14 Nisan 2017 13:55

‘Şiddete ve ağır hak ihlaline maruz kalıyoruz’

Cezaevlerinde başlatılan açlık grevleri 59 günü geride bıraktı: Talepler karşılanmıyor, açlık grevindekilerin sayısı artıyor.

Paylaş

Cezaevlerinde “Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, cezaevlerindeki hak ihlallerinin ve baskıların son bulması, operasyon yürütülen köyler üzerindeki ambargonun kaldırılması” talepleriyle başlatılan açlık grevleri 59 günü geride bıraktı. Tutukluların taleplerine ilişkin henüz bir adım atılmazken her gün yeni bir cezaevinde tutukluların süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladığı haberleri geliyor. DİHABER’de yer alan habere göre, Rize’de Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevinde bir ay önce süreli dönüşümlü açlık grevi eylemi başlatan tutuklular, eylemlerini süresiz dönüşümsüze çevirdiklerini duyurdu. Ailelerini arayan tutuklular, cezaevi yönetimi ve gardiyanlar tarafından şiddete uğradıklarını, ağır hak ihlallerine maruz kaldıklarını aktardı. Çıplak aramalara maruz kaldıklarını da belirten tutuklular, mektup ve Kürtçe kitapların “Çevirmen” olmadığı gerekçesiyle yasaklandığını belirtti. 

‘SESSİZ KALMAYIN’

Öte yandan açlık grevlerinin sürdüğü Menemen T Tipi Cezaevinden Ömer Akpolat adlı tutuklu, arkadaşına gönderdiği mektupta KHK’lerle cezaevlerindeki hak ihlallerinin arttığını anlattı. Cezaevine ders kitapları dışında hiçbir yayının sokulmadığını, kelepçeli muayene dayatıldığını, koğuşta radyolarının toplatıldığını, görüşlerin 35-40 dakikaya indirildiğini, açık görüşlerin 2 ayda bire, telefon hakkının da 2 haftada bire indirildiğini anlattı. Yine dış güvenliğin aramada sorun çıkardığını, bu yüzden hastaneye gidemediklerini ifade eden Akpolat, şu an 4 kişinin açlık grevinde bulunduğunu belirterek “Eğer talepler karşılanmazsa önümüzdeki günlerde yeni arkadaşlar da bu sürece dahil olacaklardır. Şakran’da 59’uncu güne girildi ve hiç kimsenin sessiz kalmaması lazım. Mutlaka kamuoyu oluşturulması gerekiyor. Aksi takdirde cezaevlerinden cenazeler çıkacak” dedi. 

'KOĞUŞLAR BASILIYOR, TUZ VE LİMON VERİLMİYOR' 

Tarsus C Tipi Kapalı Kadın Cezaevinde 32 gündür açlık grevinde olan kadınların koğuşlarının, haftada bir gün erkek gardiyan ve askerlerce “arama” adı altında basıldığı ileri sürüldü. Tarsus C Tipi Kapalı Kadın Cezaevinde devam eden açlık grevlerine ilişkin bilgi veren avukatlar, süresiz dönüşümsüz grevde olan Sinem Oğuz, Saadet Akın, Nurşen Tekin, Fatime Demir ve Aycan Özdoğan’ın tuz ve limon ihtiyaçlarının karşılanmadığını da söyledi. 

Avukatlar, koğuşlara yapılan baskınlarda kitap ve gazetelere el konulduğunu ve mahpuslara hakaret edildiğini söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Urfa'da sel can aldı

SONRAKİ HABER

Türkiye'nin Anayasa Referandumu: Eleştirel Bir Forum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...