17 Nisan 2017 10:59

Baydemir: Sandığa hayır girdi, ajanslardan evet çıktı

HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir, mühürsüz oyların iptal edilmesiyle sonuçların değişeceği iddiasını gündeme taşıdı.

Paylaş

HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir, referandum sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, “Sandığa hayır girdiğini ama ajanslardan evet çıkarıldığını” söyledi. Baydemir, mühürsüz pusulaların iptal edilmesi sonucunda referandum sonucunun değişeceği iddiasını gündeme getirdi. Başbakan Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen Baydemir, yeni bir başlangıcın şart olduğunu belirterek, “Bu faşizm yolundan geri dönün. Halkımız çatışmasızlığa duyulan özlemi sandıkta gösterdi. MHP ile faşizm ortaklığı yüzde 51 ile çökmüştür” dedi.

HDP Genel Merkezinde basın toplantısı düzenleyen Parti Sözcüsü Osman Baydemir “Bugün dünden daha umutluyuz. Baskıya, tutuklamalara, OHAL’e rağmen milyonlar eşitlik, özgürlük ve adalet talebinde bulundu. Eş başkanların cezaevinde, milletvekillerinin tutuklandığı bir baskı rejiminde, TV'lerin tüm farklı kesimlere ekranları kapattığı bir dönemde, darbeyi fırsat bilip karşı darbe gerçekleştiren iktidarın OHAL, bölgede sıkıyönetim koşullarında milyonlar özgürlük iradesini haykırdı” dedi. 

‘SELAMIMIZI ALANI TEHDİT ETTİLER’

Yeni anayasa için 4 partinin Mecliste çalışma yürüttüğünü, 60 maddede uzlaşmaya varıldığını hatırlatan Baydemir, “AKP bunu yok sayarak MHP ile tekçiliğe, faşizme dayalı bir anayasa dayatmasında bulundu. 15 Temmuz’dan bu yana 10 bin HDP üyesi ve aktivisti tutuklandı. 750 il ve ilçe eş başkanı cezaevinde bulunuyor. Referanduma böyle koşullarda girdik. Sadece bu tablo bile anayasanın demokratik olmadığını in göstergesidir” dedi. 

HDP’nin halkla buluşmasının engellendiğini belirten Baydemir, “Valiliklerden kaymakamlara, tüm devlet seferber oldu ve referandumun demokratik meşruiyeti hükümet tarafından ortadan kaldırıldı. Öyle bir süreç yaşadık ki Silopi, Cizre, Kurtalan’da seçim otobüsünden verdiğimiz selamı alanları kayda alıp tehdit ettiler” diye konuştu. 

‘BİZDEKİ VERİLERLE YSK ARASINDA BÜYÜK FARK VAR’

Baydemir, YSK’nin mühürsüz oy pusulası ve zarflarla ilgili kararını da eleştirdi. Bu kararla referandumun şaibeli hale geldiğini vurgulayan Baydemir, “Bize gelen veriler ile YSK arasında büyük fark var” dedi. 

Tarafsız olması gereken YSK’nin AKP temsilcisinin talebi üzerine Seçim Kanununun aksi yönde karar aldığına dikkat çeken Baydemir, HDP sandık görevlilerinin sandıktan uzaklaştırıldığına, muhtarların onlarca oy pusulasını sandığa attığına dair görüntülerin de altını çizdi. 

Tüm bunlara rağmen yüzde 67 oyu olan AKP-MHP ittifakı sadece yüzde 51 çıkarabildiğini ifade eden Baydemir, “Sandığa hayır girmiştir, ajanslardan evet çıkarılmıştır. İstanbul, Ankara, İzmir, Van, Adana, Mardin gibi büyük şehirlerde halk hayır demiştir” diye konuştu.  

‘FAŞİZM ORTAKLIĞI ÇÖKMÜŞTÜR’

Baydemir, “Kürtler bu atmosfere, OHAL, sıkıyönetim koşullarında ölümü göze alarak sandığa gitti ve faşizme ‘hayır’ dedi. Kentlerin yakılıp yıkılmasına ‘hayır’ dedi. Bizden selam aldığı için tehdit edilmesine rağmen ‘hayır’ dedi. Bölgede 16 Kürt şehrinin ortalaması yüzde 53. Kürtler tekçiliğe kayyıma ve yasağa hayır demiştir” ifadelerini kullandı. 

“Cumhurbaşkanı, Başbakan ve ülkenin geleceğine dair kaygısı olan herkese çağrımız var” diyen Baydemir şunları ifade etti: “Bu faşizm yolundan geri dönün. Halkımız çatışmasızlığa duyulan özlemi sandıkta gösterdi. MHP ile faşizm ortaklığı yüzde 51 ile çökmüştür.” HDP ve tüm bileşenlerinin hayırı tekçiliğedir. Kürtlerin hayırı kayyıma, dillerinin yasaklanmasına, içerde ve dışarda Kürt düşmanlığınadır. Son iki üç yıllık tüm politikalardan vazgeçilmesi 80 milyonun yararınadır. Demokratik bir rejimin inşası Kürtlersiz olamayacaktır.”

OHAL’İ KALDIRIN

Cezaevindeki HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ’ın ortaya çıkan ‘hayır tablosunda’ büyük bir fedakarlıkları olduğunu belirten Baydemir, “Onlar faşizm kurumsallaşmasın diye şu an cezaevindeler. Her şeyden önce bu başarı halkımızın başarısıdır” dedi. 

“‘Hayır’ diyenlerle ‘evet’ diyenler arasında 600 bin fark var. AKP tabanına sesleniyorum. Bizim gördüğümüz muamelenin çeyreğini görseydiniz, başkanınız cezaevinde olsaydı çıkan sonuçtan memnun  olur muydunuz? Demirtaş tutuklanırken ‘neden halk sokağa dökülmedi’ diyorlardı. Halkı sokağa çağıralım da vurun diye mi. İşte o halk Diyarbakır'da yüzde 70 ile Demirtaş’ın tutuklanmasına hayır dedi” diyen Baydemir, Kürtlerin evet oyu verdiği iddialarını “utanmazlık, aymazlık” diye niteledi. 

Toplumun acilen barışa, huzura ve adaletsizliğe, OHAL in kaldırılmasına ihtiyacı olduğunu ifade eden Baydemir, hükümete “İç ve dış düşmanlar yaratılarak toplumun yönetilmesine son verin. İnancımız o ki bu toplum ortak paydalarda buluşabilir. Toplumun hem 24, hem 25 milyonunu kucaklayacak bir politikaya ihtiyacımız var” dedi. 

MÜHÜRSÜZ PUSULALAR SONUCU DEĞİŞTİRİYOR

Baydemir, “600 bin oyu koruyabilseydik bugün tablo çok farklı olacaktı. Bununla bir toplumsal sözleşme olmadığını vurgulamak istiyorum. Mühürsüz oy pusulaların iptali durumunda seçim sonucu zaten değişiyor. YSK’ye başvurularımız oldu, önümüzdeki günlerde olacak. YSK yasaya aykırı bir karar aldı. Bundan dört yıl önce aynı seçim kurulu AKP’nin itirazı ile iptal kararı vermişti” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Soma davası yarın devam edecek

SONRAKİ HABER

Türkeş: Ülkü Ocakları'nın içine düştüğü durum üzüntü verici

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...