12 Nisan 2017 11:10

RTÜK üyeleri: Referandum öncesi TV'ler denetimsiz bırakıldı

3 RTÜK üyesi ortak bir açıklama yaparak kurulun denetleme görevini yapmasının referandum öncesi engellendiğini söylediler.

Paylaş

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeleri Süleyman Demirkan, İsmet Demirdöğen ve Ersin Öngel, ortak bir yazılı açıklama yaparak, referandum öncesi kurulun denetleme görevini yapmasının engellendiğini belirttiler. Yapılan açıklamada, referandum sürecinde televizyonlar ve TRT’nin denetimsiz bırakıldığı ifade edildi. 

Kurulun CHP ve HDP’li üyeleri yaptıkları ortak açıklamada, RTÜK’ün son haftalarda işlevsiz hale getirilmek istenmesi nedeniyle bu açıklamayı yapmak zorunda kaldıklarını ifade ettiler. Açıklamada, “Referandum dönemi yayınları tüm uyarılarımıza rağmen adalet, fırsat eşitliği ve tarafsızlık anlayışı ve ilkesine göre izlenmemiş ve denetlenmemiştir. YSK’nın belirlediği 135 televizyondan çok az bir kısmı izlenip raporlanmış ve bunlar da YSK’ya gönderilmiştir.  Büyük çoğunluğu ise denetimsiz bırakılmıştır. Kamu yayıncısı olarak tarafsızlık ilkesine uyması gereken TRT, kendi yasasına uyup uymadığı bakımından denetlenebilir olmasına karşın, RTÜK tarafından denetimsiz ve yaptırımsız bırakılmıştır” denildi. 

Yayınların RTÜK Yasasının 8. Maddesinin 1. Fıkrasının (k) bendinde yer alan “Siyasi partiler ve demokratik gruplar ile ilgili tek yönlü veya taraf tutar nitelikte olamaz” ilkesine göre denetlenmesi mümkünken, bu yetkinin kullanılmadığına dikkat çekilen açıklamada, sadece seçim dönemi yayınları değil diğer denetim çalışmaları da etkisiz ve yetersiz bırakıldığı vurgulandı. 

RTÜK üyelerinin açıklamasında, yoğun tepkilere neden olan evlendirme programlarıyla ilgili söylemlerin de lafta kaldığı, hatta son haftalarda bu programlarla ilgili denetim rapor bile düzenlenmediği belirtilerek, “Bu programların durdurulabilmesine olanak veren yasa hükmünün uygulanması yönündeki çabalarımız ve milyonların haklı şikâyetleri karşılıksız bırakılmıştır. 

Ekranlardan taşan sinkaflı küfürler, ağır hakaretler, nefret söylemi içeren yayın ihlalleri ve tehditler ise kurul gündemine getirilmemektedir” denildi. 

Kamuoyunun RTÜK’ten demokratik denetim görevini eksiksiz ve zamanında yerine getirmesini beklediği belirtilen açıklamada, Kurul Başkanlığı gereğini yapmak üzere göreve çağrıldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır saldırısını PKK üstlendi

SONRAKİ HABER

Baydemir: İnsan hayatı referandumdan daha önemli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...