27 Haziran 2012 05:28

‘Tam bir savaş halindeyiz’

Suriye’de Riyad Hicab başkanlığında kurulan yeni hükümet Devlet Başkanı Beşar Esad'ın huzurunda yemin ederek göreve başladı.Yemin töreninin ardından hükümet üyeleriyle bir araya gelen Esad, hükümet üyelerinin vatandaşlarla şeffaf bir iletişim kurmaları, vatandaşları uygulamalar ve hükümetin elindeki

Paylaş

Suriye’de Riyad Hicab başkanlığında kurulan yeni hükümet Devlet Başkanı Beşar Esad'ın huzurunda yemin ederek göreve başladı.

Yemin töreninin ardından hükümet üyeleriyle bir araya gelen Esad, hükümet üyelerinin vatandaşlarla şeffaf bir iletişim kurmaları, vatandaşları uygulamalar ve hükümetin elindeki imkanlar hakkında bilgilendirmeleri gerektiğini söyledi. Esad, yeni hükümete vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılama, fiyat artışı, fırsatçılık, tekelcilikle mücadele ve “teröristlerin” tahrip ettiği alt yapıyı onarma gibi çalışmaları acilen başlatma çağrısı da yaptı.

Suriye'nin yaşadığı koşulların gölgesinde yeni hükümetin üzerine düşen büyük sorumluluklar düştüğünü, üyelerinin meydan okuma ve sorumluluk ruhu taşıması gerektiği söyleyen Esad, hükümetin zorluklara meydan okuyan, vatandaşların büyük beklentileri ve meşru taleplerini karşılayan bir hükümet olması gerektiğine dikkat çekti.

Esad, “Halk Meclisinin önünde yaptığım konuşmada da belirttiğim gibi her yönüyle ve tam anlamıyla gerçek bir savaş hali yaşamaktayız. Savaş durumunda, tüm politikalarımız ve sektörlerimiz bu savaşta zafere ulaşmaya yönlendirilmelidir” diye konuştu.

BATI DIŞINDA İLİŞKİLER

Esad, doğuyla ilişkileri anlaşmalar imzalayarak Rusya'dan doğu, Latin Amerika ve Afrika ülkelerine doğru geliştirme, özel sektöre bu ülkelerle ilişki kurma konusunda yardımcı olma çağrısında bulundu. Suriye Lideri, “Anlaşılan sorun Batı ülkelerinden kaynaklanıyordu. Oysa tüm dünya ülkeleri bizimle ve diğer ülkelerle ilişki kurmak istiyordu. Fakat biz her zaman bunu ihmal ettik ve bizi doğrudan ya da dolaylı olarak sömürenlerle sözleşmeler yoluyla ekonomik ilişkilerimizi pekiştirmeye çalıştık” dedi.

BM HEYETİ GÖREVİ BIRAKIYOR

Öte yandan, 16 Haziranda Suriye'deki görevini güvenlik gerekçesiyle durduran Birleşmiş Milletler (BM) gözlemci grubu, işe yeniden koyulmak için gerekli koşulların olmadığını söyleyerek göreve devam etmeyeceğini açıkladı. 300 kişilik Birleşmiş Milletler gözlemci grubunun şefi Robert Mood, “Bu şartlar altında göreve yeniden başlamak çok tehlikeli” dedi.

Mood, grubun görevi durdurulmadan önce tam 10 kez doğrudan ateşe maruz kaldıklarını, 9 BM aracının ise hasar gördüğünü belirtti. Bununla birlikte, ismini açıklamak istemeyen bir diplomat grubun yeniden göreve başlama ihtimalinin olduğunu ancak şu anda bunun mümkün olmadığını söyledi. Robert Mood daha önce, Suriye hükümetinin kendilerine güvenlik teminatı verdiğini, ancak muhaliflerin buna yanaşmadığını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Siirt'te çatışma: 4 asker öldü

SONRAKİ HABER

Hazırlık öğrencileri eylemlerine ara verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa