13 Nisan 2017 07:54

Kadından 'Evet'çi eşine: Sen çok konuştun sus biraz!

Ankara’nın Mamak ilçesinde çarşı-pazar, ev ev dolaşarak referandumun nabzını tuttuk.

Paylaş

Burcu AKTAŞ
Ankara

Ankara’nın Mamak ilçesinde çarşı-pazar, ev ev dolaşarak referandumun nabzını tuttuk. “Evet” diyenler de, “Hayır” diyenler de var. Ancak okul önünde çocuklarını bekleyen, çarşı pazar dolaşan kadınlar arasında “Hayır” önde gözüküyor. Gittiğimiz bir evde “Ben Allah için kim çalışırsa ona evet veririm, konuşmaya gerek yok” diyen eşine kızan bir kadın “Sen çok konuştun sus biraz, buyur kızım” diyor ve göz kırpıyor.

Mamak’ta mahalle aralarında, parklarda milletvekilleri ile toplantılar, pazarlarda, okul önlerinde bildiri dağıtımları, kapı kapı gezerek insanlara referandumu anlatma çalışmaları yapılıyor. Abidinpaşa pazarında “Evet” diyecek pek çok insan bunu kararlıca söylerken sebebini ise söylememeyi tercih ediyor.  Sohbet ettiğimiz 60 yaşlarında bir pazarcı neden “evet” oyunu vereceğini şu şekilde açıklıyor: “Bizler zamanında yağ kuyruğunda bekliyorduk. Yeni sistemle birlikte bir daha o günlere dönmeyeceğiz inşallah.”  
Bir başka pazarcı ise iktidarın her seçimde öne çıkardığı yollardan bahsetti ve hastanelerde sıra beklemediğinden söz ederek “evet” diyeceğini söylüyor. Sohbetimiz ilerlerken müşterilerden biri aramıza dahil oluyor: “Peki İstanbul’da yapılan köprülerden geçmediğim halde neden benim cebimden para çıkıyor? Ben bu yüzden hayır diyeceğim.”

‘TERÖR BİTMEYECEK AMA EVET’

Mamak pazarında da karşılaştığımız atmosferin benzer olduğunu söyleyebiliriz. MHP üyesi olduklarını söyleyenler genel başkanlarının öyle istediğini ve bu yüzden evet diyeceklerini dile getiriyorlar. Hatta MHP içinde “Hayır” diyecek olanları da hainlikle suçluyorlar. “Evetçi” MHP’lilerin söyledikleri arasında en dikkat çekeni ise iktidarın “başkanlık gelince terör bitecek” söylemine inanmıyor olmaları.

“Evet” diyeceğini söyleyen başka bir pazarcı da yufka satan bir kadın. Geçmiş darbelerden ve 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminden bahseden kadın, başkanlık sistemiyle beraber bir daha darbelere fırsat verilmeyeceğini, o yüzden “Evet” diyeceğini dile getiriyor. Aynı pazarda az da olsa “Hayır” diyenler de var. Onlar da başkanlıkla beraber baskının daha da artacağını ifade ediyor.

KOMŞUM AKP’Lİ AMA ‘HAYIR’ DİYOR

Okul önlerinde velilerle yaptığımız sohbetlerde ise kadınlar arasında “Hayır” tercihinin çoğunlukta olduğunu görüyoruz. Kadınlar yıllardır yaşadıkları baskılardan, ötekileştirmelerden bıkmış. Mevcut iktidarın kadınlara yönelik çıkarmaya çalıştığı yasalar , kadını ezen açıklamaları kadınların “Hayır” demelerinde etkili olmuş belli ki. Sohbet ettiğimiz kadınlardan biri referandum sonuçlarından çok umutluydu. Çevresinde yakından tanıdığı bir AKP’linin “Hayır” diyeceğini ve AKP içinde “Hayır” diyenlerin çok olduğunu söylüyor.  Bir başka veli görüşlerini öğrenmek istediğimizde “Evet” vereceğini ancak nedenini açıklamak istemediğini söylüyor.

‘SEN ÇOK KONUŞTUN SUS BİRAZ, BUYUR KIZIM’

Daha sonra Kartaltepe Mahallesi’ne gidiyoruz. Burada “Hayır” oyu vereceklerin fazla olduğunu görüyoruz.  “Hayır” çalışması yürütülenleri  evlerine davet ediyorlar. Pek çoğu tek adam rejiminin bir diktatörlük olduğunu, referandumda sunulan meclisi feshetme yetkisinin demokrasiye bir darbe olacağını belirterek yeni anayasaya karşı olduklarını söylüyor. Apartmanlarda “Evet” oyu verecek olanların dairelerini gösterip özellikle gidip onlarla sohbet edin diyen apartman sakinleri ile karşılaşıyoruz.  Burada sohbet etmeye çalıştığımız “Evetçi”ler daha tahammülsüz yaklaşıyorlar. “Hayır” kelimesini duyar duymaz hakarete varan sözler sarf ediyor, kimisi de binadan kovuyor.  Bir başka daire ziline bastığımızda bir kadın açıyor bize kapıyı, arkadan eşi geliyor. Adam “Ben Allah için kim çalışırsa ona evet veririm, konuşmaya gerek yok” diyor. Kadın ise belli ki kocasıyla aynı fikirde değil “Sen çok konuştun sus biraz, buyur kızım” diyerek daha sıcak karşılıyor. Eşinin baskısı yüzünden uzun uzadıya sohbet edemiyoruz ancak ayrılırken göz kırpıyor bize.

 

 

ÖNCEKİ HABER

Vanlılar: Trafolara kedi girmezse 'Hayır' çıkar

SONRAKİ HABER

Tugay Bek’e şimdi de avukatlık yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...