25 Haziran 2012 13:23

Plaş Plastik işçileri mücadeleden yılmayacak

PLAŞ Plastik, Lüleburgaz’ın hemen kenarında, evler arasında kalmış, plastik eşyalar üreten bir fabrika. Çok sayıda kadın işçi çalışıyor. Çalışma koşullarının kötü olduğu yıllardır söylenir, bilinirdi. Ancak Plaş Plastik işçileri, birkaç defa denemelerine rağmen, bir türlü örgütle

Plaş Plastik işçileri mücadeleden yılmayacak
Paylaş
Aytekin Bulut / Utku Turan

Yıllardır, işçileri bir köle gibi çalıştıran patronun, sendikalaşmaya karşı ilk tepkisi, 9 işçinin işine son vermek oldu. 9 işçiyi işten atmakla sendikalaşmanın önüne geçemediğini gören patron, bu kez 5 işçiyi daha işten attı. 9 işçinin kıdem ve ihbar tazminatlarını veren patron, 5 işçinin ne kıdem tazminatını, ne ihbarını verdi. Çünkü bu beş işçi, patrona göre, kötüydü. Bazısı bilişim suçu işlemiş, fabrikanın sırlarını açıklamıştı. Bazısı arkadaşlarına küfür etmiş, bazısı yüz kızartıcı suçlar işlemiş, bazısı arkadaşlarıyla kavga etmişti. İş akdini feshetmek için, bir dolu uydurma sebep bulunmuştu ancak bunlar işçilere açıklanmadı.

Örneğin, işçilere patron tarafından verilen fesih bildiriminde, “işin daralması ve küçülmeye gidilmesi” işten çıkarılma nedeni olarak yazılmışken, işsizlik ödeneği için başvuru yapan işçilere, İşkur’un verdiği yanıtta, “Hizmet akdinin fesih nedeni, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında sayılan gerekçeler arasında yer almamaktadır” denmektedir. Ve bu yüzden işçiler, işsizlik ödeneği de alamadılar. Zaten patron da, “Onları yaptıklarına pişman edeceğim, sürüm sürüm süründüreceğim. Hiçbir yerde iş bulamayacaklar” diyerek, yaptıklarını gizleme gereği dahi duymamaktadır.

AKRABALARA İSTİFA ETTİRİN ZİYARETLERİ

Şu anda, fabrika içinde, sendikalı işçilere karşı inanılmaz bir yıldırma politikası yürütülmektedir. İşçilerin anne-babalarına, akrabalarına, komşularına kadar gidilmekte, istifaya zorlanmaları istenmektedir. İşçilerin anlattıklarına göre, patron ve patronun adamları, sendika üyesi işçilere yüz lira uzatarak “hadi istifa edin de bitsin bu iş” demektedirler. İşten atılan beş işçi de işsizliğe ve açlığa terk edilerek, “Bakın, sendika isteyenlerin başına neler geliyor” diyerek, işçilerin gözü korkutulmak isteniyor.

KADIN İŞÇİ EVLENEMEZ

İşten atılan işçilere, niye sendikalı oldunuz, neyi değiştirmek istediniz, diye sorduk… Hani, “bir dokun bin ah işit” derler ya, işçilerin hali aynen öyleydi. Örneğin kadın işçinin evlenmesi yasak. Nişan yaptığı duyulduğu an, kadın işçi, kendini kapının önünde buluyor. İşe alırken, kadın işçilere, “Nişanlı mısın, erkek arkadaşın var mı, evlenmeyi düşünüyor musun, kaç yıl sonra evleneceksin?​” gibi sorular soruluyor. Evlenen kadın işçi, işten çıkmaya gönüllü olmadığı halde, evlilik belgesini alıp fabrika müdürüne götürüyor ve ona “nikah çıkışı” adı altında bir ödeme yapılıyor ve kadın işçi böylece işi bırakmış oluyor. İşin kötüsü, kadın işçilerin, sanki yapmak zorundaymışlar gibi, bunu kabullenmiş olmaları. Bunu yapmazsanız ne olur, diye sorduğumuzda, “Yapmak zorundayız, başka türlü olmaz, bizi orada çalıştırmazlar, rahat bırakmazlar” diyor kadın işçiler.

Daha neler anlatıyor işçiler! Gecenin bir vakti işe çağrılmalar, zorunlu mesaiye bırakmalar, 120 saat mesai yapılmışken bunun ancak 22,5 saatinin gösterilmesi, dini ve ulusal bayramlarda çalışmaya zorlanmaları ve karşılığında, diğer günlerde izin kullandırılması, kadınların gecenin karanlığında sokağa bırakılmaları, iş kazalarının saklanması, iş kazası geçiren işçinin taksi çağrılarak hastaneye götürülmesi ya da başının çaresine bak denilerek sokağa terk edilmesi, fabrikadaki kötü kokunun neden olduğu zehirlenmelerin görmezden gelinmesi, 7-8 yıllık işçinin halen asgari ücretle çalıştırılması, piknikte iyi kıvıranların küçük altınla ödüllendirilmesi vs vs…

DİRENİŞÇİLERE SELAM

Plaş Plastik işçileri, ülkenin değişik yerlerinde sendikalaştıkları için işten atılan ve direnen işçilere, grevleri yasaklanan Hava-İş üyesi işçilere çok selam gönderiyorlar. “Onların onurlu mücadelesini, gönülden destekliyoruz. Keşke onlarla bir araya gelebilsek, ortak eylemler, etkinlikler yapabilsek, tanışsak” diyorlar. “Yılmayacağız, sonuna kadar direneceğiz ve Plaş’a sendikalı olarak, Petrol-İş üyesi olarak gireceğiz” diyorlar. Yeni anayasada, işten atmaların yasaklanmasını, grev yapmanın, sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılmasını, herkese insanca yaşayacak bir ücretin verilmesinin garantiye alınmasını istiyorlar. Ve Başbakan Erdoğan’a, “Hani iki sendikaya birden üye olabilecektik? Biz, bir sendikaya bile üye olamıyoruz, bu yüzden aç ve işsiz kaldık. Siz buna karşı ne yapıyorsunuz?​” diye soruyorlar ve “Biz de Erdoğan’ın dediğini diyoruz; ‘durmak yok, yola devam’ Ta ki sendikalı oluncaya, bu köleliğe son verinceye kadar direneceğiz.” (Lüleburgaz/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ESP, gözaltılara karşı açlık grevinde

SONRAKİ HABER

Gerçek davasında görevsizlik kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...