13 Nisan 2017 12:22

Referanduma günler kala sandık görevlileri gözaltına alındı!

Diyarbakır'da referandum öncesi yapılan ev baskınlarıyla içinde sandık görevlilerinin de bulunduğu 185 kişi gözaltına alındı.

Paylaş

HDP’nin Diyarbakır’da düzenleyeceği referandum final mitingine ilişkin tertip komitesi basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklamada 8 Mart ve Newroz coşkusuyla halk mitinge davet edilirken, referandum öncesi ev baskınlarıyla 185 kişinin gözaltına alındığı, gözaltına alınanların büyük kısmının da sandıklarda görevli olduğuna dikkat çekildi. Yapılan açıklamada halkın sandığa gitmesini engellemek için birçok ilçede de sandıkların başka yerlere taşındığı ifade edildi.

HDP Diyarbakır İl Örgütü’nde yapılan açıklamaya, HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, HDP MYK üyesi Ömer Önen, HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Gülşen Özer ve DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeki Baran katıldı.

DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Baran yaptığı açıklamada, HDP ve DBP’li siyasetçilerin tutukluğuna dikkat çekerek, referandum çalışmalarının yapıldığı koşulları anlattı. Baran, “AKP referandum üzerinde siyaset yürütmedi. Baskı ve zulüm üzerinden politikalar yürüttü. Vali, kaymakam ve polisler üzerinden referandum çalışmaları yürütüldü. Kürtler sandık başına gidip ‘hayır’ diyecek diye Kürtlerin sandık başına gitmemesi için çalışmalar yürüttüler. Lice, Hani gibi ilçelerde ve birçok köyde sandıklar başka yerlere taşınıyor. Son iki günde sandık görevlilerimiz ve okul sorumlularımız gözaltına alınmaya başlandı. Sandıktan çıkacak olan ‘evet’ ne kadar meşru olacaktır. Bu şartlara rağmen sandıklardan ‘hayır’ çıkacaktır, halkımızı sandıklara sahip çıkmaya davet ediyoruz” diye konuştu. 

15 NİSAN MİTİNGİNE ÇAĞRI

Tarihi bir referanduma gidildiğini kaydeden HDP Diyarbakır milletvekili Feleknas Uca, referanduma sayılı günler kalırken, halkı sessiz kılmak için saldırılar ağırlaşıyor. Devletin polisi, valisi ‘Evet’ için çalışıyor. Bununla birlikte halka yönelik baskılar artıyor. Halkımız 8 Mart ve Newroz ruhu, özgürlük ruhu ve zindan direnişi ile 15 Nisan’da saat 13.00’da İstasyon Meydanında olmaya çağırıyoruz. Diyarbakır halkı sandık güvenliği konusunda dikkatli olmalı. Kürt halkının geleceğini sahiplenmesi gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

‘HALKIMIZ 16 NİSAN’DA HESAP SORACAK’

Son olarak konuşan HDP MYK üyesi Ömer Önen de, Diyarbakır’da yapılan gözaltı operasyonlarına tepki göstererek, özellikle basın mensuplarının gözaltına alınması ve tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Diyarbakır’da gerçekleştirilecek olan HDP’nin final mitinginin önemine işaret eden Önen, “Kürt kentlerinde darbe fotoğrafları var. Bu faşist zihniyete karşı, iradesini yok sayan zihniyete karşı halkımız sandıklara gidecektir. 30 Mart, 7 Haziran ve 1 Kasım iradesine darbe yapıldı. Halk 16 Nisan’da sandığa giderek, tüm bunların hesabını soracaktır. Gasp edilen irademize karşı, kimliğimizle, kültürümüzle yaşayacağız cevabını verecektir. Halk Newroz’a vurduğu damgayı, 15 Nisan’da da bir kez daha İstasyon Meydanı’nda vuracaktır” diye konuştu.

İTİRAZA YETKİLİ İSİMLER DE ALINDI

Referanduma sayılı günler kala Diyarbakır’da başlatılan operasyonlarda HDP’nin İlçe Seçim Kurullarında itiraza yetkili kişiler, sandık kurulu üyeleri ve bilgi işlem sorumlularının da bulunduğu 74 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan arasında müşahitler, HDP ve DBP’li yöneticiler ve gazeteciler bulunurken toplam sayının 185 olduğu öğrenildi. 

Kulp ilçesinde yapılan operasyonlar sonucunda, toplam 16 kişi gözaltına alınırken, HDP’nin İlçe Seçim Kurulu üyesi Mehmet Eren, HDP sandık görevlisi Halil Taş ile HDP Bilgi İşlem sorumluları Zeycan Zengin ve Berna Çelik gözaltına alınanlar arasında. 

Kocaköy’de ise yapılan operasyonlarda HDP’nin İlçe Seçim Kurulu’nda itiraza yetkili kişi olan Ahmet Avcı, sandık kurulu üyeleri Vehbi Tunç ve Ahmet Çakubat gözaltına alındı. Hani ilçesinde de HDP’nin İlçe Seçim Kurulu’nda itiraza yetkili kişi olan Nevin Oktay, sandık kurulu üyeleri Fesih Karataş ve Sabri Özdemir ile birlikte Okul Sorumlusu Veysi Topkaya, yanı sıra Ercan Bozyel, Barış Topkaya ve Veysi Pasin isimli yurttaşlar gözaltına alındı.

CHP’Lİ GÖREVLİLER DE GÖZALTINDA

Silvan’da ise CHP’li 4 sandık görevlisi, HDP’li 1 sandık görevlisi ve HDP İlçe Başkanı Hülya Biçer’in de aralarında bulunduğu toplam 14 kişi gözaltına alındı. Silvan’daki 4 sandık görevlisinin gözaltına alındığını doğrulayan CHP Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Mehmet Şerif Doğru, Çınar ilçesinde de önce KHK’larla görevden alınıp soruşturma sonrası görevlerine iade edilen 17 kamu görevlisinin sandık başkanlığı görevinden alındığını söyledi. Doğru, görevden alınanların CHP’li olduklarını belirtti.

Lice, Dicle, Kayapınar ve Sur ilçelerinde de onlarca kişi gözaltına alındı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TOBB’dan gazetelere ‘evet’ reklamı

SONRAKİ HABER

ABD: Suriye'de yanlışlıkla 18 SDG savaşçısını öldürdük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa