26 Haziran 2012 12:46

AKP işçilerden yana bir anayasa yapamaz

Halkların Demokratik Kongresi, Maltepe Kültür Merkezinde ‘Nasıl bir anayasa istiyoruz?’ başlıklı bir panel düzenledi.İlginin yoğun olduğu panele BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu ve Avukat Yıldız İmrek Koluaçık konuşmacı olarak katıldı.‘SENDİKALAŞMA

AKP işçilerden yana bir anayasa yapamaz
Paylaş
Ertan Kabadayı

Halkların Demokratik Kongresi, Maltepe Kültür Merkezinde ‘Nasıl bir anayasa istiyoruz?​’ başlıklı bir panel düzenledi.

İlginin yoğun olduğu panele BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu ve Avukat Yıldız İmrek Koluaçık konuşmacı olarak katıldı.

‘SENDİKALAŞMA HAKKI İSTİYORUM’

İlk sözü panelistlerden önce dinleyiciler alarak, yeni anayasaya dair fikirlerini paylaştı.

Elektronik İşçisi Seher Kaya, hava yolu işçilerine grev yasağı getiren AKP Hükümetinin, “İşçilerden ve emekçilerden yana bir anayasa yapamayacağını” söyledi. Kaya, sendikalaşma hakkını ve iş güvencesini, insanca yaşanabilir düzeyde bir asgari ücreti garanti altına alan, taşeronlaşmayı yasaklayan bir anayasa istediğini ifade etti.

‘EĞİTİM EMEKÇİLERİNE GREV HAKKI’

Emekli Eğitim Emekçisi Hüseyin Uzunyayla da, Hükümetin 4+4+4 eğitim yasasını protesto eden emekçilere saldırmasını eleştirerek sözlerine başladı. Uzunyayla, “Siyasi iktidarın baskısının olmadığı, herkese eşit eğitimin hakkının sunulduğu, eğitim emekçilerinin grev hakkının olduğu bir anayasa istiyoruz” dedi.

‘PARASIZ EĞİTİM’

Lise Öğrencisi İnci Sezer ise, cezaevlerinde tutulan yüzlerce öğrencinin bir an önce serbest bırakılmasını beklediklerini söyledi. Yeni anayasanın “Parasız, eşit bir eğitim hakkını” sunmasını istediklerini söyleyen Sezer, insanların kendilerini özgürce ifade edebilmesinin garanti altına alınmasını istedi.
‘İZİN VERMEYECEĞİZ’
Anayasaların “kurucu belgeler” olduğunu söyleyen Avukat Yıldız İmrek Koluaçık ise, yeni anayasanın oluşma sürecinde HDK olarak mücadele etmeleri gerektiğini belirtti.

LAİKLİK VURGUSU

Kenanoğlu da konuşmasında din ve devlet arasındaki tarihsel ilişkiye değindi. Kenanoğlu, “Baktığımız zaman anayasada laiklik ilkesinden bahsedilir ama Türkiye laik bir ülke değildir” diyerek, yeni anayasada laiklik vurgusunun önemli olduğuna dikkat çekti.

‘KİMİN YAPTIĞI ÖNEMLİ’

Milletvekili Tuncel de “Anayasayı kimin yaptığının önemli olduğunu” kaydetti. “Anayasayı söylediğimiz gibi emekçiler yaparsa ,yoksullar yaparsa, Kürtler, Aleviler, bütün anlamıyla inanç ve kimlik olarak yok sayılanlar yaparsa o zaman bizim anayasamız olacak” diyen Tuncel, “Bu anayasayı yine AKP yaparsa yanına da CHP ve MHP’yi alırsa, bu anayasa halkın anayasası olmaz” dedi.
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD’nin diktatörlükleri desteklemesi hakkında tartışma ihtiyacı

SONRAKİ HABER

37 askere 21 yıl sonra soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...