13 Nisan 2017 09:35

Avukatlardan ‘Adalet Nöbeti’ne saldırıya suç duyurusu

Avukatlar, Cumhuriyet davasından tutuklanan meslektaşları için tutulan 'Adalet nöbeti'ne yönelik saldırı hakkında suç duyurusunda bulundu.

Paylaş

İstanbul Adliyesinde Cumhuriyet Gazetesi ve vakfına yönelik yapılan operasyon kapsamında tutuklanan avukatlar Akın Atalay, Mustafa Kemal Güngör ve Bülent Utku için Adalet Nöbeti başlatan meslektaşları, geçtiğimiz hafta yaşanan polis müdahalesine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Cumhuriyet gazetesinin tutuklu avukatları için geçtiğimiz hafta Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinde başlatılan ‘Adalet Nöbeti’ne polis müdahalesi olmuş, müdahale sonucu 2 avukat yaralanırken 8 avukat da gözaltına alınmıştı. Avukatlar, İstanbul Adliyesinde gerçekleştirilmek istenen ‘Adalet Nöbeti’ne yönelik müdahale emrini veren savcı, görevli emniyet amiri ve kolluk görevlileri ile soruşturma esnasında tespit edilebilecek diğer şüpheliler hakkında işkence, görevi kötüye kullanma, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme, kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi yönünden suç duyurusunda bulundular. Yapılan suç duyurusunun ardından adliyenin girişinde bulunan Themis heykeli önünde ‘Adalet Nöbeti’ni gerçekleştiren avukatlar adliye önünde de basın açıklaması yaparak geçtiğimiz hafta yaşanan polis müdahalesini kınayarak nöbete devam edeceklerini belirtti. Avukatların eylemine HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, CHP Milletvekilleri Barış Yarkadaş ve Mahmut Tanal da destek verdi.

‘HUKUKSUZLUĞA BOYUN EĞMEYECEĞİZ’

Farklı gruplardan birçok avukatın katıldığı nöbette basın açıklamasını avukat Leyla Han Tüzel okudu. Tüzel “OHAL rejimi içinde hukuk güvenliğinin kalmadığı, en temel hukuk ilkelerinin her gün çiğnendiği, olağanüstü hukuksuz, keyfiliğin sıradanlaştığı bir dönemden geçiyoruz” diyerek, 5 aydır tutuklu bulunan 3 meslektaşının durumuna dikkat çekti. Adalet talep etmelerinin hukuka aykırı hiçbir yanı olmadığını dile getiren Tüzel, “Kendi mesleğimizi icra ettiğimiz, hak aradığımız adalet binasının içinde uğradığımız bu vahşi saldırı, hukuk ve adalet istemenin bir suç sayıldığının göstergesidir. Hak arama özgürlüğünün temsilciliği görevini üstlenen biz avukatlar, hukuksuzluğa, keyfiliğe boyun eğmeyeceğimizi, hak ve adalet talebimizi dile getirmekte ısrarlı olacağımızı ilan ediyoruz” dedi.

‘ADALETİN TECELLİSİ İÇİN NÖBETTEYİZ’

Geçen hafta meslektaşlarına yönelik şiddet kullanan görevliler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ve meslektaşları ile ilgili başlattıkları ‘Adalet Nöbeti’ni sürdüreceklerini söyleyen Tüzel, “Hiçbir saldırı adalet arayışımızı geriletemeyecektir. Adalet Sarayının içinde hak arayışımızı sürdürecek, hukuka ve adalete olan güvenin tekrar sağlanabilmesi için üstümüze düşeni sonuna kadar yapacağız. Çünkü bu güvenin tesisinde avukatlar yalnızca savunmanın, hak arama özgürlüğünün değil, yargıçların, savcıların ve tüm adalet görevlilerinin de sesi olarak hukuk, bağımsız ve tarafsız yargı ve adalet istemini dile getirmek zorundadır. Adaleti ve savunmayı savunmak konusunda savunma örgütlerine önemli görevler düşmektedir. Her Perşembe günü saat 11.30-12.30 arasında sürdüreceğimiz ‘Adalet Nöbeti’mize tüm savunma örgütlerini, tüm meslektaşlarımızı bekliyoruz. Adaletin tecellisi için, savunmayı savunmak için, haksızlığa, hukuksuzluğa dur demek için nöbetteyiz. Hukuk hepimiz için gereklidir. Nöbetimizi, adalet isteyen sesimizi duyun duyurun” şeklinde konuştu. Tüzel, İstanbul Barosu’nun polislerin avukatlara saldırısı karşısında herhangi bir girişimde bulunmamasına da tepki göstererek, avukatlara dayanışma içerisinde bulunması çağrısı yaptı.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ise geçen avukatlara ve kendisine saldıran kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunduğunu dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Iğdır'da gözaltına alınan 14 muhtardan 13'ü serbest

SONRAKİ HABER

‘Smyrna’nın İzlerinden’ için imza günü yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa