16 Nisan 2017 19:44

Dünya basını YSK’nın kararına dikkat çekti

Referandum sonuçlarını duyuran uluslararası basın, YSK’nın mühürsüz oy pusulası kararına gelen tepkilere dikkat çekti.

Paylaş

Referandum sonuçlarını duyuran uluslararası basın, Erdoğan ve destekçilerinin küçük bir farkla önde olduğunu kaydederken, YSK’nın mühürsüz pusula ve zarflar ile kullanılan oyları geçerli sayan kararına ve yapılan itirazlara dikkat çekti. Referandumun Türkiye’deki kutuplaşmayı derinleştirdiğine işaret edilirken, Anayasa değişikliğinin Erdoğan’a daha geniş yetkiler verilmesini amaçladığı kaydedildi.

REUTERS: ‘TÜRKİYE TARİHİNİN EN RADİKAL DEĞİŞİKLİĞİ’ 

Reuters haber ajansı, Erdoğan’a kapsamlı yetkiler verilmesini öngören Anayasa değişikliği referandumunda ‘evet’ oylarının az farkla önde olduğunu, ancak Türkiye’nin üç büyük ili ve özellikle Güneydoğu Anadolu’da ‘hayır’ oylarının daha yüksek olduğunu duyurdu. Haberde ‘evet’ çıkması halinde Türkiye’deki parlamenter demokrasinin yerini güçlü bir başkanlığın alacağını ve Erdoğan’ın 2029 yılına kadar Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürebileceğini belirtilirken, Türkiye’nin modern tarihindeki en radikal siyasi sistem değişikliğinin yaşandığını ifade edildi. Haberde mühürsüz pusulalarla kullanılan oyların geçerli sayıldığına dikkat çekildi. 

BBC: ‘REFERANDUM TÜRKİYE BÖLDÜ’

BBC, seçim sonuçlarını “Erdoğan kampı önde” başlığı ile duyurdu. Haberde referandumun birçok sorunla karşı karşıya olan Türkiye’yi böldüğü vurgulanırken İstanbul’da referandumu takip eden BBC muhabiri Mark Lowen’in gözlemlerine de yer verildi. Lowen Türkiye’de kutuplaşmanın iyice derinleştiğini belirtirken, referandum nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın ülkenin yarısının kendini yenilmiş hissedeceğini ifade etti. 

CNN MÜHÜRSÜZ PUSULALARA DİKKAT ÇEKTİ 

CNN de Erdoğan’ın küçük bir farkla zafere yakın olduğunu duyurdu. Haberde Erdoğan ve destekçileri tebrikleri kabul ederken, muhalefetin de itirazlarda bulunduğu vurgulandı. CNN, YSK’nın daha önce mühürsüz pusulaları kabul etmeyeceğini duyurduğunu ancak oylama devam ederken dışarıdan getirildiği ispatlanamayan mühürsüz pusulaların kabul edileceğini açıkladığını bildirdi. Haberde, muhalefetin oylamanın meşruiyetinin etkilendiği yönündeki eleştirilerine de yer verildi.  

EL MUNDO: ‘MANİPÜLASYON OLABİLİR’

İspanyol El Mundo gazetesi, Erdoğan’ın yüzde 51 ile kazanmaya yakın olduğunu ancak muhalefetin oylama sonuçlarına itiraz edeceğini duyurdu. Haberde YSK’nın mühürsüz oy pusulası ve zarflara ilişkin kararını değiştirdiğine dikkat çekilirken, çok sayıda manipülasyonun söz konusu olabileceği ifade edildi. 

AFB: ‘ERDOĞAN’IN ATATÜRK’TEN DAHA ÇOK YETKİSİ OLACAK’

Fransa merkezli haber ajansı AFB, Erdoğan’a daha çok yetki verilmesi için yapılan referandumdan az bir farklı ‘evet’ sonucunun çıktığını belirtirken; Anayasa değişikliği ile Erdoğan’ın Mustafa Kemal Atatürk’ten daha çok yetkiye sahip olacağını kaydetti. Oylama sonuçlarına göre Türkiye’nin Anayasa değişikliği konusunda derin bir biçimde bölündüğüne dikkat çeken AFB, Ege, Akdeniz, kıyı bölgeleri ve Kürtlerin yoğunlukta olduğu Güneydoğu’da “hayır” cephesinin önde olduğunu ancak Anadolu’da “evet”e güçlü bir destek çıktığını bildirdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Schulz: Demokrasi ve insan hakları mücadelesi sürmeli

SONRAKİ HABER

Evet cephesi referandumu kayıplarla kapattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...