12 Nisan 2017 11:16

Baydemir: İnsan hayatı referandumdan daha önemli

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, cezaevlerinde devam eden açlık grevlerinin kritik bir aşamaya geldiğini söyledi. 

Paylaş

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, HDP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında cezaevlerinde devam eden açlık grevlerinin kritik bir aşamaya geldiğini söyledi. Hükümete adım atma çağrısında bulunan Baydemir “İnsan hayatı referandumdan da, her türlü siyasi çıkardan da daha mühimdir” dedi. 

Referandum sürecinde yaşanan hak ihlallerine de değinen Baydemir, HDP'ye ve diğer siyasi gruplara yönelik ihlallerin bilançosunu açıkladı. 

“HDP Cezaevi Komisyonu, mahpus yakınları, insan hakları örgütlerinin verdiği bilgiler doğrultusunda bir rapor hazırladık. Katmerleşerek artan ihlallerin olduğunu görüyoruz.” diyen Baydemir şöyle devam etti: “Darp hakaret, işkence, kötü muamele, çıplak arama, keyfi disiplin cezaları, savunma hakkının engellenmesi, avukat görüşlerinin kısıtlanması, iletişim hakkının engellenmesi, Türkçe dışında dillerde konuşma yasağı, doluluk oranından kaynaklı beton zeminde bırakılma gibi pek çok şikayet alanıyla karşı karşıyalar” 

Baydemir, 11 Nisan 2017 tarihi itibariyle 20 cezaevinde 182 kişinin süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde olduğunu, açlık grevlerinin Şakran T2 ve T3 cezaevinde 57. gününe, Şakran Kadın Cezaevinde 53. gününe, Sincan Kadın Cezaevinde 49. gününe, Şakran T4’te de 44. gününe girilmiş bulunduğunu aktararak “Özellikle Şakran ve Sincan’da ciddi sağlık sorunları baş göstermeye başladı. 40-50. günler hayati açıdan çok riskli bir evreyi içermektedir. Üstelik açlık grevindekilere daha da farklı bir muamele uygulanmaktadır, darp etme, gayrı insani uygulamalar gözlenmektedir” dedi.  

'BASKICI POLİTİKADAN VAZGEÇİN'

Baydemir açıklamasına şöyle devam etti: “Hükümeti cezaevlerinin ve grevlerin başlamasının en büyük nedeni olan 7 Haziran sonrası ayyuka çıkan baskıcı politik arzusundan bir an önce vazgeçmeye çağırıyoruz. Eğer iktidar açlık grevleriyle ilgili somut adım atmazsa olası her türlü trajediden kendisi sorumlu olacaktır. Sayın Buldan ve Sayın Önder, Adalet Bakanı ile bir görüşme gerçekleştirdiler. En az 2 aydır cezaevlerinde açlık grevlerinin başlamaması, yaygınlaşmaması, başlayan açlık grevlerinin süresiz greve dönüşmemesi için var gücümüzle çaba gösterdik ama maalesef etkin bir sonuç alamadık, etkin bir duyarlılığa tanık olmadık. Bir insanın hayatı referandumdan daha mühimdir. İnsan hayatı, her türlü siyasi çıkardan daha mühimdir. Bir kez daha Hükümeti adım atmaya çağırıyoruz.”

‘1718 ARKADAŞIMIZ GÖZALTINA ALINDI’

Baydemir bugüne kadar 1718 kişinin gözaltına alındığını, 398 kişinin tutuklandığını, HDP ve DBP olarak 11 saldırıya maruz kaldıklarını, 5 kişinin yaralandığını, referandum materyallerinin 22 yerde engellendiğini belirterek “Bu atmosferde referanduma sözüm ona adil bir atmosferde gidiyoruz. Adil olmayan bu atmosfer içinde, şiddete baskıya dayalı bu atmosfer içinde 17 Nisan sabahı bu ülkedeki ilk tartışma bu paketin meşruiyet krizi olacaktır. Cumhurbaşkanı duymak istemedi ama Kürtler sesini 16 Nisan’da duyuracak.” dedi. (HABER MERKEZİ)  

ÖNCEKİ HABER

RTÜK üyeleri: Referandum öncesi TV'ler denetimsiz bırakıldı

SONRAKİ HABER

Erdoğan'ı karşılayan atlı ciritçiler düşüp yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...