinde düzenlenen imza töreninde, anlaşmayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natık Aliyev imzaladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev anlaşmaya şahit olarak imza attı.

TANAP projesinin, 7 milyar dolar yatırımla 6 yılda hayata geçmesi planlanıyor. TANAP için oluşturulan konsorsiyumda SOCAR, BOTAŞ ve TPAO ilk ortaklar olarak yer alıyor. TANAP projesi kapsamında, Türkiye’nin BOTAŞ ve TPAO ile beraber bu konsorsiyum içerisindeki hissesi yüzde 20 olacak. Projenin yüzde 80’lik hissesi SOCAR’a ait olacak. Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı, gazın Azerbaycan’dan çıkarak, Gürcistan’dan geçip Türkiye üzerinden satılmasını ve iletilmesini öngörüyor. Şahdeniz II Konsorsiyumunun 16 milyar metre küplük gazının, 6 milyar metre küplük kısmı Türkiye’ye satılırken, 10 milyar metre küplük kısmı da TANAP ile Avrupa’ya Bulgaristan ve/veya Yunanistan sınırında teslim edilecek. Bu proje için öngörülen 4 aşamanın ilki 2018’de ilk gaz akışıyla gerçekleşecek. 2020’de yıllık 16 milyar metre küp olacak kapasitenin, 2023’te 23 milyar metre küp, 2026’da ise yıllık 31 miyar metre küp seviyesine ulaşması hedefleniyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Didim cemevi yıkıma direniyor

SONRAKİ HABER

ÖYM'den Ferhat Tunç’a iki yıl hapis

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...