15 Nisan 2017 16:00

Tarım ve orman arazisi kalker ocağına kurban edildi

Manisa Kula'daki tarım ve orman arazisindeki kalker ocağında kapasite artışı onaylandı.

Paylaş

Manisa’nın Kula ilçesi İncesu köyü mevkiinde kalker ocağının kapasite artışı onay aldı. Devlet kayıtlarında orman ve tarım arazisi olan bölgede şirket, bu kapasite artışıyla beraber bitkisel toprağı sıyırma uygulamasından dinamit patlatmaya kadar birçok işlem yapacak.

Daha önce de birçok projeyle ekolojik yaşamın ve tarım alanlarını talana açan Manisa Valiliği, yine bir ‘ÇED gerekli değildir’ kararıyla gündemde. Manisa’nın Kula ilçesi İncesu köyü mevkiinde Beyhim İnşaat’a ait kalker ocağının kapasite artışı için valiliğe başvurdu. Başvuru dosyasının incelenmesinin ardından proje için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi.

ORMAN VE TARIM SAHASI

Proje alanının bulunduğu parsel ise ‘İzmir- Manisa Planlama Bölgesi 1/100000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda tarım arazisi olarak belirtilen alanda bulunuyor. Yine proje alanı engebeli ve tepelik bir yapıdayken, devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, orman sınırları içinde kalıyor. Bitki örtüsü ile kaplı olan sahada 2006 yılından bu yana çalışma yapılıyor.

İKİ KEZ KAPASİTE ARTIŞI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kalker tesisinin kurulduğu 2006 yılından bu yana daha önce de kapasite artışı için 2 kez ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. Şirket, bu karar doğrultusunda 2010 yılında 2 kez kapasite artışı gerçekleştirdi. Bugün gündeme gelen söz konusu projede ise kalker ocağının kapasite artışı doğrultusunda 16.97 hektar alandan 24.65 hektar alana yayılması planlanırken, kırma-eleme tesisinin de yıllık 380 bin tondan 397 bin tona çıkarılması planlanıyor.

‘KONTROLLÜ’ TOZ MİKTARI ÜRKÜTÜCÜ

Tüm projelerde olduğu gibi bu projede de ilk olarak bitkisel toprak örtüsü çalışma yapılacak alandan sıyrılacak. Sıyrılma işleminde yapılacağı iddia edilen ‘kontrollü’ çalışmada ise ortaya çıkacak toz miktarı ürkütücü. Bitkisel toprağın sıyrılması esnasında ortaya saatte 0.7671 kilogram toz çıkacak.

Toprağın sıyrılmasının ardından ise hidrolik delici ile delikler açılacağı belirtilen projede bir sonraki aşamada ise patlatma yapılacak. Söz konusu patlama nedeniyle bölgede bulunan birçok bitki türünün zarar göreceği bilinirken, kuşlar başta olmak üzere birçok hayvan topluluğu da göç etmek zorunda kalacak. Ancak şirket tüm bunları görmezden gelerek projede, ‘Yapılacak patlatmanın çevreye ve diğer maden sahalarına herhangi bir etkisi olmayacaktır’ dedi. Patlatma esnasında fırlayan taş parçalarının etrafa yayılacağı da belirtilen projede, ortaya çıkan tozun yüzde 20’sinin ise havada asılı kalarak rüzgar etkisiyle orman ve tarım alanı olan çevreye dağılacağı ifade edildi.

‘CİDDİ ZARARLARI OLACAK’

Ege Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Tuncay Karaçorlu, bölgede yaşanacak patlamaların hem doğaya hem de insan sağlığına olumsuz etkide bulunacağını belirterek, “Patlamaların ve onun yaratacağı ses ve tozun etkisinin, toplumsal ve bitkisel yaşama bir yanıyla gürültü diğer yanıyla da bitki örtüsündeki gözeneklerin dolmasıyla zararı büyük olacak. Bölgede insanın ve doğanın temel gereksinimlerinden biri olan soluk alıp vermesinin solunumunun engellenmesi de söz konusu olur. Ayrıca ortaya çıkan ses ve gürültünün hayvan yaşamına da zararı olacağı kesindir” dedi.

Projenin durdurulması gerektiğini söyleyen Karaçorlu, “Bölgede yapılması gereken kalker ocağına ilişkin bu yeni adımları atmamak, orman alanlarımızın ve tarım alanlarımızın yeni ve farklı boyutlardaki tahribatlarla karşılaşmasını durdurmaktır. Bölgenin geleceği olan tarım alanlarımız ve orman alanlarımız korunmalı böylesi girişimlerden uzak tutulmalıdır” dedi. (Manisa/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

TAYAD, hasta mahpusların bırakılmasını istedi

SONRAKİ HABER

Turizm sezonu ölü doğdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa