13 Nisan 2017 07:29

Kocaeli Dayanışma Akademisi'nde Spinoza tartışıldı

Kocaeli Dayanışma Akademisi'nin 24. hafta dersinde Yrd. Doç. Dr. Fuat Özdinç'in 'Spinoza'nın siyaset anlayışı' konu başlığı işlendi.

Paylaş

Kocaeli Üniversitesi’nden (KOÜ) ihraç edilen 19 barış imzacısı akademisyenin oluşturduğu Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) derslerine devam ediyor. Bu hafta Eğitim Sen Kocaeli Şubesinde, Kırıkkale Üniversitesinden ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Fuat Özdinç , "Spinoza'nın siyaset anlayışı" dersini verdi.

Cemaatinden ihraç edilen bir filozofu, kendisi de dahil akademiden ihraç edilen, bir topluluğun karşısında anlatmanın tesadüfi durumunu yaşadığını belirterek derse başlayan Özdinç, Spinoza'nın hayatının üç aşamalı duraktan geçtiğini belirtti. İlk aşamayı tanrı olarak tanımlanan töz veya doğanın hayata yansıma biçimi olarak değerlendiren Özdinç, ikinci aşamayı insanın kudretini ortaya koyan duygu ve düşüncelerin açığa çıkması olarak nitelendirdi. İnsanların dışarıdan da etkilenen varlıklar olduğunu ifade eden Özdinç, "Fikir bir yandan bir şeyi temsil etmektir. Aynı zamanda fikrin kendisi de temsil dışında bir şeydir. Duygular da aynı tanımlama içindedir. İnsanlar sadece kendini tanımlayan değil dışarıdan da etkilenen varlıklardır. Her duygulanış bir fikre dayalıdır. Ve bundan etkilenir. Duyguları belirleyen fikirler, karşılaşmalar sonucu ortaya çıkar" dedi.

'ORTAKLAŞMA İNSANIN KUDRETİNİ DE ARTTIRIR'

Spinoza'nın hayatının son basamağının ise, töz, duygu ve düşüncenin ortak bir alanda karşılaşması olarak nitelendirildiğini belirten Özdinç, "Her karşılaşma bir fikir oluşturmaktadır. Duygularla oluşan karşılaşmalarda etkin durumda olmadığımız zaman keder ile karşılaşırız. Etkin hale gelmek için ortak bir nokta bulmak gerekiyor. Bunun için var olma kudretimizi artırmamız gerekiyor. Dışarıdan gelen güçle bunu yaratmak yerine kendi iç gücüyle ortaklaşarak oluşturulmasıdır. Bu ortaklaşma insanın kudretini de artırır" dedi.

Ardından Özdinç, Spinoza'nın, politikanın tüm bu üç noktanın tesadüfen değil de planlı bir karşılaşma olarak ele aldığını ve bu planlanmış karşılaşmanın politikanın gülen yüzünü yansıttığını ifade etti.

Özdinç'in sunumunun ardından ders, soru ve cevaplarla son buldu.19 Nisan Çarşamba günü ise derse Anadolu Üniversitesi'nden ihraç edilen Doç. Dr. Yasemin Özgün katılacak, kolaylaştırıcılığı ise Hülya Kendir üstlenecek. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çocuk yaşta evliliklere dikkat çektiler

SONRAKİ HABER

Kayseri'de sağanak yağmur tarihi yolu çökertti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa