17 Nisan 2017 04:41

Başkanlık referandumunda şaibeli sonuç

OHAL baskısı altında ve eşitsiz koşullarda gidilen halk oylamasına şaibeler damga vurdu. Yine de 3 büyük kent dahil büyükşehirler 'Hayır' dedi.

Paylaş

OHAL baskısı altında ve eşitsiz koşullarda gidilen halk oylamasına şaibeler damga vurdu. Yaşanan çeşitli hile ve ihlallerin yanı sıra YSK skandal kararlara imza attı. Tüm bunlara rağmen İstanbul, Ankara, İzmir dahil birçok büyükşehir başkanlığa ‘hayır’ dedi.

Anayasa değişikliğinin oylandığı referandumdan, resmi olmayan sonuçlara göre az farkla ‘evet’ çıktı. Sonuçlara seçim yasağına rağmen süren evet propagandası, açık oy, gizli sayım, sandık kaçırma, müşahitleri gözaltına alma gibi ihlallerin gölgesi düştü.

Asıl skandal ise YSK’nın kendi genelgesini ve kanunları hiçe sayarak, henüz oylama sürerken yaptığı kural değişikliği oldu. AKP’lilerin isteği üzerine sandık kurulu mührü taşımayan pusula ve zarflar YSK tarafından geçerli sayıldı. YSK ayrıca bir süre siyasi partilere bilgi akışını kesti.

BÜYÜKŞEHİRLER ‘HAYIR’ DEDİ!

Referandumdan resmi olmayan sonuçlara göre Türkiye genelinde yüzde 51.4 ‘evet’, yüzde 48.6 ‘hayır’ çıktı. Evet blokunu oluşturan AKP ve MHP neredeyse tüm illerde 1 Kasım seçimlerine oranla oy kaybederken, en büyük kayıp büyükşehirlerde yaşandı. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Muğla, Manisa, Mardin, Denizli, Aydın, Eskişehir, Diyarbakır, Van, Balıkesir gibi büyükşehirlerde seçmen ‘hayır’ dedi.

ERDOĞAN: ATI ALAN ÜSKÜDAR’I GEÇTİ!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ciddi şaibeye ve İstanbul ve Ankara gibi en büyük kentlerde kaybetmelerine rağmen ucu ucuna gelen ‘evet’i ‘başarı’ olarak değerlendirdi. Erdoğan, “Sonucu küçümsemeye kalkmayın, atı alan Üsküdar’ı geçti” diye konuştu. İlk işlerinin idamı getirmek olacağını söyleyen Erdoğan, “Bir halk oylaması da onun için yapacağız” dedi.

KILIÇDAROĞLU: TAKİP EDECEĞİZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu YSK’nin mühürsüz oy pusulası ve zarflara ilişkin kararının referanduma gölge düşürdüğünü söyledi. CHP lideri, “Bunu asla doğru bulmuyoruz ve bunu sonuna kadar takip edeceğiz” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, bu anayasa değişikliğinin bir toplumsal uzlaşma belgesi olamayacağını dile getirdi.

SİYASİ PARTİLERDEN TEPKİ YAĞDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger: YSK oy hırsızlığına davetiye çıkarmıştır. Sandıkların yüzde 60’ına itiraz edeceğiz.

HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir: Ortaya çıkan sonuç toplumsal mutabakatın oluşmadığını gösterdi. İtirazlarımız sonuçlanıncaya kadar seçim kesinleşmemiştir.

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan: Nereden bakarsanız şaibeli ve meşruiyeti olmayan bir referandumla yüz yüzeyiz. Şaibeli sonuçlara da tek adama da karşı mücadele edeceğiz.

ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş: Bu şaibeli oranlarla bile değişikliği uygulamak mümkün değildir. Bu sonuç gayri meşrudur, hükümsüzdür, hukuksuzdur.

Türkiye Komünist Partisi: 16 Nisan oylaması anayasa değişikliklerinin onaylanması ya da reddedilmesi anlamında boşa düşmüş, kadük olmuştur.

YIKIMIN GÖLGESİNDE HAYIR

Sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği ve büyük yıkımların yaşandığı Kürt illerinde referandumun sonucu hükümetin Kürt sorunda çözümsüzlük politikasına tepkiyi ortaya koydu. DBP’li belediyelere kayyımların atandığı, belediye eş başkanlarının ve HDP’li vekillerin tutuklu olduğu bir dönemde yapılan referandumda bölge kentlerinde rekor ‘hayır’ oyları çıktı. Kayyım atanan Mersin’e bağlı Akdeniz Belediyesi’nde de sonuç ‘hayır!

YSK ÖNÜNDE SALDIRI İSTANBUL’DA PROTESTO

Şaibe iddiaları üzerine YSK’nin Ankara’daki merkezi önünde toplananlara polis saldırdı. Aynı saatlerde İstanbul, Şişli, Beşiktaş, Kadıköy ilçelerinde oylarına sahip çıkan halk tencere tava ile sokaklara çıkarak YSK’yı protesto etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Referandum sonrası döviz geriledi, piyasada gözler AGİT'te

SONRAKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 17 Nisan Pazartesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa