18 Nisan 2017 00:20

Birleşmekten başka yol yok

Çorlu'da bir araya gelen işçiler, 1 Mayıs'ı ve taleplerini masaya yatırarak; 'Sorunlara karşı birleşmekten başka çare yok' dedi. 

Paylaş

Çorlu'da bir araya gelen bir grup işçi yaklaşan 1 Mayıs’ı ve taleplerini masaya yatırdı. Sendikalarının sorumluluk almaması halinde kendilerinin inisiyatif kullanması gerektiğini belirten işçilerin temel talepleri iş güvencesi, insanca yaşanacak ücret ve çalışma koşulları. Patronların hükümetin istihdam kampanyası adı altında sunduğu teşviklerden yararlanmak için işçi atıp yerine bu koşullara uygun işçi almaya başladığını anlatan işçiler, “Sorunlara karşı birleşmekten başka çare yok” dedi. 

1 MAYIS’TA İŞÇİLER İNİSİYATİF ALMALI

1 Mayıs, Çorlu’da iki yıldır sendikalar üzerinden örgütleniyor. Daha önce İşçi Komitesi olarak bir araya gelen işçiler 1 Mayıs çalışması yürütüp alana da çıkıyorlardı. Bu sene de inisiyatif almak isteyen işçiler, çalışmalara başlama kararı aldılar. Toplantıda referandum sürecinin işçiler arasında bölünmeyi büyütse de yaşadıkları sorunlar tekrar bir araya gelmek için bir zemin oluşturduğunu söyleyen tekstil işçisi, 1 Mayıs için sendikaların zorlanmasını, olmazsa işçiler olarak kutlamak gerektiğini dile getirdi.

ORTAK SORUNLAR İŞÇİLERİ BİRLEŞTİRİYOR

Hemen hemen bütün fabrikalarda referandum süreci işçiler arasında bölünmeyi büyüttüğü tespiti yapılsa da mücadele eden fabrikalarda işçilerin ortak hareket ettiği de görünüyor. Ocak zamlarını bir ay geç alan Aloha Tekstil’de yapılan yüzde 10 zamma tepki için pazar mesaisine gelmemişti. O dönem yurt dışında olan patron geldiğinde tepkiler üzerine yüzde 5 ek zam daha alan Aloha Tekstil’den toplantıya katılan işçi, alınan zammın işçilerin birliğini güçlendirdiğini, kendilerine olan güvenini arttırdığını dile getirdi.

HERKES SORUMLULUK ALMALI

Vergilerin yükseltilmesine ve temel tüketim mallarına yapılan yüksek zamlara rağmen asgari ücrete sadece 100 lira artış yapıldığını ifade eden işçiler, bu zammın büyük hayal kırıklığı yarattığını anlattı. Orta boy fabrikalarda başlayacak olan BES kesintilerine da tepki gösteren işçiler, çoğunluğun sistemden çıkmak istediğini ifade etti. Çalışma Bakanının kıdem tazminatlarının fona devredileceği açıklamalarının kaygı verici olduğunu dile getiren işçiler, bu sorunlara karşı tüm işçilerin 1 Mayıs’ta güçlerin birleştirmesi gerektiğini kaydetti. Bu sorunları İşçi Komitesi olarak tüm fabrikalara anlatmak gerektiğini belirten işçiler, bunun için fabrika toplantıları örgütleme ve bildiriler çıkarma kararı aldı. “Sıkıntılarımız her geçen gün büyüyor birleşmekten başka yol yok” diyen işçiler, herkesi sorumluluk almaya çağırdı.

PATRONLAR İŞÇİ ATIP, TEŞVİKLİ İŞÇİ ARIYOR

İşsizliği düşürmek için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan istihdam seferberliği ilan ederken bunu için yapılacak teşvikler patronlar tarafından fırsata çevriliyor. Seferberlik gereği işe alına her bir işçi için patrona işsizlik fonundan 770 lira teşvik veriliyor. Patronlar Trakya’da teşvikli işçi peşine düştü. İş için Mavi Jens’e başvuran bir işçi, teşvik koşullarına uygun olmadığı için işe kabul edilmediği söyledi. İşyerinden “Üç ay işsiz olanları arıyoruz” cevabını alan işçi, “İşe girmek için üç ay işsiz mi kalmak gerekir” dedi. 

Teşvikten yararlanmak isteyen patronlar yeni işçilere iş bulmak yerine eski işçileri işten atıp teşvikten yararlanmak için yeni işçiler alıyor. Aygün Alüminyum fabrikasından son 20 gün içinde 80 kadar işçi işten atılırken, İŞKUR üzerinden yeni işçiler alınıyor. İşten atılan bir işçi “Çorlu’da binlerce işsiz değişik bahanelerle İşsizlik Fonu’ndan yararlanamazken, patronlara peşkeş çekiliyor. Ben de işsizlik fonundan yararlanamayanlardanım” dedi. 

İŞSİZLİK KAYGISI BÜYÜYOR

Başta tekstil ve deri olmak üzere bir çok fabrika kapasitenin altında çalıştığını, işten atılmalar ile birlikte Cumartesi günü çalışmayan fabrikalar olduğunu, senelik izni olan işçilerin izine çıkarıldığından dolayı işsiz gezenlerin sayısının çoğaldığını söyleyen işçiler Çorlu’da işsizlik korkusunun arttığını dile getiriyorlar. Daha önce işten atılan veya ayrılan bir işçi bir hafta içinde iş bulurken şimdi aylarca iş arayanların olduğunu söyleyen bir metal işçisi boya badana işi yapan fabrika işçilerinin çoğaldığını belirtiyor.

(Çorlu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tecavüzcü değil, mağdur cezalandırıldı

SONRAKİ HABER

Ortak sorunların çözümü için 1 Mayıs’ta alanlara

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...