15 Nisan 2017 16:48

CHP'den siyasi etik yasa taslağı: Davutoğlu imza atacak mı?

CHP siyasi etik yasa taslağı hazırladı, eski Başbakan Davutoğlu’ya gönderdi. Davutoğlu’nun, mimarlığını yaptığı taslağa tepkisi merak konusu.

Paylaş

Çağrı SARI
Mehmet ÖZER
İstanbul

CHP siyasi etik yasa taslağı hazırladı ve hazırladığı taslağı ‘hayalin sahibi’ Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’ya gönderdi. Davutoğlu’nun taslağa tepkisi merak ediliyor. 

AKP’nin 1 Kasım seçimlerinde vaadi olan siyasi etik yasa taslağı Mecliste adeta çürümeye terk edildi. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun mimarlığını yaptığı taslak 64. Hükümetin 2016 Yılı Eylem Planı arasında yer alıyordu. Siyasi etik yasa taslağı yeniden hazırlandı. Ancak bu sefer CHP tarafından. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, taslağı Davutoğlu’ya gönderdi ve şöyle dedi: Davutoğlu kendi projesi olan yasa taslağını bakalım imzalayacak mı?  Davutoğlu bir kez daha sınavdan geçecek.

AB BASKISI TASLAĞI HAZIRLATTI

Tasarı hemen her sene Meclis gündemine gelmiş, Ancak Meclis bir türlü taslağa imzayı atmamıştı. Yasa taslağı son olarak 2016 mayısında Meclis Genel Kuruluna sevk edildi. 

Dünyanın bir çok ülkesinde uygulanan ancak Türkiye’de hâlâ var olmayan yasa taslağı rüşvet ve yolsuzluğu önlemeyi amaçlıyor. Siyasi etik yasası İlk olarak 99 AKP’li milletvekilinin imzasıyla 1 Nisan 2016 yılında Meclis Başkanlığına geldi. Buradan Anayasa Komisyonu ve Avrupa Birliği Uyum Komisyonuna gönderildi. 

Raporlar sunuldu konuşuldu, son olarak Genel Kurula geldi. Ancak taslak hâlâ görüşülmedi. Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop Avrupa Parlamentosunun da içinde olduğu 21 parlamentoda etik davranış kodları bulunduğunu, ancak düzenlemelerin ülkeden ülkeye değişiklik gösterdiğine işaret etmişti. “Siyasi etik yasası” için CHP’li milletvekillerinin çalışmaları, ‘yok hükmünde’ sayılmış, taslak apar topar Meclise sevk edilmişti. 

O dönem Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa seyahati için  böyle bir yasaya ihtiyaç duyulmuştu. 

Etik yasasının da mimarı olan Davutoğlu başbakanlıktan ayrıldıktan sonra da siyasi etik yasası AKP tarafından bir daha gündeme hiç gelmedi. 

DAVUTOĞLU’YA EL ÇEKTİRİLDİ

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin tam da bu sebepten dolayı Davutoğlu’ya başbakanlığına sön verildiğini öne sürüyor. Şimdi de soruyor: Yasa taslağını hazırladık, mimarı olduğu taslağı Davutoğlu imzalayacak mı? 

Evrensel'e konuşan Tekin’in konuyla ilgili görüşleri şöyle: “Sayın Davutoğlu’nun bir önerisi vardı: Siyasi etik yasası... Şimdi biz hazırladık. Davutoğlu’nun imzasını da en üste koyduk. Bu öneri kendisinindi. Davutoğlu bir sınav verecektir. Şimdi CHP olarak bunu Meclise biz getiriyoruz. 17-25 Aralık’taki Türkiye’yi soyan çeteyi yüce divana gönderemeyince, içeride ve dışarıdaki baskıyı tolere etmek için Sayın Başbakan “Siyasi etik yasası getireceğim” dedi. İşte bu yasadan kaynaklı başbakanlığına bir gecede son verildi.  Siyasi etik yasası ne demektir? Siyasilerin tamamı hesap verecektir. Yolsuzluğa arsızlığa bulaşmış kim varsa yargılanacak demektir. Arkadaşlarımız yasayı hazırladılar”

ÖNCEKİ HABER

Gebze’de EMEP standına saldırı 

SONRAKİ HABER

Bakanlık izniyle 6 gazeteciye 301’den dava

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa