14 Nisan 2017 15:21

İmzacı akademisyeni uğurlama etkinliğine soruşturma yağdı

Barış bildirisi imzacısı Yrd. Doç. Dr. Esra Ergüzeloğlu Kilim’i üniversiteden uğurlayan akademisyenlere ve öğrencilere Rektörlük soruşturma açtı.

Paylaş

Turan DAL
Mersin

Mersin Üniversitesi Rektörlüğü tarafından işine son verilen barış bildirisi imzacısı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra Ergüzeloğlu Kilim, 22 Şubat tarihinde düzenlenen bir uğurlama etkinliğiyle Mersin Üniversitesi veda etmişti. Birçok akademisyen ve öğrencinin dayanışma duygularıyla katıldığı uğurlama etkinliğine, Rektörlük Yönetimi tarafından soruşturma açıldı. İlk edindiğimiz bilgilere göre, 9 akademisyen, 3 idari personel ve 6 öğrenciye soruşturma açıldığı öğrenildi. Açılan soruşturmaların gerekçesinin ‘’izinsiz gösteri düzenlemek veya katılmak’’ olduğu öğrenilirken, barış imzacısı oldukları için işlerine son verilen 2 akademisyenin de soruşturmaya dahil edildiği öğrenildi.

İmzacı akademisyen Esra Ergüzeloğlu Kilim, açılan soruşturmalara ilişkin bir açıklama yayınladı. Ergüzeloğlu Kilim, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

‘’Yaşadığım bunca haksızlıklara direnebilmek için yanımda olduklarını göstermek amacıyla benim için şarkılı türkülü güzel bir veda hazırladılar. Moral gücümü arttıran bu davranışlarından dolayı kendilerine sonsuz teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

Ancak bu küçük uğurlamanın bile Üniversite Yönetiminin keyfilik ve zorbalıklarına bir yenisini eklemek için vesile olarak kullanıldığını görmekten büyük bir üzüntü duymaktayım. 22 Şubat günü gerçekleşen uğurlamaya katılan Üniversite akademik ve idari personeline ve orada tesadüfen bulunan öğrencilere karşı idari soruşturmalar açıldığını öğrendim. Üniversite yönetimi bu küçük veda törenini “izinsiz gösteri ve basın açıklaması” kapsamında sınıflandırmış ve sadece bana veda etmek isteyenler üzerine yersiz, zamansız, hangi amaca hizmet ettiği anlaşılamayan bir suçlama, korkutma ve yıldırma politikası izlemekte bir sakınca görmemiştir.

Ömrümün en verimli yıllarını harcadığım, toplumun ve öğrencilerimin yararına olmadığını düşünmediğim hiçbir akademik çalışmaya katılmadığım, ürettiğim hiçbir eserin maddi kazancını hesaplamadığım bir etik anlayış ile bunca yıl emek verdiğim ve karşılığında kitaplarım dışında mülkiyet edinmediğim mesleğimden neden çıkarıldığımın kamuoyuna açıklanmasını istiyorum.  Sağlığım, barınma hakkım gibi temel hak ve özgürlüklerimi kaybetmeme sebep olan bu idari işlemin gerekçesi nedir? Rektörlük hangi hak ve hukuka dayanarak işlem yaptığını açıklamak zorundadır. 

Bugüne kadar hakkımda açılmış adli veya idari bildiğim hiçbir soruşturma bulunmadığı halde, Üniversite yönetimi akademik faaliyetlerimi güvenlik gerekçesi ile engellemiştir. Yayınlarımın dosyamdan çıkartılması için çirkin bir yıldırma politikası izlenmiştir. Akademisyen ve öğrencilere bu uygulamanın sebebi olarak hakkımda 'çok gizli ve kalın dosyaların' olduğu söylentisi yayılmıştır. Hakkımda hazırlanan her türlü gizli bilgi ve belgenin kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyorum. 

22 Şubat günü yapılan uğurlama sırasında arkadaşlarıma yaptığım veda konuşmasını bile soruşturma konusu eden Üniversite Yönetimine karşı hukuki haklarımın sonuna kadar takipçisi olacağımı bildirmek istiyorum. Olağanüstü Hal Yönetimi koşullarında yargı süreçlerinin yavaş işlemesi yetkilerin kötüye kullanılması için gerekçe oluşturamaz. Adalet yerini bulana kadar geçen süreçte kişilik haklarımın, onurumun zedelenmesini, adımın lekelenmesini kabul etmiyorum.  Her koşul ve durumda Rektörlüğü keyfi, telafisi olmayan davranışlardan vazgeçmeye ve Anayasa, yasalar çerçevesinde hukuk devleti ilkelerine uygun davranmaya çağırmaktan vazgeçmeyeceğimi kamuoyuna bildirmek isterim.’’

ÖNCEKİ HABER

Düşünmek Lazım'da demokrasi ve monarşiyi konuştuk

SONRAKİ HABER

Avukatlar 'hayır'ı anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...