17 Nisan 2017 13:08

Başkanlık referandumunun ardından süreç nasıl işleyecek?

Yetkileri tek kişide toplayan anayasanın kabul edilmesinin ardından süreç nasıl işleyecek, değişiklik ne zaman yürürlüğe girecek.

Paylaş

Referandumla ilgili kabul edilen ve yetkileri tek kişide toplayan anayasa değişikliği kabul edildi, peki bundan sonra ne olacak? 

Değişikliğin 3 Kasım 2019’da yapılacak seçimle yürürlüğe girmesi bekleniyor. Ancak ilk aşamada taslaktaki maddelerden 3’ünün yürürlüğe girmesi öngörülüyor.  

Bu üç maddeden ikisi yargı alanında, biri ise cumhurbaşkanına partiye üyelik hakkının vermesi. TBMM’nin uyum düzenlemelerini ve iç tüzüğünü 6 ay içerisinde değiştirmesi gerekiyor. 

YSK, resmi sonuçları 11-12 gün içinde açıklayacağını ilan etti. Yani sonuçların en geç 24 Nisan haftasında Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor. Değişikliğin Resmi Gazete’de yayımlamasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan AKP’ye üye olabilecek. Erdoğan’ın üye olması durumunda AKP’nin, mayısta kongreye gideceği iddiası da konuşuluyor. 

YARGIDA DEĞİŞİKLİKLER

Kabul edilen düzenlemeye göre ilk aşamada Hâkimler Savcılar Kurulu, 30 gün içerisinde yeniden yapılandırılacak. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulundan  “Yüksek” ibaresi çıkarılacak. Hâkimler ve Savcılar Kurulu on üç üyeden oluşacak; iki daire halinde çalışacak. Hakimler ve Savcılar Kurulunun Adalet Bakanı ve Adalet Müsteşarı dışındaki 4 üyesi Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Mecliste 7 üye için seçim yapacak. Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve askeri mahkemeler kaldırıldı. Burada görev yapan hakimler, HSK’ce sivil mahkemelere veya Milli Savunma Bakanlığınca muvazzaf görevlere atanacaklar. Anayasa Mahkemesinin üye sayısı 15’e düşecek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP İstanbul İl Başkanı referandumu değerlendirdik

SONRAKİ HABER

Yüksek: Kürtler kayyımlara boyun eğmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...