16 Nisan 2017 00:30

Bölgesel Amatör Lig’de kontenjan yangını

Alper Kaya, Bölgesel Amatör Lig'deki ‘il kontenjanı mağduriyetlerini yazdı.

Paylaş

Alper KAYA

Bölgesel Amatör Lig’in, önüne geçilmez mağduriyetlerinden ‘il kontenjanı’; geride bıraktığımız 2016-2017 sezonunda gene pek çok takımı yaktı. Daha önce bu satırlarda değinmiştik ama kısaca anımsatalım: ‘İl kontenjanı’, her grupta yer alan aynı şehrin takımlarından sıralamada son sırayı alan takımların bir alt lig olan Süper Amatör Lig’e doğrudan düşmesi veya düşmemek için aynı şehrin bir alt kategorisinin lideriyle maç yapması diye özetlenebilir.

1. GRUPTA 7 TAKIM DÜŞEBİLİR!

Mardin 47 Spor’un şampiyon olduğu BAL 1. grupta, 2. sırayı alan Bağlar Belediyespor ve son iki sırayı alarak doğrudan küme düşen Bingöl Çeltik ile Başkale Gençlikspor hariç grupta kalan yedi takım da play out oynayacak! Bu yedi takımın hepsinin düşmesi tabii ki imkansız ama istatistiksel olarak düşme ihtimalleri var. Haliyle, 12 takımın mücadele ettiği bir grupta ikisi doğrudan olmak üzere toplam dokuz takımın küme düştüğü bir sezon olabilir!

2. grup da ilk gruptan çok farklı değil esasında… Karaköprü Belediyespor şampiyon, Kahramanmaraş Sakaryaspor ve Elazığ DSİ son iki sırayı alarak doğrudan küme düşen takımlar oldu ve geri kalan 10 takımın beşi play out’a kaldı!

3. GRUPTA 7. TAKIM KÜME DÜŞTÜ

BAL 3. Grup’ta, play out’ların haricinde bir de il kontenjanından küme düşen takım var: Faroz Yalıspor! Arsinspor’un lider tamamladığı, Bayburt Belediyespor ve Kalkanderespor’un ise doğrudan küme düştüğü 3. grupta ikinci, üçüncü ve dördüncü sırayı alan takımlar da dahil olmak üzere altı takım play out oynayacakken; sezonu yedinci sırada bitiren Faroz Yalıspor, il kontenjanı nedeniyle doğrudan küme düştü! Kaderin bir cilvesi midir bilinmez ama geçtiğimiz sezon Süper Amatör Lig’den, play out maçında Zağnosspor’u yenerek BAL’a yükselen Faroz Yalıspor, sondan ikinci sıradaki takıma 30 puan fark atmasına rağmen küme düşmüş oldu…

SİHİRLİ RAKAM: 7

BAL 4. grupta da tablo farklı değil… Son iki sırayı alan Samsun Yolspor ve Ortaköy Belediye Şapinova ile lider Güzelorduspor hariç, sadece üç takımın durumu net: Fatsa Belediyespor, Çarşambaspor ve Görelespor. Geri kalan yedi takım ise play out maçı oynayacak!

5. GRUP, ADININ HAKKINI VEREMEDİ

Osmaniyespor FK’nin şampiyon tamamladığı grupta dört takım doğrudan kümede kalırken, ikisi son sırayı alan dört takım doğrudan küme düştü ve dört takım ise play out ile karşı karşıya kaldı… Doğrudan küme düşen, beşinci sırayı alan Toroslar Belediyespor’un averajla küme düştüğünü belirtmemiz gerekiyor aynı zamanda.

BAL 6. grupta ise ilginç bir tablo oluştu. Lider Yeni Altındağ Belediyespor ve küme düşen Kazan Belediyespor – Yıldızeli Birlikspor ikilisi haricinde geri kalan on takımdan, tam ortalarında yer alan Kayseri Şekerspor ve Sivas Demirspor hariç sekiz takım play out oynayacak! Kayseri ile Sivas rekabetini de işin içine kattığımız zaman tablonun egzantrikliği daha da ayyuka çıkıyor olsa gerek!

7. GRUPUN ŞANSSIZI EĞİRDİRSPOR OLDU

Lider Bucak Belediye Oğuzhan’ın bir puan gerisinde grubu ikinci bitiren Isparta Davrazspor’un dahi play out oynayacağı BAL 7. grupta toplamda beş takım play out oynarken, son iki sıradaki Konyaaltı Belediyespor ve Akıncılarspor hariç, grubu altıncı sırada bitiren Eğirdirspor il kontenjanı nedeniyle doğrudan küme düştü…

Son hafta maçında şampiyonluğu kaçıran Sökespor, geçtiğimiz sezon şampiyon olamayınca Kuşadası Gençlikspor’un düşmesine vesile olmasını bu sezon da Didim Belediyespor’u düşürerek taçlandırdı. Utaş Uşakspor’un şampiyon olduğu BAL 8. grupta Aliağa, Didim Belediyespor, Karpuzlu Belediyespor ve son iki sırayı alan Sarayköyspor ile Pamukkalespor doğrudan küme düşerken; üç takım da play out’a kaldı…

BAL 9. grup, 8. gruptan bir eksikle sezonu tamamladı: Üç takım play out oynayacakken, dört takım ise doğrudan küme düştü… 10. grup ise, play out fakiri çıktı: Sadece Serdivanspor’un play out oynayacağı grupta, son iki sıra dahil beş takım doğrudan Süper Amatör yolcusu oldu.

Modafen’in şampiyon tamamladığı 11. grupta, 7. sıradaki Bağcılarspor ve son sıralardaki Akçakocaspor ile Yunusemrespor doğrudan Süper Amatör’e düşerken; dört takım da sezonu play out ile tamamlayacak. Ergene Velimeşe’nin şampiyon olduğu 12. grupta ise son dört sıra doğrudan küme düşerken, Uzunköprüspor ile Bozüyük Vitraspor ise il kontenjanı ile play outa kaldı…

Sezon uzun, takımlar fazla… Lakin ortada şöyle bir gerçek de var ki; il kontenjanı yüzünden son iki sırayı almayan 17 takım doğrudan küme düştü ve onlarca takım şu an küme düşmemek adına play out maçına hazırlanıyor… İl kontenjanı uygulamasını, ilk altı sırayı alabilen takımları kapsamayacak şekilde güncellemek çok mu zor? Grubunu belki de bir puanla lider tamamlayamamış (Isparta Davraz örneği gibi) takımları küme düşme rizikosuna itmek, sporun ruhuna ne kadar uygun?

Her şey olduğu gibi, Türkiye futbolunda bu da tartışmaya fazlasıyla açık bir konu…

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe şampiyonluk için sahada

SONRAKİ HABER

Rüya gibi eşleşme: Harden, Westbrook’a karşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...