17 Nisan 2017 12:46

'Açlık grevindeki mahpusun boğazından kan geliyor'

Açlık grevinin 62. gününde Şakran Cezaevindeki tutuklularla görüşen avukat Fatma Demirer: Açlık grevindeki mahpusun boğazından kan geliyor.

Paylaş

Şakran’da açlık grevindeki tutuklularla görüşen Avukat Fatma Demirer, “Şirvan Bilik adlı müvekkilimizin boğazından kan geliyor. Özkan Yaşar sağlık kontrolüne geldiği zaman merdivenlerden inemediği için sağlık personelleri yukarı çıkıyor. Zana Yaktın odaklanma sorunu yaşıyor. Kadınlarda yüksek nabız, kalp çarpıntısı var” dedi.

Açlık grevinin 62’nci günü geride bıraktığı Şakran T Tipi Cezaevinde açlık grevindeki tutuklularla görüşen Avukat Fatma Demirer, görüşmeyle ilgili bilgi verdi.

Tutukluların hareket kabiliyetinde ciddi sorunların olduğuna dikkat çeken Demirer, “Görüş sırasında konuştuğumuzda duymada ve anlamada fark olduğunu gözlemliyoruz. Onun dışında baş dönmesi, baş ağrısı, uyku düzenlerinin bozulması gibi şikayetlerinin olduğunu söylediler. Mesela en fazla 3 ya da 4 saat uyumaları bu işin ciddiyetini gösteriyor” dedi.

DOKTOR: BENİM DE ŞİKAYETLERİM VAR

Doktorların sadece iki kez kontrole gittiğini aktaran Demirer, “Sağlık personelleri sık sık geliyor. Sağlık personeli dediğimiz kişi de ya hemşire ya da teknisyen oluyor. Bunlar da nabız ve kilo ölçümü yapıp gidiyor. Onun dışında bir şey yapmıyor. Doktorların özellikle erkeklere karşı onur kırıcı davranışları oluyor. Mesela açlık grevindeki tutsaklar şikayetleri belirttiklerinde doktor ‘Benim de o şikayetlerim var’ diye cevap veriyor. İki aydır açlık grevinde olan bir kişiye bunun söylenmesi mesleki olarak etik değil” dedi.

‘KOŞULLARDA İYİLEŞME YOK’

Açlık grevinin 10’uncu gününde cezaevi yetkililerinin tutuklulara, “Sorun neyse çözelim bırakın açlık grevini” dediğini aktaran Demirer, “Tutsaklar talepleri sıralamış. Buna karşılık İmralı Cezaevi’nin durumunun kendilerini aştığını ifade etmişler. Ancak diğer talepler yani cezaevinin durumuna ilişkin hiçbir düzenleme yapılmamış. Dışarıdan kitap gelmesi yasak. Kimlikle ilgili sorun yaşıyorlar. Aktiviteler yapılmıyor” şeklinde konuştu.


Açlık grevinin 62’nci günü geri bıraktığı Şakran’da tutukluların kaleme aldığı mektupta, “Eylemi sonlandıracak olan ölümlerimiz değil, Öcalan’ın gür sesi olacaktır. Çığlığımıza ses vermenizi istiyoruz. Sadece ses” çağrısı yapıldı.

Şakran T2 bölümünde açlık grevinde bulunan tutuklular tahliye olan arkadaşları aracılığıyla gönderdikleri mektupta, cezaevindeki son durum hakkında bilgi verdi. Öcalan üzerinde tecrit politikası uygulandığını söyleyen mahpuslar, “Darbe girişimi sonrası kaotik ortamda uygulanan tecrit, vicdansızlık ve insanlık dışı en koyu ve uç noktasına vardırılmıştır” dedi. Cezaevinde yaşanan hak ihlallerine değinen mahpuslar, “Sosyal ve kültürel faaliyetlerinin tümü iptal edilmiş; açık görüş ve telefon gibi iletişim imkanları kısıtlanmış; eğitim için verilen imkanlar ortadan kaldırılmış; spor ve sanatsal faaliyetler durdurulmuş; sohbet imkanları ortadan kaldırılmış; cezaevleri idaresi ise daha da baskıcılaşmış, keyfi politika ve uygulamalara tabii olmuştur. 

SAĞLIK HAKKINDA ENGEL

Adalet Bakanlığından mahpusların haklarını sınırlayan genelgeler geldiğini ayrıca cezaevi idarelerinin mevzuat ve iç yönetmelikleri aleyhe kullandığını söyleyen tutuklular şöyle devam etti:  “Keza kelepçeli tedavi, hastane sevklerine götürmeyiş veya geç götürüş, kronik ve akut hastalıkları olan arkadaşlarımızın tedavisinin aksatılması veya yapılmaması, hastalığın gerektirdiklerinin karşılanmaması gibi durumlar da, durumumuzun sağlık boyutunu oluşturmaktadır.” 

UYGULAMALAR 12 EYLÜL’Ü GEÇTİ

Bunlarla beraber, son süreçte tüm cezaevlerinde onur kırıcı söylem ve uygulamalar 1980 sürecini yaşatır durumda; kimlik taşıttırma, çıplak arama, arama adı altında odaları talan etme, siyasal kimliğimize söylemsel saldırılarda bulunma ve psikolojik işkencenin yanı sıra bazı cezaevlerinde fiziki işkence tutsaklara yapılmış; görüşlerde ailelerimiz taciz ve hakaretlere uğramıştır. Şakran T Tipi Kampüs Cezaevlerinde bilhassa 4’nolu cezaevinde belirttiğimiz durumlar katmerli şekilde yaşanıyor. 

Açlık grevlerinin kritik eşiğe girdiğini belirten mahpuslar, talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi. (İzmir/DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Türk-İş Başkanı Atalay'dan 2023'lü referandum açıklaması

SONRAKİ HABER

Dilovası'da tutuklularla dayanışma grevi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...