17 Nisan 2017 00:48

Sığınmacılara elektronik kelepçe takılsın istiyorlar!

İsveç'te sığınmacılarla ilgili alınmak istenen kararlar arasında iltica başvurusu reddedilen sığınmacılara elektronik kelepçe takılması da var.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç Hükümeti, Stockholm’de 7 Nisan günü gerçekleşen ve 4 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan kamyonlu saldırıdan sonra “teröre karşı alınacak önlemler”i belirlemek amacıyla muhalefet partilerine önümüzdeki hafta yapılacak toplantıya katılma çağrısı yaptı.

Siyasi partilerden bazıları toplantı öncesi önerilerini kamuoyuyla paylaştı. Yeşiller’in önerileri arasında iltica talebi reddedilen sığınmacılara elektronik kelepçe takılması da var. 

Hükümetin küçük ortağı Yeşiller, İsveç Güvenlik Polisi’ne daha fazla kaynak aktarılmasını, kurumlar arası gizlilik kurallarının ortadan kaldırılmasını ve iltica başvurusu reddedilen sığınmacılara elektronik kelepçe takılmasını öneriyor.

‘SIĞINMACILAR KAPALI YERLERDE TUTULSUN’

Yeşiller Eş Başkanı ve Eğitim Bakanı Gustav Fridolin, iltica talebi reddedilen ve “tehdit oluşturabileceği” düşünülen sığınmacıların ilk aşamada kapalı yerlerde tutulmaları istedi. 

Alınacak önlemlerin  önümüzdeki hafta iktidar ve muhalefet partilerinin yapacakları toplantı sonucu belirlenmesi bekleniyor. Ancak Başbakan Stefan Löfven’in ırkçı ve yabancı düşmanı İsveç Demokratları’nın yanı sıra Hükümete dışarıdan destek veren Sol Parti’yi toplantıya çağırmaması tepkilere neden oldu. 

HÜKÜMETE GÜVEN ARTTI

İsveç Devlet Televizyonu’nun Novus kamuoyu araştırma şirketi ile birlikte yaptığı bir kamuoyu araştırması İsveç halkının yüzde 62’sinin saldırıdan hemen sonra İsveç Hükümeti’nin aldığı önlemlerden hoşnut olduğunu gösterdi. 

Sifo’nun yaptığı kapsamlı bir kamuoyu araştırması da hükümetin büyük ortağı Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin 7 Nisan saldırısından sonra oylarını yüzde 4 arttırarak yüzde 32’ye yükselttiğini gösterdi. Hükümetin küçük ortağı Yeşiller ise, büyük oy kaybına uğrayarak yüzde 4 barajının altına düştü. Oyları yüzde 3.2 oranında olan Yeşiller son 15 yılın en büyük oy kaybını yaşadı. 

Irkçı ve yabancı düşmanı İsveç Demokratları’nın yüzde 16.7’lik desteğinde bir değişme olmazken oylarını yüzde 1.1 oranında artıran Sol Parti oylarını yüzde 8.2’ye çıkardı. 

ÖNCEKİ HABER

'Gazeteciler ciddiye alınmayacak iddianamelerle tutuklu!'

SONRAKİ HABER

Ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...