17 Nisan 2017 13:27

Konut fiyatları metre karede yüzde 9 arttı

2017 mart emlak endeksine göre, Türkiye genelinde satılık konutların metrekare fiyatı bir yıl içinde yüzde 9 artarak 2 bin 736 liraya ulaştı.

Paylaş

Hürriyet Emlak verileri baz alınarak hazırlanan 2017 mart emlak endeksine göre, Türkiye genelinde satılık konutların metrekare fiyatı bir yıl içinde yüzde 9 artarak 2 bin 736 liraya ulaştı.

Hürriyet Emlak’ın Türkiye geneli olarak değerlendirilen İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya illeri verilerine dayanarak hesaplanan emlak endeksine göre, aynı dönemde kiralık konutlardaki ortalama metrekare fiyatı ise yüzde 2.0 düşüşle 17 liraya geriledi ve konutlarda amortisman geri dönüş süresi ise 13 yıl olarak hesaplandı.

İSTANBUL’DA YÜZDE 19 ARTTI

Verilere il bazında bakıldığında, İstanbul, satılık konutlardaki 4 bin 519 liralık ortalama metrekare fiyatı ile Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde bir tablo çizdi. İstanbul’da satılık konutların ortalama metrekare fiyatında son bir yıl içinde yüzde 19 artış olurken, bu oran kiralık konutlarda yüzde 4 düşüşle ve 21 liraya geriledi.

Amortisman süresinde de Türkiye genelinin üzerinde bir performans sergileyen İstanbul’da bu süre 18 yıl olarak hesaplanırken, ilde son bir ayda fiyatların en çok arttığı ilk üç ilçe, Eyüp (yüzde 10.2), Sultanbeyli (yüzde 9.8) ve Gaziosmanpaşa (yüzde 8.5) olarak sıralandı.

Aynı dönemde fiyatların en çok düştüğü ilçeler ise Bayrampaşa, Zeytinburnu ve Güngören oldu.

ANKARA’DA ARTIŞ YÜZDE 6

Ankara’da satılık konut fiyatları son bir yıllık dönemde yüzde 6 artarak metrekaresi 1754 lira ortalamasına ulaştı. Kiralık konut fiyatları ise yüzde 6 artarak metrekarede 9 lira seviyesine ulaştı. 16 yıl amortisman süresi olan Ankara’da son bir ayda satılık konut fiyatlarının en fazla arttığı ilçe yüzde 3.5 ile Kazan oldu.

İZMİR TÜRKİYE ORTALAMASINDA 

Endekse göre, İzmir’de satılık konutların ortalama metrekare fiyatı son bir yılda yüzde 11 oranında artışla 2 bin 500 liraya ulaştı. Kiralık konutlarda ise fiyatlar yüzde 13 oranında artarak metrekare bazında 11 liraya yükseldi.

Satılık konut fiyatlarının son bir yılda yüzde 6 oranında artış kaydettiği Antalya’da metrekare ortalaması 1900 liraya ulaştı. İlde amortisman süresi ise 18 yıl olarak hesaplandı. (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

TCDD’den hayvan otlatmayın uyarısı

SONRAKİ HABER

Erdoğan:Batı'da Haçlı zihniyeti içeride de uşakları saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...