15 Nisan 2017 16:09

Turizm sezonu ölü doğdu

Antalya'da otel sahipleri de esnaf da 2016 yılında yaşanan krizin ciddi sorunlar doğurduğunu ve bu krizin devam ettiğini söylüyor.

Paylaş

Ahmet KANBAL
Nurhan KUZU

Geçen yıl oldukça kötü kapanan turizm sezonu bu sene de umut vermiyor. Otel sahipleri de esnaf da 2016 yılında yaşanan krizin ciddi sorunlar doğurduğunu ve bu krizin devam ettiğini söylüyor. Turizm bölgeleri için 15-22 Nisan tarihleri tanıtım ve organizasyonlar için önemli. Aynı zamanda turizm sezonunun açıldığının da duyurusu anlamına gelen bu tarihlerde şimdiye kadar istenen düzey yakalanmadı. Bu sonuçtan en çok etkilenen kentlerin başında ise Antalya geliyor.

İN CİN TOP OYNUYOR

Kent esnafının yanı sıra birçok sektörün bel bağladığı turizm sezonu ölü doğdu. İrili ufaklı 4 bin otelin sezonu yüzde 35’lik eksikle açması ve çok sayıda otelin henüz kapılarını açmaması, kentte umutsuzluğu arttırdı. Sezonda yüz binlerce işçinin umudu olan kent, beklentileri boşa çıkardı. Antalya’nın uğrak yeri Kaleiçi’de hem hediyelik ve tekstil eşyası satan yüzlerce dükkan hem de pansiyonlar boş. Esnaf suskun, konuşmak istemiyor. İşlerin nasıl olduğunu sorduğumuz bir esnaf, “Şükür” dedikten sonra sokağı göstererek, “Belli olmuyor mu?” demekle yetindi. Görüntü ve fotoğraf almamızı istemiyor. Aynı şekilde diğer esnafların da hemen hemen hepsi, kameraya konuşmak istemiyor. Lokanta İşletmecisi Feyzullah Orak, “Antalya biraz zor toparlar. Avrupalı turistler burayı seviyor. Ama gelmeye korkuyorlar. Gelenler de zaten otellerinden çıkmıyorlar. Umudumuz yok. Turizmde 2014-2015 rakamlarını yakalamak hayal bence. Yapabileceğimiz bir şey yok. Otellerde durum şu an 2005 yılının fiyatlarının da altında seyrediyor. Buna rağmen geleni görmedik” diyor. 

‘REİNA’ ENDİŞESİ

Alanya ve Kemer ilçelerinde de durum benzer. Özellikle Rus turistlerin en fazla tercih ettiği bu iki merkezde henüz bir hareketlilik yok. Sokaklar ve caddeler boş. Eğlence yerleri de beklemede. Eğlence yeri işletmecisi Hüseyin Ayık, şunları dile getiriyor: “O saldırı (Reina) ile turistlerin eğlence algısı da değişti. Artık otelden çıkacakları zaman ‘Benzer bir saldırı olur mu’ endişesi yaşıyorlar. O yüzden endişeliyiz. Gelecekler mi? Geleceklerse otellerden çıkacaklar mı? Çıksalar da eğlence merkezlerine girecekler mi? Bilmiyoruz açıkçası.”

‘SİYASİLERİN SÖYLEMLERİ TURİZMİ ETKİLİYOR’

2016’da yaşanan krizin ciddi sorunlar doğurduğunu belirten Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Etem Hakan Duran, “Fiyatlarımız geçmişe göre bir düşüş yaşadı, bunun toparlaması birkaç sene alacak diye düşünüyoruz. Tatil yapacak insan barışın ve huzurun olduğu yere gelmek ister. Siyasilerin söylemleri turizmimizi etkiliyor” diyor.

Yılın ilk aylarından itibaren ‘şişirme’ rakamların ortaya atıldığını söyleyen DİSK’e bağlı Dev Turizm-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Savfet Yahyaoğlu da turizmde yaşanan krizin birkaç yıl daha etkisini sürdüreceğini belirtti. Yahyaoğlu, turizmdeki krizin çözülmesinin tek yolunun barış ortamının sağlanması olduğunu dile getirdi. Öncelikle OHAL sürecinin sona erdirilmesi gerektiğini söyleyen Yahyaoğlu, 2017 yılı için ümitli olmadığını belirterek, turizmcilerin yanı sıra esnaf ve turizm işçileri için de zor bir sezon yaşanacağını aktardı. (Antalya/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Tarım ve orman arazisi kalker ocağına kurban edildi

SONRAKİ HABER

Kiraz 250 lira!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa