26 Haziran 2012 11:25

Oğlum gerçekleri yazdığı için tutuklandı

Gazetecilere Özgürlük Platformunun tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması talebiyle düzenlediği “tanıklık günleri”nin 16. gerçekleşti. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde devam eden eylemde Azadiya Welat Gazetesi Mersin Temsilcisi Ali Çat, Azadiya Welat Elazığ Temsilcisi Ali Konar, Aram Yayınları

Oğlum gerçekleri yazdığı için tutuklandı
Paylaş
Ruken Tuncel Eylem Sonbahar

Açılış konuşmasını yapan DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, AKP hükümetinin 12 Eylülü aratmadığını belirterek şunları söyledi: “12 Eylül Faşizminin ruhunu yeniden canlandıranlar emek ve demokrasi güçlerine, siyasi muhaliflerine karşı saldırılarının çerçevesini gittikçe genişletiyorlar. Hak ve özgürlükler hukuk ve adalet yok sayılarak muhalif siyasi çevrelerden gazetecilere aydınlar öğretim üyelerine, çevre örgütlerinden öğrencilere ve sendikacılara kadar uzanan geniş bir yelpazede baskı ve gözaltılarla süren operasyonlarla toplum korkularla kuşatılmaya çalışılıyor.”

Ekici, “terör” suçu kapsamında cezaevlerinde 8 yılda 8 bin kişi olduğunu vurgulayarak “DGM’lerden ÖYM’lere dönüşen devlet terörünün önemli bir göstergesidir bu. ÖYM’ler ve TMY derhal kaldırılmalıdır” dedi.

ONLAR EZİLEN HALKLARIN SESİ

Ekici’nin ardından Ali Çat’a tanıklık eden çalışma arkadaşı Tuba Bulut, Konar sadece ama sadece Kürt bir yayın organında çalışıyor olmasından kaynaklı tutuklandığını belirtti. Bulut “Arkadaşımız Ali Çat’ın, bir bayram sabahı saat 05.00’te evine baskın yapıldı. Evinde Azadiya Welat çalıştığı gazeteyi bulundurması suç sayıldı. Biz arkadaşlarımıza tanığız. Onlar gazeteci onlar Kürt halkının ezilen halkların sesi” diye konuştu.

HER BİRİNİN GAZETECİLİĞİYLE GURUR DUYUYORUM

Aram Yayınları Yayın Yönetmeni Bedri Adanır’a tanıklık eden ablası Kadriye Adanır da şöyle konuştu: “40, 50, 60 derken bugün 100’ü aşkın gazeteci cezaevinde bunlardan biri de benim kardeşim fakat tutuklu tüm gazeteciler benim kardeşim. Ve her birinin gazeteciliğine tanığım, her birinin gazeteciliğiyle gurur duyuyorum. Roboskî Katliamı’na, Pozantı Cezaevindeki tecavüz skandalına haberiyle ışık tutan DİHA çalışanlarıyla bu haberleri sayfalarına taşıyan Azadiya Welat, Özgür Gündem, Evrensel ve Atılım gibi gazetelerin çalışanlarıyla gurur duyuyorum.”

Ömer Çelik’e tanıklık eden annesi Remziye Çelik Kürtçe yaptığı konuşmasında, gazetecilerin tutuklu bulunmasından duyduğu rahatsızlığı ifade ederek, “Benim oğlum gerçekleri yazdığı için tutuklandı. Oğlumun Kuzey Irak’a gittiği söyleniyor sizler pasaport mu verdiniz ki gitsin? Gidip gitmediğini siz daha iyi biliyorsunuz fakat çocuklarımıza iftira atıyorsunuz asıl suç sizin yaptığınız. Çocuklarımızı okullardan topluyorsunuz bırakmıyorsunuz ki okusunlar, çalışsınlar” dedi.  

Çelik’in babası Ahmet Çelik de “Oğlumun elindeki tek silahı kalemiydi. Bu zulme son verin çocuklarımızı serbest bırakın. Siz kendinizden olmayan herkesi tutuklayarak susturacağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz” dedi.

Gazeteciler eylemin sonunda 29 Haziranda Taksim Tünel’de yapılacak yürüyüşe de çağrıda bulundu.
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Polis müdahalesine tepki

SONRAKİ HABER

Aspendos’ta ‘Prens Igor’ destanı yankılandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...