13 Nisan 2017 11:57

Evrensel 301’den hakim karşısına çıktı 

Evrensel Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Çağrı Sarı ile Eski İmtiyaz Sahibi Mehmet Arif Koşar TCK’nin 301. maddesinden hakim karşısına çıktı.

Paylaş

Derya DURSUN
İstanbul

Nusaybin'de yaşananlara dair Evrensel’in yaptığı haber nedeniyle Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Çağrı Sarı ile Eski İmtiyaz Sahibi Mehmet Arif Koşar, TCK’nin 301. maddesinden hakim karşısına çıktı. Duruşmada savunma yapan Arif Koşar, iddianamenin ‘Polisimiz suç işlemez’ zihniyeti ile hazırlandığını belirterek “15 Temmuz darbe girişimi ve öncesinde gördük ki asker de polis de suç işleyebiliyor. Yani polisin, cemaatçileri de dahil suç işleyebildiği açıktır. Gazetecinin görevi de bunu halka ulaştırmaktır” diye konuştu. Duruşma 6 Haziran 2017’ye ertelendi.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada Çağrı Sarı ve Arif Koşar hazır bulundu. CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ve EMP MYK Üyesi İskender Bayhan da duruşmayı takip etti. Evrensel’de 15 Mart 2016 tarihinde yayımlanan ‘Polis Nusaybin’de halkı taradı: 3 yaralı’ başlığıyla yayımlanan haberde “haberde herhangi bir objektif dayanağı gösterilmeden soyut itham ile terörle mücadele eden emniyet kuvvetlerinin halkı sebepsiz yere taradığı gibi itham edici ve aşağılayıcı mahiyette haber yapıldığı”  iddialarına yer verilen iddianamede Sarı ve Koşar’ın 301/2 maddeden cazalandırılmaları istendi.

BÖLGEDE YAŞANANLAR BM RAPORLARINA DA GİRDİ

Duruşmada iddianameye ilişkin savunma yapan Çağrı Sarı savunmasında “2 sene boyunca sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar kapsamında bölgede yüzlerce insan hayatını kaybetmiştir. Sur, Cizre, Nusaybin gibi yerler bu bölgeler arasındadır.” dedi. Sarı mart ayında yayınlanan BM raporunda da 2 bin insanın hayatını kaybettiği, bunlardan 1200’ün sivil olduğu bilgisinin yer aldığını belirterek “Benzer veriler bölgede gezilerde bulunan siyasi partilerin raporlarında da geçmiştir. Ayrıca Şırnak’a polis panzerinin arkasında sürüklenen Hacı Birlik olayında İçişleri Bakanlığı polislere soruşturma açmış ve soruşturma sonucunda o polisler ceza almıştır. Bu haberler bölgede yaşananların halka duyurulmasını sağlamıştır.” diye konuştu. Sarı savunmasına şöyle devam etti: “Gazetemiz bu tarz olayların bir daha yaşanmaması için haberleri  yapmaktadır ve barışa katkısı olmasını istemektedir. Haberciliğini de bu yönde yapmaktadır. Bu haberimiz basın ve ifade özgürlüğü, haber alma-verme özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir” 

‘15 TEMMUZ’DA POLİSİN DE SUÇ İŞLEYEBİLDİĞİNİ GÖRDÜK’

Daha sonra savunma yapan Arif Koşar savunmasında “Öncelikle bu dava ‘Polis ve asker suç işlemez, işlediği iddia edilirse bu Türk milletini ve Meclisini aşağılamak anlamına gelir.’ diye bir varsayıma dayanıyor. Ancak 15 Temmuz darbe girişimi ve öncesinde gördük ki asker de polis de suç işleyebiliyor, halka ateş açabiliyor” diyerek şöyle devam etti: “Hükümetin çözüm sürecini buzdolabına kaldırmasıyla bölgede çok sayıda sivil dahil yüzlerce insan yaşamını yitirdi. Polisin halka hukuk dışına çıkan saldırıları kamera kayıtları ve fotoğraflarla belgelendi, raporlara geçti. Gazeteci Refik Tekin, polis panzerinden ateş açılmasını ve 10 kişinin yaralanmasını görüntülerken kendisi de yaralandı. Yani polisin, cemaatçileri de dahil suç işleyebildiği açıktır. Gazetecinin görevi de bunu halka ulaştırmaktır. İçişleri Bakanlığı da bu gazetecilik hizmetimizden yararlanmış bazı polislere soruşturma açmış ve ceza vermiştir.

Savunmaların ardından Evrensel Avukatı Devrim Avcı daha detaylı savunma yapabilmek ve hazırlanan raporların, belgelerin toplanması için süre talep etti. Mahkeme Avcı’nın talebini kabul ederek duruşmayı 6 Haziran 2017’ye erteledi.
 

ÖNCEKİ HABER

Körfezden Notlar, İzmit’te referandumun nabzını tuttu

SONRAKİ HABER

Dink davasının 43. duruşması görüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...